Forumet - Utopikarnevalen 8/5 Fridhemsplan

Utopikarnevalen 8/5 Fridhemsplan

397 0 8
Från Facebook-eventet:

"En fest för dig!

✪ om du hatar att vara beroende av myndigheter som skadar dig
✪ om du vill att välfärd ska vara något som alla har tillgång till
✪ om du tröttnat på att hela tiden behöva betala för ditt utrymme
✪ om du har tröttnat på att göra streetart ensam
✪ om du drömt om en karneval genom staden som inte är tillrättalagd och sponsrad av fan och hans moster
✪ om du kräks av fallosstatyer och är nyfiken på hur man tillsammans kan göra om den offentliga konsten
✪ om du tänker att trygghet inte behöver gå hand i hand med mer övervakning och hårdare straff
✪ om du undrar vad som finns under asfalten
✪ om du tycker andra än kungahuset och snuten ska kunna ta plats på gatorna
✪ om du tycker att välfärd ska vara något annat än institutioner som försäkringskassan och socialtjänst
✪ om du tycker gratis kollektivtrafik borde vara en del av välfärden
✪ om du tänker att välfärd skulle kunna vara att allt av det allra nödvändigaste var gratis
✪ om du tycker att det är bisarrt att butiker slänger mat bara för att hålla priserna uppe
✪ om du hela tiden har en gnagande känsla av att det aldrig är du eller dina vänner och grannar som drar fördel av den ”välfärd” som råder idag
✪ om du längtat efter ett forum för att uppträda med din teatergrupp

✪ om du varit nyfiken på vad som händer om man försöker förändra något tillsammans

✪ om du undrat vad du ska göra av de hundratretton liter rosa färg du har i källaren
✪ om du undrat vad som skulle kunna ske om du och din förort drog in till stan och skapade en fet fest på gatan
✪ om du älskar att bygga sjukt stora saker på hjul men varit ledsen för att de aldrig fått den uppskattning de förtjänar
✪ om du tycker att välfärd betyder allt åt alla!

▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅​​▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅​▅​▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅​▅▅​▅▅▅▅▅▅▅▅▅▅​▅▅▅​▅▅▅▅▅▅▅▅▅​▅▅▅▅​▅▅▅▅▅▅▅▅​▅▅▅▅▅​▅▅▅▅▅▅▅​▅▅▅▅▅▅​▅▅▅▅

▬ Vad är välfärd och varför ska vi ta den tillbaka?
Välfärd idag är till exempel arbetsförmedlingen, försäkringskassan och socialtjänsten – tre institutioner som inte kopplas till trygghet och glädje av de som har behövt dem. Välfärden ska vara till för alla, sägs det, men ser en närmare på detta alla så ser man att det finns tydliga gränser för vilka som får ingå. Papperslösa och hemlösa lämnas idag utanför, och kan struntas i när det kommer till grundläggande mänskliga rättigheter.

Att vi tar välfärden tillbaka behöver inte betyda att det någonsin funnits någonting som vi ser som välfärd. Att ta den tillbaka kan ses som ett sätt att försöka ta tillbaka ett ord som stulits och urvattnats av politiker, berätta hur vår bild av välfärd ser ut och visa att vi är beredda att kämpa för att få den.

▬ Varför en karneval på gatan?
Vi vill under den 8/5 bli medskapare i vår stad; vi vill ta vår plats i den och visa på hur en annan välfärd är möjlig, istället för att enbart vara passiva konsumenter och åskådare. Följderna av dagens ”välfärdssamhälle” kan hela tiden ses på gatorna och det är i detta rum som vi vill lyfta frågor som vad välfärd är och skulle kunna vara. Vi menar även att karnevalen är tätt förbunden med motstånd; samhällsomstörtande energi kommer inte från en längtan till en massa prylar utan från ett begär efter kärlek och frihet.

Tycker du att fler saker borde vara gratis, kollektivtrafik eller att bo, kom och visa det!
Tycker du att välfärd borde innebära att allt är allas, kom och säg det!

Vi tänker aldrig vara så oförskämda att vi talar för andra så kom och visa hur dina drömmar ser ut. Inget är för galet eller för litet, det som händer är det ni gör!

Trailer inför Utopikarnevalen: http://vimeo.com/7239603

Den 8 maj klockan 16:00 startar festen!
Vi börjar här: http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=Sankt+Eriksgatan+45"

Nån från UM som ska dit? Jag ska eventuellt dyka upp! Tycker det verkar jätteroligt! :)
En annan beskrivning av arrangemanget som jag hittade nu på Motkraft:

"De feta åren är här!

Kronprinsessan Viktoria visar vägen. Vem vill inte ha en fet fest betalad av det gemensamma? Även om vi inte är födda som prinsessor så har vi helt klart också gjort oss förtjänta av ett lyxliv.

Vi följer i hennes fotspår och ställer till med ett stort kalas. Den 8 maj på Fridhemsplan brakar det loss, till sambarytmer och karnevalsyra. Utopikarnevalen är gratisgenerationens coming out-party, de osäkra anställdas första maj-tåg. Ockupanternas, fildelarnas, flyktinggömmarnas, gatukonstnärernas och plankarnas Prideparad. Mot tristessen, segregationen och osäkerheten sätter vi vår karneval, vår sprudlande uppvisning av stolthet, våra alternativ och vår gemenskap.

För seriöst alltså. Med osäkra anställningar, nedmonterad arbetsrätt, privata vinstintressen i välfärden, hetsjakt på sjukskrivna, hyperexploatering av papperslösa går det åt fel håll. En ungdomsarbetslöshet som är bland de högsta i Europa. En av de mest segregerade städerna i Europas. En kollektivtrafik som är dyrast i Europa. Nu är det är dags att uppdatera välfärden, omdefiniera den. Välfärd 2.0.

Välfärden byggdes för en generation med fasta anställningar, med livslånga jobb, för att arbetarna skulle klara tillfälliga svackor på arbetsmarknaden. Så ser det inte ut längre. Så ser inte vår livssituation ut. Osäkerheten har blivit generell och de kallar oss gratisgenerationen. Om vi har blivit en gratisgeneration är det för att vi försöker ta tillbaka det vi förlorat efter decennier av nedskärningar i välfärden, dåligt betalda jobb och hög ungdomsarbetslöshet. Så vi tar välfärden i våra egna händer. Vi ser ingen skillnad mellan att skapa en lokal träffpunkt genom att ockupera ett hus och att kämpa mot nedläggningen av den lokala vårdcentralen. Enkelt sagt: All makt åt brukarna.

Det räcker inte med att stoppa högerns nedskärningar. Vi tror inte heller att välfärden enbart består av skyddsnätet för sjuka och arbetslösa. Välfärden definierar istället Stockholm för oss alla: för våra gemensamma behov. Ett högt avgiftstryck ger spärrar mellan olika stadsdelar, murar mellan museer och människor samt gluggar mellan tänderna på Stockholmarna. Avgiftsfritt gör däremot övervakningen i kollektivtrafiken onödig, kulturen folklig och våra leenden bländande. Utopikarnevalen är en väg bort från bostadsbrist, svältande allmännytta och brist på föreningslokalar. Genom att agera tillsammans kan vi få igenom en urban allemansrätt, och istället för ett hägna in kan vi öppna Stockholm!

Utopikarnevalen börjar kl 16:00 på Fridhemsplan i Stockholm den 8 maj 2010 …för att sen med hundratals musiker dansa genom stan. "

http://www.motkraft.net/nyheter/3795
MEN GLÖM INTE MASSPLANKNINGEN!!![bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile][bigsmile]


Datum: den 8 maj 2010
Tid: 15:30 - 16:30
Plats: Sergels torg, Stockholm


INBJUDAN
Ärande gäst, Ni är härmed inbjuden till Det Stora Språnget, en extravagant massplankning den åttonde maj i nådens år tjugohundratio. Alla gäster anmodas samla sig vid Sergels Torg i eftermidddagssolen, därefter fortsätter vi till Utopikarnevelen. Väl mött!

ALLA TJÄNAR PÅ NOLLTAXA
Det har länge pratats om kostnaden för nolltaxa i kollektivtrafiken. Att de flesta skulle tjäna på att betala skatt istället för avgift är självklart, eftersom skatten betalas efter förmåga. Färsk forskning visar att det faktiskt lönar sig för hela samhället! Vid införandet av nolltaxa i Stockholm läns kollektivtrafik kan det uppnås en samhällsekonomisk vinst på 4 miljarder, och då är inte alla vinstmöjligheter inräknade. Det är alltså någonting som vi alla tjänar på.

DAGS ATT ÖPPNA STOCKHOLM
Tunnelbanan är Stockholms blodomlopp, men det är många proppar som försöker hindra det fria flödet. Är det inte politikerna som höjer avgiftstrycket på månadskort eller SL som satsar hundratals miljoner på nya kontrollsystem så är det poliser som trakasserar resenärerna och hotar med drogtest.

Det finns många sätt att påvisa maktmissbruk och kontrollstat, t.ex. filma med mobilen när något obehagligt händer. Men istället för en kollektivtrafik som kräver så mycket kontroll och som stängs till med högre spärrar och priser borde vi öppnas upp kollektivtrafiken genom nolltaxa. Det är den rätta medicinen mot blodproppar i tuben!

VÄND TRAFIKMAKTSORDNINGEN
SL har gått från att vara ett bolag som var till gagn för medborgarna, till att vara en inkomstkälla för företag och koncerner. Detta har också varit i vägen för kollektivtrafikens chans att bli större på bilismens beskostnad, och vara med att skapa en klimatsmart stad. Samtidigt som det rapporteras att 733 bussar funnits med på bluffakturor från Busslink, så misstänks även SL:s ordförande Christer G. Wennerholm för valfusk. Vi tror inte att det handlar om att vissa personer är elaka, utan att hela systemet med bolagisering, konkurrensutsättning och profitsäkring är fel! Framtidens kollektivtrafik ägs gemensamt och är en del av en sjyst stadsplanering där den - tillsammans med gångtrafik och cyklar - är det självklara sättet att ta sig fram.

Aktionen är en del av Utopikarnevalen/gatufesten ( http://www.facebook.com/event.php?eid=319523135024&ref=ts ) som går av stapeln senare samma dag.
Ladda för stockholms festligaste majdag tillsammans med Planka.nu

Spana också in: