Forumet - Vad är skillnaden på ett missbruk och ett bruk?

Vad är skillnaden på ett missbruk och ett bruk?

2792 0 40
enhimmelskdrog:

typ när du och/eller folk runt omkring dej påverkas negativt av det du brukar så klassas det nog som missbruk.


hmz..men när ska man söka hjälp tycker du`? Det är ju värre att vara en sprutnarkoman än att röka braj och ta lite tjack då och då. Men ändå kanske personen påverkas negativt av då och då användandet..är en psykos ett sätt för kroppen att säga nej..eller har det till och med gått för långt då`?

Spana också in:

DestinyM:

men hur länge kan det vara under "kontrol"?


Det kan väl ändå vara under kontroll hur länge som helst? [confused]

DestinyM:

håller man på då och då i några år har man verkligen kontroll över det då?


Inte nödvändigtvis. Men man kan definitivt ha kontroll över sitt bruk även om man brukat under flera år.

Huruvida man är missbrukare eller brukare har ingenting med under hur lång tid man gjort någonting. Det handlar om huruvida man har kontroll över sitt bruk och ser till att det inte påverkar en själv eller andra negativt (då räknar jag inte in moralpaniker som får hjärtattack över att en släkting röker hasch. De får helt enkelt skylla sig själva.)
Åtta:

Det kan väl ändå vara under kontroll hur länge som helst?


jaha..men ja vill nästan tro att om man brukar i 10 år då är man missbrukare för att man har inte kunnat sluta även fast det bara vart på helgerna..det beror väl på inställning också. Mår man bra av det och kan leva ett "normalt liv" så är det väl egentligen inga problem. Mmm..lite två delad som sagt
Tözen:

tack,äntligen nån som håller med om att jag knappast är alkoholist. brukare kan sluta när dom vill,missbrukare kan inte sluta från en dan till andra.


jag slår vad om att du kommer dricka den närmsta månaden igen, och då tycka det är okej och inge problem för det, vrf skulle du vara missbrukare för att du dricker lite?Det är ju du sj som säger att du gör det i ensamhet och brist på annat och att det är ångestdämpande--..
DestinyM:

jaha..men ja vill nästan tro att om man brukar i 10 år då är man missbrukare för att man har inte kunnat sluta även fast det bara vart på helgerna..


Om man inte kunnat sluta så ja, då är man nog i ett missbruk. Men om det nu inte utgjort något problem och man aldrig haft någon anledning att sluta under dessa tio år, då är man inte nödvändigtvis missbrukare.