Forumet - Vad fan ska jag göra med mitt eftergymnasiala liv?!

Vad fan ska jag göra med mitt eftergymnasiala liv?!

3313 0 34
This is it...:

Jag vet inte vad fan jag ska göra med mitt jävla liv.
Jag är klar med international baccalaureate nu i vår (HL: Swe A1, Psych, Phil. SL: German B, Env. Sys., Math studies), och har ingen aning om vad jag vill göra längre. För ett år sedan var jag övertygad om att jag skulle söka Philosophy, Psychology and Physiology på Oxford direkt efter IB, men fick taskigt självförtroende och har inte sökt (försent nu). Så nu kommer jag ha ett år efter IB innan jag kan börja där, om jag ens kommer in.

Jag vill inte alls stanna i sverige, eftersom jag blir väldigt ledsen så fort det blir höst och vinter... Jag har fått en liten pervers dröm om att flytta till hawaii på senaste tiden, där jag vill gå på Hawaii Pacific University och plugga humanistiska saker, men jag vete fan om det är rätt, och det är väldigt dyrt.

Det jag egentligen nog vill göra under det här året är att åka bort och skapa konst, plugga upp mig lite på religion och helt enkelt ta det lugn. Helst vill jag vara på typ en farm eller något och jobba med fysiska saker, och ha tid att tänka. Fast jag är ju uppenbarligen jävligt kluven.

Megalångt inlägg. Mega icke-generellt inlägg. Sorry. Jag bara hoppas på att någon ska komma med någon vettig input, eller lite inspiration...

Spana också in:

uppenbar:

Ett år i Shanghai. Jag åkte dit 2 månader efter studenten. Väljer du dessutom skolan jag gick i så kommer du inte behöva vara så seriös och kan festa eller jobba eller göra något annat istället för att vara superseriös med kinesiskan.


Alltså, det verkar onekeligen kul, har läst lite annat du skrivit om SH.. Har du lust att berätta lite om hur det kom sig att du åkte dit, finansiering, varför du tyckte om det..?
IB är de nå special gymnasium eller, har för mig att det var nån jag kände som gick på nått sånt, seriöst gymnasiet är "lek" högskolan är på riktigt. :)

Gör lite av varje, om du kan,testa på jobba/resa/plugga enstaka kurs på universitetet.

Tänka först
Testa sen
Ångra om det vart fel

Vad har du för mål?, roligt fast jobb?

Plugga lite kurser på universitetet så kanske du är bättre förberedd inför Oxford / universitetslivet och om du inte kommer in där så har du ju fått ut nått av dessa kurser i alla fall.

Jobb -> Pengar + Erfarenhet
Resa -> Upplevelser
Plugga -> Kunskap
Det låter ju som att du har många drömmar, det är aldrig försent. Plugga lite religion på högskolan samtidigt som du jobbar på något intressant ställe (du får avgöra vad) så får du lite erfarenhet. Du kan samtidigt ansöka till Universitet på Hawaii och se var det kommer leda :) Annars kan du ju bara söka till USA för där är möjliheterna oändliga. Du kan stanna kvar i Europa också, eller kör några år i Asien och jobba med människorna där. Australien kanske? Se till att du har igång hjärnan dethär året bara..
Med tanke på att IB är ett studieförbererande program, så tycker jag du borde plugga vidare. Vart exakt vet jag inte, men jag röstade Hawaii i alla fall. Om du vill liksom bli en seriös psykolog krävs kanske minst 5 år högskols- eller universitets studerande.

Jag röstar i alla fall för ett fortsatt studerande. Tror inte heller du känner för att börja jobba direkt? IB ger inte sånna direkta kvaliteter.

[y] - lycka till säger jag bara! [love]
standby:

Alltså, det verkar onekeligen kul, har läst lite annat du skrivit om SH.. Har du lust att berätta lite om hur det kom sig att du åkte dit, finansiering, varför du tyckte om det..?


Hur kom det sig att jag åkte dit?

Jag och en kompis var på besök med skolan på ett universitet. Man skulle gå runt och lyssna på skittråkiga föreläsningar och löjlig marknadsföring för universitetet. Vi satte oss i cafeterian istället och frågade oss själva vad vi skulle göra efter gymnasiet. Så sa min kompis "vi drar till Kina" på lite skämt. Men lite smågalna som vi är så tog vi det lite allvarligare än så.
Senare på kvällen googlade jag och kom in på Sinovums hemsida. Där stod det att de skulle ta hand om allt pappersarbete åt en, komma och möta en på flygplatsen och installera en på Shanghai International Studies University. Eftersom vi inte visste vad som väntade tyckte vi att det var skönt att någon ordnade allt åt oss (men det går att fixa allt själv, maila universitet och fixa anmälningsblanketter själv osv.)

Vi fick alla papper, vaccinerade oss typ skitmånga gånger och köpte flygbiljett. Halvt förstörda åkte vi till andra sidan jorden och påbörjade våra nya liv som kinesiska-studenter.

Finansieringen

Eftersom Kina är billigt (en av anledningarna till varför vi åkte dit) så kostar det inte jättemycket att studera där heller, även om det är asmycket för kineserna. En termin på mitt universitet kostade 8000 kronor ungefär och lite billigare om man valde två terminer som jag gjorde. Sedan tillkom det en anmälningsavgift på 3000.

Boendet var rätt dyrt då vi bodde på campus första terminen. Det är dock ganska billigt att hitta ett rum någonstans och bo där, så runt 1200-2000 kronor i månaden klarar man sig med.

Flyget kostade 4500 kronor dit och lika mycket hem. Jag reste dock hem en månad när vi hade lov och då fick jag en tur och retur-biljett för ungefär 6000. Är man ute i god tid går det att hitta flyg.

Det som tillkommer utöver det jag nämnt ovan är kanske en försäkring (min kostade typ 4000 för hela året) och vaccineringen (dock så är det ju frivilligt och kanske inte direkt nödvändigt, beroende på hur man ser det [smile])

Om man lånar från CSN som om du skulle gå i en skola i Sverige så klarar du dig SKITBRA i Shanghai. Du kommer leva rikt och kunna åka taxi varje dag om du önskar. Du kan gå ut och handla kläder som en galning om du skulle vilja det också. Att leva på ca 7000 som man får av CSN är mycket pengar i Shanghai, och ännu mer om man väljer en mindre stad som Ningbo där allt är lite billigare. Levnadskostnaderna, maten och hyran kan alltså bekostas av CSN. Jag tror att man kan få låna för resan och skolavgiften också om man behöver. Men om man sparar lite efter sommarjobb och så behöver det ju inte bli så mycket som fattas.

Varför jag tyckte om det

Det är otroligt spännande att åka till andra sidan jorden och helt plötsligt ställas inför en helt ny värld, en annan kultur och dessutom kinesiska-studier. Helt plötsligt ska man klara sig själv, försöka lära sig ett helt nytt språk och dessutom lära sig hur tvättmaskinen funkar när det enbart finns kinesiska instruktioner. Det jag gillade med mitt universitet var att det var slappt och även om folket var lite underligt så fanns det en fin gemenskap mellan alla västerlänningar. Det fanns kanske runt 10 svenskar där också, så helt ensam var man inte. Dessutom studerar kineser på samma ställe och då läser de språk. Därför är det inte alls svårt att hitta en language-partner om man skulle orka vara seriös med sin kinesiska.
Vi gick i skolan varje vardag (och ibland någon lördag och söndag om skolan kompenserade för lov osv) 8-12. Då hade vi två lektioner på 90 minuter vardera och en liten rast emellan. Man delas in efter hur duktig man är så om man är en total nybörjare så hamnar man med andra nybörjare och vissa som kan typ 10 tecken (och jag lovar att man känner sig så jävla underlägsen dessa). Tempot är inte jättehögt men det är jättesvårt att lära sig tecknena i början. Efter två månader har man dock fått in en teknik och klarar sig rätt bra.
Man får ha 120 frånvarotimmar per termin, och kineserna räknar att varje dag består av 4 lektionstimmar. Därför får man vara frånvarande 30 dagar per termin. Skitslappt.
Går man in för att lära sig kinesiska jättebra så finns det bättre universitet i Shanghai. Fudan University anses vara ett av de bästa i hela landet och det är väldigt prestigefyllt. Dock dyrare! SISU (mitt universitet) passade mig skitbra eftersom jag mer var där för upplevelsen än för att lära mig språket.

Shanghai är dessutom en riktigt bra feststad, och ännu bättre om man är tjej. Du behöver nästan aldrig betala för drinkarna om du är tjej och barerna har "ladies night" då drinkarna är gratis för alla tjejer. Det finns allt från haschbarer till riktigt snobbiga ställen. Bara att välja och vraka, oavsett om det är en måndag eller en fredag. Vissa barer har öppet till 10 på morgonen om man känner för det.

Det finns många västerlänningar i Shanghai och man träffar många intressanta människor. Världsbilden man hade när man åkte vänds snabbt upp och ner. Det är intressant att möta kineserna och se hur annorlunda de tänker och lever. Dessutom är skor skitbilliga.

Shanghai är en väldigt mysig stad. Stadskärnan är jättefin och fräsch och ny, tunnelbanesystemet är jättebra och det finns många områden att besöka. Museum finns det gott om och det finns alltid något att göra.

Shanghai är jävligt vackert och friheten man upplever där är storartad.

Varför jag avskydde det

Det är en väldigt speciell känsla att inte kunna gå ut på morgonen klockan 08.00 utan att bli tutad på, hälsad på och EXTREMT UTITTAD när man ska gå och köpa mjölk (som dessutom är skitäcklig eftersom väldigt många kineser är laktosintoleranta och de skiter i att göra mjölken god). Alla tittar på dig och du får aldrig vara ifred. Som västerlänning blir du särbehandlad på ett bra sätt, och på ett jävligt dåligt sådant. Du kan inte lita på institutioner, människor, prislappar eller att någonting fungerar. Kineser är extremt byråkratiska och det krävs ofta BRÅK för att man ska få som man vill.

Kinesiska är skittråkigt och faktiskt ganska svårt. Jag avskydde det.

Efter ett tag tröttnar man på oljuden som staden ger och man tröttnar på utelivet. När man går ut för fjärde dagen på rad och möter random business man som berättar om hans stora 4:a eller hans framgångsrika företag så vill man strypa sig själv. När man återigen blir inspanad av en 60+ man som säger att man är het så vill man spy.

---------------------------------------------

Sammantaget: Åk dit. Du kommer inte ångra dig.