Forumet - Vad fan är Isreal-Palestinakonflikten egentligen?

Vad fan är Isreal-Palestinakonflikten egentligen?

694 0 27
Har fan inte orkat engagera mig och läsa på, och när jag faktiskt försökt har det verkat otroligt komplicerat... Men kan någon bara ge en jättesnabb situationsförklaring och varför det aldrig tar slut? Vad tycker man egentligen olika om?

Och nej, det är ingen läxa.................................. [tired]

Spana också in:

Bara Ta Allt:

Israel är en stat som fått för sig att de har rätt till palestiniernas land, palestinierna slåss tillbaka mot ockupationsmakten eftersom Israel vill köra ut dem.


Sara Har Kiwi:

för att judar är snåla. *Antisionist*


dazed_and_confused:

Israel är apartheidliknande skurkstat som illegalt ockuperar mark osv.


Så Palestina är helt oskyldiga, egentligen?

Men när jag kollat på dokumenterade datum för att förstå konflikten går det hela vägen tillbaks till första världskriget, om inte längre. Har det bara varit så att Isreal vill ha Palestinas land och det bara varit krig, passivt och aktivt, så jävla länge?
Israels krig mot Palestina är främst en etnisk konflikt grundad av sionism och en judisk rasism och herrementalitet. Den grundar sig bl a också p.g.a vissa ekonomiska intressen runt om i världen, Israel ockuperar t ex Palestinas kustremsa och har militära fartyg där alltid, under den Palestinska kustremsan ligger naturgas värt många miljarder dollar. Att Israel vill åt dessa tillgångar gör även Israels krig mot Palestina till en kapitalistisk och imperialistisk fråga.

Palestina och palestiniernas kamp är nationalistisk då de försvarar sitt och kämpar för sitt ockuperade land och för sitt folks rättigheter.

En Israel har inget som helst existensberättigande då Israel är ockuperad mark och tillhör de arabiskiska semiterna som kom att förenas under namnet palestinier.
De första terroristerna brukar sägas vara de judiska seloterna som förde en kamp mot det romerska imperiet. Längre fram i historien skulle det visa sig att judarna skulle föra ännu en kamp mot en stor ockupationsmakt, denna gången det brittiska imperiet. De metoder man använde sig av var olika former av brevbomber som sändes till politiker i Storbritannien. Anledningen till att man tog till dessa metoder var att man ville ha bort Storbritannien från Palestina, vilket till slut lyckades. Det finns flera grupper som har bedrivit terrorism för att tjäna olika syften. Några exempel är judiska grupper så som Irgun och LEHY. LEHY är en utbrytargrupp från Irgun, man bröt sig loss pga att man hade olika intressen. Ena parten ville inte fortsätta stridigheterna med Storbritannien, man gick med på vapenvila, medan den sektion som leddes av Avraham Stern ville annat. LEHY kom även att kallas för Sternligan. Denna grupp kom att bekämpa britterna till dess att de drog sig tillbaka från Palestina. Det är inte bara enskilda grupper som tagit till terrorism som vapen, utan även stater, i detta fallet staten Israel. Ett exempel är användandet av de nya bomberna. Brevbomberna användes mot tyska raketexperter, ingen av dem drabbades, men egyptiska vapeningenjörer som jobbade tillsammans med dessa drabbades. Bevis på att den israeliska staten låg bakom kom då chefen för underrättelsetjänsten tvingades att avgå. Man har även gjort omfattande aktioner, det jag syftar på är de flera räder man gjorde mot palestinska byar, där de fördrevs från sina hem, många mördades etc. 700 000 personer fördrevs från sina hem.

Efter att Israel som stat tillkom så tog palestinier till terrorism för att föra en kamp mot vad de uppfattade Israel som - en ockupationsmakt. Palestinierna förnyade terroristmetoderna, främst genom flygplanskapningar. Ledande inom detta blev Leila Khaled och hennes organisation PFLP som kämpade för Palestinas befrielse. En aktion man gjorde var år 1972 då PFLP samarbetade med japanska vänsterterrorister, de japanska terroristerna började skjuta omkring sig, man kastade även granater, detta på Tel Avivs flygplats. Det finns även andra organisationer som har utövat terrorism, bl.a Islamiska Jihad som bl.a gjorde en självmordsoperation där 21 israeler dödades. En annan organisation som har tagit till terroristmetoder för att tjäna olika syften, nå sina mål, man skulle lägga märka till dem etc är PLO. Andra är Hamas, som är ansvariga för den första "mänskliga bomben" som sprängdes i Israel.

Som man ser så har båda parter bedrivit terrorism för att tjäna sina syften, för att nå sina mål. Hur har det varit framgångsrikt att använda sig av terrorism som metod för att uppnå politiska mål? Från Israels sida så har det varit framgångsrikt på så vis att man fick bort det brittiska imperiet från Palestina, man har lyckats med att utöka sina gränser oerhört och på så vis fått mer mark, exempel på det är den stora folkfördrivningen av palestinierna. Man har lyckats med att stoppa fredförhandlingar, kan detta ses som framgångsrikt, att stoppa fredsförhandlingar? Ja, om man ser det på så vis att om fredförhandlingarna går genom så får man bara tillgång till ett begränsat område och kan inte utöka sina gränser. Från Palestinas sida så har terrorism varit framgångsrik i den mån att man ändå, med sämre förutsättningar lyckats med att skaka om Israel och visa på att man finns och inte drar sig för att använda metoder som t.ex. självmordsbombning och dylikt. Resultatet av detta är att man hindrat Israels framgång för att utöka sina gränser ytterliggare.
Ganska dumt att försöka få en objektiv bild av Israel-Palestina konflikten på ett internetforum med många kommunister och socialister. Men det finns några simpla basics i konflikten:

1. Israel var en gång judarnas land

2. Judarna blir utslängda från Israel av romarna och sprids runt i Europa och resten av världen

3. Den judiska minoriteten i Europa utsätts för förföljelser och folkmord av kristna på medeltiden, och förföljelse i modern tid i andra världskriget av Adolf Hitler/Nazister i Tyskland och diverse andra folkmord i Ryssland.

4. Arabiska nomader flyttar in i Israel

5.Korståg

6. Förintelsen leder till att många judar flyr från Europa till USA eller Israel.

7. Den judiska befolkningen i Israel ökar snabbt genom immigration (dock har det alltid funnits judar i Israel ända sen romartiden).

8. Storbritannien och andra europeiska stormakter vill ge judarna ett eget land för att lindra sina skuldkänslor.

9. Den ökande judiska befolkningen leder till etniska konflikter mellan judarna och araberna i Israel.

10. FN föreslår att man delar landet i 2 stater - judarna går med på det men det gör inte araberna.

11. Israel förklarar sig självständigt och närliggande arabstater attackerar det nya landet - de arabiska palestinierna blir uppmuntrade att lämna landet och komma tillbaka när arabstaterna "krossat" Israel.

12. Israel vinner kriget och dess nuvarande gränser formas - Egypten annekterar Gazaremsan och Jordanien annekterar västbanken.

13. Israel vinner några andra krig och annekterar en massa.

14. Israel moderniseras snabbt till en rik västerländsk judisk nation.

15. Runt 20% av den Israeliska befolkningen är ickejudiska araber.

Arabländerna runt om hatar Israel pga religiösa, ideologiska och etnocentriska skäl. Många av de vill inte ta emot palestinska invandrare och tillåter inte palestinier att få medborgarskap.

Kommunister hatar Israel för att det är ett rikt, modernt, västerländskt land och för att de ser på palestinierna lite som bruna primitiva infödingar som inte kan ta hand om sig själva, många paralleller kan dras till Nordamerikanska indianerna eller de svarta i Afrika. I kommunisternas ögon så är det värre om judarna beter sig omoraliskt än palestinierna eftersom judarna är de starkaste och mest liknar européer. Detta kan man ofta se i kommunisternas utrikespolitik att de ställer sig på "de svagas" sida och föraktar de "starka", det spelar ingen roll hur sjukt "de svaga" beter sig (självmordsbombningar etc).