Forumet - Vad för kärlek känner du?

Vad för kärlek känner du?

243 0 18
De finns olika typer av kärlek. Här är dom jag har valt att ha med för att ge lite ideer.

Eros (gud)

Eros är en kärleksgud i den grekiska mytologin, och symboliserar den romantiska och lidelsefulla kärleken, kärleken som aldrig mognar och växer upp. Eros motsvarighet inom den romerska mytologin är Amor, även kallad Cupido. Eros gestaltas symboliskt ofta som en bevingad barngestalt – en erot, även kallad amorin eller kupidon.

Agape

Står för den förutsättningslösa kärleken, den självutgivande formen av kärlek och har ingen sexuell underton. Agape står också för hur (den kristna) Gudens kärlek är gestaltad i relation till människan, och hur människor ska älska Gud och varandra. Den latinska motsvarigheten är Caritas; den oegennyttiga kärleken uttryckt i handling.

Philia

Står för syskonkärlek (utan erotisk eller sexuell underton). Philia är ett begrepp för kärleken till sina släktingar, blodsbandet. Se även platonsk kärlek, vänskap.

Libido

Är den sexuella och fysiska kärleken, vår könsdrift. Sigmund Freud benämnde den energi, livsdriften, människan fick ur sin könsdrift med det latinska ordet Libido. Motsatsen och komplementet till libidon var enligt Freud dödsdriften, Thanatos. Thanatos är aggressionen, den självdestruktivitet som vänds utåt mot andra.

Vad jag vill att du ska göra är att svara på följande frågor

Vad av dessa typer identifierar du mest med kärlek?
Vilken av dom tror du att du känner och upplever mest?
Vad för typ av kärlek om någon känner du för personen ovan?
Vad för typ av kärlek om någon tror du att du skulle kunna känna för personen ovan?
Vad är viktigast att ge kärlek eller att ta kärlek för dig?

Jag tänkte bara att de kunde vara en kul sak att se hur folk tänker kring detta ord. Om de finns någon annan typ du tycker passar in bättre får du gärna lägga till de. Men tänk på att förklara om det inte är uppenbart [cute]

Spana också in: