Forumet - Vad får en skiva kosta?

Vad får en skiva kosta?

1028 0 24
Eftersom ipred-lagen nu kommit och folk slutat ladda ner men långt ifrån alla. Visst kan man tycka att det är fel att ladda ner när man kan ana hur mycket pengar som går åt att spela in låtar, göra filmer, musikvideos osv osv. Men är det aldrig någon som över huvud taget tänkt på att sänka priset på skivorna och filmerna i butikerna? Jag personligen tycker det är en sån härlig känsla att hålla i en riktig skiva från favoritartisten. Det är samma känsla som när man framkallar kort, allt blir mer verkligt, roligt och absolut finare på ett framkallat kort än som jpeg format i datorn. Det är samma som att köpa en skiva, vända och vrida, kolla på bilder, läsa, eller att bara hålla i den. Mycket bättre känsla att få samla på sig skivor än låtar i mp3 format som känns så overkligt.
Att en skiva i butik kostar mellan ca 100-200kr är hutlöst mycket tycker jag personligen och köper bara skivor från en artist när han släpper nytt. Hade en skiva kostat 50 spänn hade jag absolut köpt mer skivor.
Man kommer aldrig kunna stoppa nedladdningen hos folket och jag är absolut inte emot nedladdning, men jag tror att skivbolagen skulle tjäna mer på att sänka priset på skivorna.

Sen tror jag många artister tjänar på att folk laddar ner, man upptäcker sjukt mycket mer musik än om man bara går till butiken och köper det man vet att man gillar. För inte slösar man pengar på något man inte ens vet om man tycker om.

Vid vilket pris skulle ni kunna tänker er köpa fler skivor? Vad är lagom?
Eller så kan man överge det antika systemet med plastbitar för att förvara sin data på, till förmån för att distribuera sin musik eller film över internet. På så sätt minskar omkostnaderna till endast en pytteliten del av vad de är i nuläget, vilket innebär att mindre produktionsgrupper kan släppa sina verk utan att behöva ta hjälp av skivbolag och dylikt. I och med att det är dessa bolag som står för ~95% av kostnaden på de skivor du idag köper så skulle vi alltså kunna få ned priserna till t.ex. en tiondel av vad de är idag, samtidigt som upphovsmännen kan få ut mer pengar per såld artikel.

Spana också in:

SofiaTres:

Vid vilket pris skulle ni kunna tänker er köpa fler skivor? Vad är lagom?


Jag tycker skivor borde kosta runt 50-lappen, precis som du själv skrev.

Men samtidigt föredrar jag att ha låtar som mp3 format på datorn, för det tar mycket mindre plats. Man kan ju ha flera hundra album på datorn, som nog skulle fylla upp ett helt rum om man hade dem som skivor i "verkligheten" liksom.
De borde kosta myyyycket mindre. Vad har skivbolagen tänkt sig liksom... Klart att man laddar ner hellre än köper en CD för 250 kr generellt!
När CD kom höjde man skivpriset "ny teknik" sade man. Har man sänkt sedan dess då? Nej. Bolagen är bara giriga efter vartenda öre även om det är bevisat att de inte tjänar så mycket på skivor ändå.

Jag är beredd att betala upp till 300 kr för en skiva, men då ska det vara en BRA skiva och jag ska ha kunnat provlyssna ordentligt innan! Den möjligheten har man inte alltid på affärer...
SofiaTres:

Vid vilket pris skulle ni kunna tänker er köpa fler skivor? Vad är lagom?


När jag köper en skiva kostar den ungefär 40:- med frakt. Det är den typiska kostnaden för mindre artister. Man betalar då för omslaget samtidigt som man gör en liten donation. Sen brukar man få någon bonuslåt också, men den brukar man ändå kunna få tag på på något annat sätt (fast det kan bli problem för _riktigt_ små artister, där det är mer slumpmässigt om någon laddat upp extralåtarna).

Jag skulle aldrig få för mig att köpa en cd-skiva av någon "stor" artist, skivor är så vansinnigt 90-tal. Jag drar hellre ner musiken och donerar till artisten, det tjänar artisten mycket mer på.

Fagerjärn:

Ni har inte hört talas om skivbutiker med begagnat?


...som inte hjälper artisten särskilt mycket, men ändå kostar pengar för dig? Donera den där hundralappen direkt till artisten istället, det är betydligt bättre.
k1337oris:

...som inte hjälper artisten särskilt mycket, men ändå kostar pengar för dig? Donera den där hundralappen direkt till artisten istället, det är betydligt bättre.


Vad artisten tjänar bryr jag mig (oftast) inte ett dyft om. Jag gillar helt enkelt att äga musik (liksom filmer, böcker m.m.) i sin fysiska form. Digital musik i sin nuvarande form kommer aldrig få samma samlarvärde för mig.