Forumet - Vad den äldre generationen inte förstår.

Vad den äldre generationen inte förstår.

3531 0 16
Idag så lider halva Sveriges befolkning av stressrelaterade problem. Det kryper ner i åldrarna mer och mer och jag tror inte att det har med att göra att vi är uppkopplade på internet hela tiden utan på något helt annat.

Idag så tillbringar vi svenskar i snitt 8,5 timmar framför en digital skärm, det är vi vana vid. Vi spenderar alltså mer tid framför en skärm än vad vi sover.

Förut så trodde man att man inte kunde hålla samma konversationer och prata känslor på samma sätt på internet som man gör i verkliga livet, det är helt fel. Det verkliga livet har blivit mer digitaliserat och de flesta unga yttrar gärna sina problem och missnöjen på internet än för någon människa ansikte mot ansikte.

Det många inte förstår är att den pågående stress- och depressionsepidemin vi nu står inför beror på något helt annat. Och det är vad jag tror på grund av våra föräldrar och hur skolan ser ut idag, hur vi lär ut är förlegat och våra hjärnor har utvecklats av den digitaliserade världen vi lever i nu.

Föräldrar förstår oss inte, det är självklart, de har ingen aning om hur det är att växa upp nu. Ofta får man höra om att ”när jag var i din ålder så gjorde man si och så”, det håller inte nu. Vissa föräldrar har ingen aning, jobbar för mycket och har inte tid och ork att ens förstå en ungdoms vardag. Vilka är det som förstår oss då eller vad? Jo Internet. Allt kan vi få svar på där, vi kan uttrycka våra känslor genom en bild på instagram, vi kan skriva en tweet om vårat missnöje och vi kan skriva en lycklig status på Facebook.

Och där kommer vi genast på sekunden få gensvar från andra. Där kan vi socialisera på ett sätt som man inte har gjort innan och vi trivs med det.

Nu säger jag inte att alla som är födda 90 och senare inte har någon social förmåga bakom sina skärmar, det har vi, så det räcker och blir över. Vi älskar att träffa nya människor, prata med random personer och lära oss utav dessa.

Stressen i det hela uppkommer i vad jag tror som sagt i ett förlegat skolsystem som måste ändras och bli mer uppkopplat för oss som är unga. De som är äldre blir stressade av internet och dess mångsidighet, det är för att de inte förstår den på samma sätt som vi gör.

Sen något som är väldigt stressande är reklam, att bli påtvingat något är något som ingen av oss gillar, vi behöver interaktion, vi behöver någon som talar med oss för att vi ska tro och köpa produkten ni säljer. Ni som jobbar med marketing på internet vet nog redan om att det som skrivs och skickas ut till ungdomar får inte samma interaktion som för äldre. De är vana med annonser i tidningar och magasin på ett annat sätt än oss.

Just nu så vet jag inte riktigt alls vad jag sitter och skriver längre men det är bara så himla tröttsamt att höra från äldre att jag är stressad p.g.a. att jag är uppkopplad på min mobil och dator hela dagarna. Det stressar mig inte alls. Det ger mig snarare avkoppling.

Spana också in:

Här kan jag inte helt hålla med dig, men en del av det du skriver är verkligen helt rätt. Den äldre generationen blir nog mer stressad än vi som är uppvuxna i den digitala åldern. 

Men jag tror ändå och har läst på flera ställen att just mobiltelefoner och att vi är ständigt uppkopplade och tar in sjuka mängder information dagligen för att vi blir stressade. Jag tror inte att vi tänker på det men det är så det är, någonstans i vårat undermedvetna så spelar all denna information oss ett spratt som gör att hjärnan ständigt jobbar på högvarv. 

Det är därför som många som jobbar med stress säger att man ska koppla bort allt och ge hjärnan återhämtning och vila. 

Jag tror att många ungdomar idag sover för lite, deras hjärnor hinner inte vila upp sig ordentligt och då blir de lätt stressade, deprimerade och får ångestattacker. 

Vila mina vänner, det är svaret på allt!
Jag tror rätt stabilt på att vi blir stressade av att ständigt vara uppkopplade, även om det ger oss mycket bra också. Men sedan tycker jag att könsrollerna har gått för långt ner i åldrarna med... Känns som att pressen på att vara si eller så börjar tidigt idag. Höga krav, mycket prestationsångest pumpas in i unga tycker jag.
Jobba färre timmar och var tillgänglig färre timmar är mitt recept. Har på eget initiativ gjort en deal med det företag jag jobbar på att jag bara jobbar 6 timmar per dag och minst lika viktigt - jag har kastat mobiltelefon åt helvete. Har en stationär dator hemma och även skaffat en fast ansluten Telia-telefon fast Telia försökte lura på mig internettelefoni men den gubben gick jag inte på.   Skadeglädje
Tror inte att det är just uppkopplandet som är stressande, utan mera behovet av det. Det har blivit ett behov att vara uppkopplad, att kolla facebook, twitter och vad det nu finns mer, lite som en tvångstanke, och eftersom man inte kan göra det hela tiden så blir man stressad av det. Är i alla fall vad jag tror.


Hjärta
För de som tycker att det är stressande att ständigt vara uppkopplade och ha en mobil som påminner en om den digitala världen hela tiden tycker jag att 'stör ej'-funktionen är det bästa som har hänt mig på länge. Har alltid den på i skolan, när jag pluggar och gör andra saker då jag inte vill bli störd. Oftast har jag helt glömt bort att jag har på den och kollar på mobilen och upptäcker att det har hänt mycket. Bättre att få allt viktigt på en gång än småsaker hela tiden som egentligen inte alls är särskilt viktigt utan bara sådant vi kollar på när vi inte har något annat för oss. Ville bara dela med mig av detta :P