Forumet - Vad är det mest grundläggande man måste först bli av med om man vill bygga en utopi?

Vad är det mest grundläggande man måste först bli av med om man vill bygga en utopi?

511 0 54
Mawns:

Människor


Jag tänkte mig en utopi med människor som faktiskt lever tillsammans.

Brist/tro om brist är nog det viktigaste tror jag. Så man inte behöver vara egoistisk för att överleva..
[y]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Mawns:

Människor


Utan människor så kommer bara en annan 'intelligent' varelse bli dominant på jorden och gå igenom samma sorts prövningar som oss..

Katter som går runt på två ben och luktar brunst ?!
Arthur89:

Utan människor så kommer bara en annan 'intelligent' varelse bli dominant på jorden och gå igenom samma sorts prövningar som oss..


Mm men du sa aldrig att utopin skall vara för evigt. Det kommer nog att ta några hundra miljoner år innan en lika intelligent art som människan skulle växa sig så stor att den dominerar, och sen ett antal hundra/tiotusen år för att den skall expandera över hela världen. Några hundra miljoner år av utopi är väl rätt schysst kan man tycka.

Men ja, om vi snackar om människor så tror jag att vi måste bli av med antingen människans ego och gå in i ett slags hivemind-liknande tillstånd. Så jag väljer människans ego. Att välja girighet eller något är inte så värst grundläggande och är inte tillräckligt för att en utopi skall bildas, känslor som äremod, vrede, ilska och svartsjuka skulle ju fortfarande finnas. Dessa försvinner dock med egot.

Spana också in:

Mawns:

[rolleyes]


Ja? Att världen skulle vara en utopi, bara för att alla människor försvann är ju en illusion. Även djur slåss, även djur dödar varandra. Det som skiljer oss från dem är möjligen omfattningen. Människan kan storskaligt odla sin föda, därför är vi fler. Vi är därför även fler som dödar och fler som dödas.
herr_nilsson:

Även djur slåss, även djur dödar varandra.


Det är inte detta som kännetecknar en utopi. En utopi är ett samhälle som är rättvist och stabilt. Det naturliga ekosystemet är i stort sett en utopi.

Att skapa en utopi inom ett slutet system är väldigt enkelt, det som förstör utopierna är utomstående påtryckningar. Det vill säga människor som är idioter.