Forumet - Vad är feminism? Helt seriöst?

Vad är feminism? Helt seriöst?

5340 1 95

Vad går feminism ut på? Varför ska jag bli feminist (om du ska övertala mig)?

Jag har fördomar om feminister t.ex. att dom inte rakar benen för att äckla/provocera eller passa in bland andra feminister (ifall ni har håriga ben - VARFÖR?) och är allmänt ett manshatande släkte!

Senast ändrad 30 Oct 2013, 16:19 av Fingerprints

"Feminism är en samling rörelser som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen." - Att kvinnor och män ska samma förutsättningar och vara likställda. 

http://trettiotreanledningar.com/ 33 anledningar varför feminism behövs, var en länk som spreds på facebook ett tag. 

"Vårt ”jämställda samhälle” genomsyras fortfarande av att män har makten och tjejer och killar uppfostras olika redan från början. Det innebär förstås inte att killar och män är onda varelser, utan att vi lever i ett samhälle där "typisk manlighet" är mest värd.

Till exempel är lönerna mycket lägre på de jobb som ofta kvinnor har, medan de flesta chefer är män som tjänar bra med pengar. Många chefer är dessutom fortfarande skraja för att släppa in kvinnor i sina styrelser. Fortfarande på 2000-talet diskrimineras människor på grund av vilket kön de har. Det är därför det är svårt att låta bli att vara feminist."

Feminism handlar om att du ska bli behandlad likadant, vare sig du är man eller kvinna.

Spana också in:


FruLiten: http://trettiotreanledningar.com/ 33 anledningar varför feminism behövs, var en länk som spreds på facebook ett tag.
Tycker att många av de där anledningarna är idiotiska dock. Fler av dem är resultat av brist på rättvisa, demokrati, frihet och mänsklighet, inte brist på feminism. Listan tar upp herrtidningar som exempel, att snygga halvnakna kvinnor finns på omslagen beror på att män gillar att se på snygga halvnakna kvinnor, feminism lär inte ändra på det. Andra anledningar är starkt vinklade, skribenten visar att illustrationer av fittor är förbjudna på facebook utan att nämna att kukar också är det.

Vissa anledningar är det svårt att reagera med annat än ett stort "WTF?" på, som den om anorexiamodeller. Eller "vi måste förändra hur kvinnor framställs i dataspel"... "det borde vara självklart att kämpa för feminism" (utan motivering).

Finns mycket att säga om listan men jag har överlag svårt att ta den på allvar.

Zodd: Tycker att många av de där anledningarna är idiotiska dock. Fler av dem är resultat av brist på rättvisa, demokrati, frihet och mänsklighet, inte brist på feminism. Listan tar upp herrtidningar som exempel, att snygga halvnakna kvinnor finns på omslagen beror på att män gillar att se på snygga halvnakna kvinnor, feminism lär inte ändra på det.
Samtidigt handlar det också om hur vi bygger upp ett samhälle där vi visar att män är makt och kvinnor är kroppar. Feminism handlar ju om jämställdhet inom alla genrer. 

Zodd: Andra anledningar är starkt vinklade, skribenten visar att illustrationer av fittor är förbjudna på facebook utan att nämna att kukar också är det.
Jag tolkar det som att det är fel att visa kvinnor på ett illustrerande sätt, men det är OK att visa kvinnor i ett sexuellt syfte. Dvs, att det är okej att visa upp tjejer som sexuella objekt. Detta är, för mig, självklart fel när det kommer till herrar också. 
Zodd: Vissa anledningar är det svårt att reagera med annat än ett stort "WTF?" på, som den om anorexiamodeller. Eller "vi måste förändra hur kvinnor framställs i dataspel"... "det borde vara självklart att kämpa för feminism" (utan motivering).

Finns mycket att säga om listan men jag har överlag svårt att ta den på allvar.
Jag förstår att vissa saker på listan kan kännas lite sisådär, men samtidigt är det bra för det får vissa att öppna ögonen. Hur vi kategoriserar människor efter kön, att män är på ett sätt och kvinnor är på ett sätt och att vi därför inte skall behandlas som likvärdiga. 

koalan:
utveckla gärna! 
(har aldrig läst hennes blogg undantaget något inlägg här och där, tycker den är för mastig för att "läsa på heltid", men har hört en massa bra om henne). 

jag följer inte heller bloggen, men de gånger jag tittat in har den förmekat eller nonchalerat biologiska könsskillnader vilka utgör en faktisk och angelägen realitet, exempelvis den jämförelsevis högre - och i nutid olämpliga - våldsbenägenhet som mäns större endogena testosteronproduktion ger dem. det är vansinnigt förenklande och kontraprodukivt att försöka önsketänka bort sådana problem genom att behandla dem som sociala konstruktioner. oavsett hur progressiv denna doktrin utger sig för att vara bottnar den också i gammal kristen dogma om synd, plikt och ansvar, där prioritet ges till att skuldbelägga agenter snarare än att söka kunskap och lösningar.