Forumet - Vad är panikångest? Hur triggas den?

Vad är panikångest? Hur triggas den?

4965 0 52
Panikångest triggas av oro, ångest eller stress men sker framförallt av en fysiologisk anledning som gör att vi inte kan lugna ned oss.

(Jag mötte en tjej här på UM för några månader sedan som påstod att man måste må dåligt generellt eller vara deprimerad för att få panikångestattacker. Hon försökte också övertyga alla på tråden att det var ovanligt för att en panikångestattack att bara dyka upp utan någon större anledning - Vilket ingen höll med om.)

Vill helt enkelt bara knäcka hål på den myten om hur man måste må dåligt generellt för att få panikångest.

1. Hur mår du under en panikångestattack?
2. Hur brukar den triggas? Dra ett exempel.
3. Är du deprimerad?
4. Vilka symtom får du?

Spana också in:

Jag förstår faktiskt inte helt hur du menar.
Symtombilden vid panikångest beror på de fysiologiska reaktioner som sker vid en sådan. Det betyder inte att panikångest främst beror på fysiologi. Men jag fattar inte riktigt om det är vad du menar heller?

Tjejen som påstår att man måste må psykiskt dåligt argumenterar ju i vilket fall med detta inte emot att det som sker är en fysiologisk process.
kindergartner:

Oj. Nu fick jag riktigt svårt att följa dig. Vad menar du nu? :)


Vad menar DU? :D

Jamen... eh... jag kan inte uttrycka mig bättre än jag gjorde, tror jag.

Menar du att panikångest beror på fysiologi eller vill du bara påvisa att det är en fysiologisk process som äger rum vid en panikångestattack?
Tjejen som pratade om att man måste må psykiskt dåligt för att få panikångest argumenterar ju inte i och med detta emot att det är en fysiologisk reaktion som sker, men det innebär inte att panikångest förekommer på grund av ett fysiologiskt fel.
framtidstron är död:

Vad menar DU? :D


Om jag säger så här: Man blir orolig/stressad/ångestfylld, får panik, men att processen är fysiologisk - alltså, att man inte kan lugna ned sig av en fysisk anledning. Skulle inte PÅA vara fysiologiskt skulle man kunna lugna ned sig efter ett tag.

Tjejen som skrev påstod ju att jag inte hade panikångest eftersom det inte triggades av en speciell anledning och att jag inte var generellt deprimerad. Alltså, att det kunde dyka upp av något mindre (som i mitt fall var att jag märkte hur jag pratade för högt och sedan byggdes det bara upp - inte att jag hade ångest från början)

Hoppas du fattar nu, haha :)
kindergartner:

Man blir orolig/stressad/ångestfylld, får panik


alltså har det en psykologisk grund? Det är det jag inte riktigt fattar om du menar att det har eller inte. Om grundorsaken är fysiologisk eller psykologisk, enligt dig?

Jag tror själv inte att man får panikångest utan psykologisk grund. Det betyder inte att man måste vara just deprimerad eller ha en viss fobi.
kindergartner:

Men hjärnan kan inte lugna ned sig av en fysiologisk anledning.


Ja. Men det argumenterade väl tjejen inte emot genom att påstå att man måste må psykiskt dåligt för att få panikångest? Som tidigare sagt.

kindergartner:

Vill helt enkelt bara knäcka hål på den myten om hur man måste må dåligt generellt för att få panikångest.


= det tror jag man "måste" för att panikångest ska kunna utvecklas. Eller generellt och generellt, men att det som många gånger sagt har en psykologisk grund snarare än en fysiologisk.

Dessutom visar inte upplevelsen av hur panikångestattacken uppstår om den har fysiologisk eller psykologisk grund.

Jag fattar fortfarande inte vad du tror är grundorsaken till att någon får panikångest.
framtidstron är död:

Ja. Men det argumenterade väl tjejen inte emot genom att påstå att man måste må psykiskt dåligt för att få panikångest? Som tidigare sagt.


Nej men det var ju två helt olika fråga det där. Allt tjejen sa är att en PÅA triggas för att man har ångest (vi pratade inte om att PÅA var). De flesta kan må väldigt bra till de får panikångest. Tex. Jag satt i klassrummet och mådde bra till jag märkte att alla kollade på mig. Jag blev orolig och oron förvärrades sakta till jag fick panikångest.

Ja men alla får ångest. Grundorsaken till ångest är psykologiskt, helt klart. Men PÅA gör ju att vi inte kan lugna ned oss och att det är fysiologiskt.
kindergartner:

Haha, jag kanske inte förklarar så bra och det ber jag om ursäkt för.


Tror jag förstod nu, ska försöka svara!


1. Hur mår du under en panikångestattack?
- kan inte beskriva på ett bra sätt, men blockerad är nog ett bra svar. Hade panik/var rädd men kroppen vägrade att fungera utan blev bara paralyserad.
2. Hur brukar den triggas? Dra ett exempel.
- minns inte det heller, men jag antar att det var småsaker och att jag faktiskt inte var medveten om vad som triggade. Det hände bara.
3. Är du deprimerad?
- Var det då, ja.
4. Vilka symtom får du?
- Hyperventilerade, svettades, hjärtklappning. Kommer ej på fler. Och så blev jag helt slut efteråt.