Forumet - Vad är skillnaden mellan hormoner och signalsubstanser?

Vad är skillnaden mellan hormoner och signalsubstanser?

4615 1 4
Tråden har 4 svar. Sortera efter:

hormoner är signalsubstanser, och i vissa fall också neurotransmittorer (t.ex. adrenalin och oxytocin). jag skulle inte säga att skillnaden är att de produceras på ett visst ställe eller vilka sorters celler de påverkar, utan snarare hur de påverkar en cell. så länge ett hormon inte kan verka i egenskap av neurotransmittor kan det inte depolarisera eller hyperpolarisera en nervcell (det vill säga skapa eller dämpa en nervimpuls) när det binder till den. hormoner påverkar celler genom att förändra deras "vanliga" aktivitet, t.ex. aktiviteten av att visst enzym inuti cellen, upptaget av ämnen från omgivningen eller vilka protein som ska syntetiseras. det motsatta gäller då för neurotransmittorer, som inte påverkar nervcellens metabolism utan bara tänder en till vårdkase i längan av signaler genom nervsystemet.

(ofta har hormoner inte heller en så direkt verkan som utlösningen av en aktionspotential har i nervsystemet, utan kanske bara aktiverar en sekundär budbärare inuti cellen som i sin tur aktiverar en annan budbärare, eller om man har tur, ändrar cellens metabolism. jävla återkopplingssystem.)

Bästa svaret

Om jag kommer ihåg detta rätt så:

Hormoner produceras av specialla körtlar som är placerade på lite olika ställen i kroppen - dessa släpps sedan ut i blodomloppet där de transporteras till cellerna de ska till.

Signalsubstanser, eller neurotransmittorer, produceras däremot i nervcellerenas synapser och utsöndras av specifika nervimpulser. De reser alltså direkt mellan två synapser (och håller sig således till celler inom nervsystemet).

Neurotransmittor: Signalsubstans som oftast färdas i hjärnan och som förändrar intensiteten på impulserna i nervcellerna. 

Hormon: Signalsubstans som oftast färdas via blodcirkulationsystemet och som förändrar intensiteten i olika funktioner av en cell.

Så slutsatsen blir att skillnaden är semantisk det finns ingen kemisk skillnad. Både hormoner och neurotransmittorer är signalsubstanser som förändrar intensiteten i en cells funktion. Den typiska skillanden blir hur dessa två signalsubstanser färdas och vad för funktion dom påverkar i cellerna. Olika celler har olika funktioner och kan ta emot olika signalsubstanser. 

Det är min sammanfattning av tidigare svar.


Spana också in: