Aviseringar
Rensa alla

"V vill ersätta riskkapital med kooperativ" - ekonomisk demokrati på tapeten, äntligen


jessijess: låter ju jättelockande för företagare att etablera sig i Sverige då.

vem har sagt att man behöver dem i överflöd då?


   
SvaraCitera

Och ja, det måste bli ett stopp på profit före individens bästa.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Om det samtidigt innebär att det driver upp lönerna för de som jobbar inom kooperativet (som nu kommer få mer att göra i och med administration etc.) så att de faktiskt känner sig motiverade att engagera sig så kan det kanske vara en god idé. 

Är nog inte riktigt förtjust i idén att förbjuda vinster dock, möjligen vinsttak men att förbjuda det helt tror jag skulle hämna konkurrensen. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Istechetvåpunktnoll: vem har sagt att man behöver dem i överflöd då?

Jo du har rätt. Det här med ekonomisk tillväxt är rätt överskattat, hoppas alla företag lämnar Sverige. Ideologi och önsketankar över allt annat!

Storchen84: För övrigt gäller mitt uttalande inte enbart vård, utan även exempelvis skolor. Det finns vissa saker som inte ska privatiseras då tjäna pengar kommer vara prio ett och gå före allt annat. När vinst blandas in blir det alltid prio ett förr eller senare. Hur stor vinsten är måste den bli ännu större.

Vinst i sig är inte problematiskt. Tror du inte offentlig verksamhet behöver göra vinst också för att det ska gå ihop rent ekonomiskt? Det viktiga är att det finns tydliga regelverk på hur verksamhet ska bedrivas.


   
SvaraCitera

jessijess: Jo du har rätt. Det här med ekonomisk tillväxt är rätt överskattat, hoppas alla företag lämnar Sverige. Ideologi och önsketankar över allt annat!

En början.


   
SvaraCitera

Blivande_japan: för att många finner det tvivelaktigt att den vinst man gör består av skattepengar.

har du gått och blivit vänster :O


   
SvaraCitera

qazedctgb:

har du gått och blivit vänster :O

nej, men är ej solklart höger i alla frågor. tycker bl. a inte att företag ska kunna ta ut skattepengar i vinst på att driva verksamheter som har med vård, skola, omsorg att göra. ser inte hur detta innebär annat än att pengar som skulle gå tillbaks till folket istället hamnar i deras fickor.


   
SvaraCitera

är dock ej emot friskolor/privat sjukvård i sig, men då ska antingen alla skattepengar stanna kvar i verksamheten, eller så får de hitta finansiering av sin verksamhet på annat håll.


   
SvaraCitera

Blivande_japan: tycker bl. a inte att företag ska kunna ta ut skattepengar i vinst på att driva verksamheter som har med vård, skola, omsorg att göra. ser inte hur detta innebär annat än att pengar som skulle gå tillbaks till folket istället hamnar i deras fickor.

Mycket glad bra


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jessijess: Vinst i sig är inte problematiskt.

Ehm... har tanken aldrig slagit dig att för många, ja rent av dom flesta så är det så att hur mycket pengar man än har så vill man ändå ha mera. Vet du vad girighet är och vad det har för konsekvenser när den uppstår i samband med vinst på exempelvis vård och skola?

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Storchen84: Ehm... har tanken aldrig slagit dig att för många, ja rent av dom flesta så är det så att hur mycket pengar man än har så vill man ändå ha mera. Vet du vad girighet är och vad det har för konsekvenser när den uppstår i samband med vinst på exempelvis vård och skola?

Som sagt, vinsten är inte farlig. Vad spelar det för roll ifall ett företag gör stora vinster så länge de håller sig inom de regelverk som finns om hur verksamheten ska skötas? Och det finns gott om sådana regleringar.


   
SvaraCitera
PMR
 PMR

Gillar idén skarpt och haft en del diskussioner om detta. Känner dock att denna idé har man själv och många andra redan haft för länge sedan. Önskar att det kommit upp tidigare. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jessijess: Som sagt, vinsten är inte farlig.

Inom vissa områden är det det.

jessijess: Vad spelar det för roll ifall ett företag gör stora vinster så länge de håller sig inom de regelverk som finns om hur verksamheten ska skötas?

Till slut kommer man att göra tillräckligt med vinst att man kan strunta i sådana regelverk, betala lite böter som känns ungefär som fickpengar i förhållande till vinsten och sedan fortsätta sin verksamhet och skita i regelverken som man alltid gjort. Alternativt så blir man nerstängd så försvinner toppersonen/personerna med pengarna - och har du återigen vunnit. Oja, regelverket hjälper mycket... Det ser man ju också hur mycket det hjälpt hittills...

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Låter väldigt bra. Tror på att det ska finnas olika typer av sjukhus och vårdcentraler man kan ta del av som styrs på olika sätt. Man får helt enkelt välja vilket man vill tillhöra. Det som styrs av staten, det som styrs av ett kooperativ med anställda eller de som styrs av riskkapitalister. Den med bäst kvalité och service vinner kunderna! 

Är dock lite tveksam till om det verkligen skulle fungera med kooperativ på sjukhus. Tänker mig att det kan uppstå mycket konflikter, maktspel osv. Men intressant idé. Hade gärna sett en seriedokumentär om ett sjukhuskooperativ. "Kooperativet". 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jessijess: Vad spelar det för roll ifall ett företag gör stora vinster så länge de håller sig inom de regelverk som finns om hur verksamheten ska skötas?

Det spelar roll ifall konsumenten inte är kapabel att välja bort företag som sysslar med dålig kvalité vilket gör att hela grejen med den fria marknaden meningslös. 


   
SvaraCitera