Forumet - Vad gör en bra lärare bra?

Vad gör en bra lärare bra?

5804 1 55
Här kommer lärarkandidat-time och vill ha era tips och er pepp, men framförallt era historier. Nästan alla härinne har nog haft en favoritlärare eller flera och det vore väldigt roligt att få veta vad som gjorde just den läraren så bra. Visade hen film istället för att tvinga er plugga? Inspirerade hen er att göra ert bästa? Hur i så fall? 

Berätta så jag och mina kursare kan få massor med inspiration till hur vi ska få igång nästa generation av skolelever! Hjärta

Spana också in:

Min favoritlärare var nog en sån som man antingen hatade eller älskade. Vi hade honom i historia i gymnasiet. Han kunde sitt ämne och engagerade klassen med sin expertis. Han varvade seriösa föreläsningar med skämtsamma inslag, t ex presenterade han en bild på vad han antydde var Hitler som barn och frågade klassen hur vi kunde se att det var Hitler. Sen väntade han i några minuter medan klassen ropade "han ser ond ut!!" och "man ser att det är något skevt bakom pannbenet på ungen" tills han meddelade att det i själva verket var ett barnfoto på honom och att vi behöver jobba på det här med fördomar och källkritik.

Minns också när han frågade vilka som tänkt skriva historia i studentexamen, var bara jag och kanske fyra andra som räckte upp handen i en klass på närmare trettio. Han ba "ja, nu förstår jag att jag måste omvärdera den här klassen. Tidigare har jag tyckt att ni varit mycket trevliga och tämligen intelligenta, nu ser jag att det bara gäller [time] och de andra". Alla skrattade så de grät typ. Bästa stämningen.

time:
Har du ingen favoritlärare du spontant tänker på som du kan berätta om? 
Faktiskt inte. Har nog aldrig haft en lärare som verkligen varit ultimat. Antingen har de varit stränga, men inte bra när det gäller pedagogik och dessutom lagt fokus på fel saker. Eller så har de varit fantastiskt duktiga i sina ämnen, och inspirerande, men inte speciellt bra vad gäller ordning. Eller så har de varit väldigt snälla och trevliga, och varken bra eller dåliga på resten. Eller fullkomligt usla när det gäller allt. (Dock har jag lyckligtvis bara haft ett fåtal sådana eftersom jag tidigt valde skola efter hur bra lärare var) 

Aldrig haft en ultimat lärare som verkligen haft allt, dvs en kombination av stenhård ordning men också det andra, alltså varit duktig, inspirerande och ändå varm i sitt bemötande av elever.

Niklas: Aldrig haft en ultimat lärare som verkligen haft allt, dvs en kombination av stenhård ordning men också det andra
Tror att det där går båda vägarna. Det är svårt att disciplinera och se allas behov speciellt i en större grupp om 20, det måste finnas respekt från eleverna också. Kanske att man kör något honor code-system där man kommer överens om att ge varandra arbetsro. Vet inte riktigt hur man ska få pli på det där.

time:
Tror att det där går båda vägarna. Det är svårt att disciplinera och se allas behov speciellt i en större grupp om 20, det måste finnas respekt från eleverna också. Kanske att man kör något honor code-system där man kommer överens om att ge varandra arbetsro. Vet inte riktigt hur man ska få pli på det där.
Jo, men med tanke på hur svenska elever är så krävs det nog en ganska auktoritär lärare för att överhuvudtaget få respekt. I andra länder så krävs nog inte lika mycket då barn från början har en respekt för äldre. Och det gör att den svenska kombinationen av ouppfostrade elever tillsammans med svaga lärare blir fullständigt förödande för den svenska skolan som helhet. Det finns ju alltså helt enorma problem i den svenska skolan när det gäller dessa saker så man vet knappt var man ska börja. 

time: Här kommer lärarkandidat-time och vill ha era tips och er pepp, men framförallt era historier. Nästan alla härinne har nog haft en favoritlärare eller flera och det vore väldigt roligt att få veta vad som gjorde just den läraren så bra. Visade hen film istället för att tvinga er plugga? Inspirerade hen er att göra ert bästa? Hur i så fall? 

Berätta så jag och mina kursare kan få massor med inspiration till hur vi ska få igång nästa generation av skolelever! Hjärta
Ge alla elever chockhalsband, så kan du bestraffa dem när de tramsar sig. 

time: Min favoritlärare var nog en sån som man antingen hatade eller älskade. Vi hade honom i historia i gymnasiet. Han kunde sitt ämne och engagerade klassen med sin expertis. Han varvade seriösa föreläsningar med skämtsamma inslag, t ex presenterade han en bild på vad han antydde var Hitler som barn och frågade klassen hur vi kunde se att det var Hitler. Sen väntade han i några minuter medan klassen ropade "han ser ond ut!!" och "man ser att det är något skevt bakom pannbenet på ungen" tills han meddelade att det i själva verket var ett barnfoto på honom och att vi behöver jobba på det här med fördomar och källkritik.
Såg dem inte att bilden var från 1800-talet? :S
mest ba dålit

Min favorit lärare var nog den i 4-5 favorit pga den var gammal och gullig Rodnar
nog den enda under hela skoltiden som faktiskt fick alla att hålla sig lugna, kunde vara sträng utan att egentligen behöva ryta till eller ta i, men oftast väldigt snäll. Första läraren 1-3 var också väldigt omtyckt men hon tvingade mig att sitta i skamvrån med en hat på mig (på riktigt) för att jag sprang runt och höll på :( 

Resten sög... veklingar allihopa, dåliga människor. Dom klarade ingenting, dom vek sig.. fega djävlar. Läraren som tog över efter min "favorit" var ung och skrek när inga lyssnade, vem fan skriker? Då kommer det bli värre.. man höjer rösten.. men man skriker för fan inte!  Hon kände sig mobbad och grät ofta framför oss. Egentligen så gjorde vi inge särskilt, det var 3-4st som kanske tyckte om att ställa dumma frågor ibland och att det ibland gick lite segt att bryta "diskussionerna" för att göra det man ska göra. Hon hade alldeles för mkt issues

Sen kom högstadiet och alla var väl ganska så dåliga där med.. ingen som kunde hålla klasserna lugna utan dom började skrika när det gått över gränsen, vem fan låter det gå över gränsen ? jisses noll skills. En lärare blev så utmobbad att hon bytte skola, tyckte synd om henne trots att jag själv verkligen irriterat mig som fan på att hon aldrig klarade av motgångar. Men vi hade fett nice bild lärare och mentor! Hon kunde väl int så mkt om nå annat men hon va mkt rolig och man mådde bra utav henne pga lätt att tycka om o mkt stöd o så.. bra lärare! Och båda svenska+so lärarna var duktiga, ena tyckte att jag var så bra på SO att jag fick svara på allt..pga jag la mig ändå i och svarade på allt :p va fett dutti på allt inom SO :p på svenskan satt jag ba o "öh ja kan svenska.. bhvr int gö de här" o nu en massa år senare.. lol skriver som en kratta.

sen kom gymnasiet och ah alla lärare var väl ganska så mkt sämre där :P 
dock var det i princip inge stök o så utan dom va ba dåliga på lära ut? En av lärarna låg med eleverna :D Hon fick barn me en oxo :P :P tyckte hon var ganska ok som lärare dock. Jag gick en IT inriktat linje och läraren satt 90% av tiden inne på kontoret och drack kaffe. Vi kollade ofta upp svaren på proven på hans dator o så. I programmering hade vi en lärare som hjälpte oss med proven, behövde bara säga "asså, ja förstår den här frågan.." o så började han förklara hur dom menade o så råkade han alltid ge svaren också.. ALLTID :P Blev ju att man alltid valde genvägarna och vi var nog int så intresserade utav IT egentligen. Men idag skyller vi på lärarna! 


Ah fan de flesta lärarna jag stött på bör ej ha blivit lärare. Asdåliga på lära ut, få fram sina poänger eller så kanske dom ger alldeles för långa liknelser/berättelser. Eller så är dom duktiga på det men har jättesvårt att hålla ordning i klassen. Och i vissa fall var man nog sjukt ointresserad själv och kanske inte lyssnade, tänker mest på högstadiet nu när det mest bara var asjobbigt och en massa andra problem utanför klassrummen. Lärarna var svaga, många märkte man att dom hade mkt personliga issues. 

Ser lit connection mellan lärare och förskolelärare, ofta mkt issues o har egen katt

Tror favoriten lyckades väldigt bra för att hon var alltid väldigt lugn och när någon försökte jävlas så jävlades hon tillbaka typ, fast lite sådär charmigt/roligt. Ingen som ville göra något dumt efter det. Hon höjde aldrig rösten utan sa bara ifrån och ungarna gav upp. Tror de flesta fick mormors känslor utav henne. Så djävla älskad lärare.. :( 

så tips e att bli äldre kanske


time: Men om vi snackar disciplinära åtgärder, vad har/hade fungerat för er i era klassrum?
Det är väldigt svårt alltså. När man väl måste ta till disciplinära åtgärder så har man ju liksom redan misslyckats på något sätt. Att slänga ut elever, eller liksom "ringa hem" eller liknande blir nog bara ännu värre i förläningen. Det krävs nog i vissa fall för att markera men bäst är om man utstrålar en sådan respekt och auktoritet att elever från början beter sig. Det är nog det man ska fokusera på mest. Hur utstrålar man auktoritet inför elever, hur inger man förtroende? Kroppsspråk, hur man talar osv.
Har två lärare som är så jäkla bra. Den ena är matteläraren som tack vare honom har jag nu fått A på alla prov (innan jag hade honom hade jag typ D)

Det är svårt att säga vad som är så bra med just dom. Men jag tror att det är att de pratar ganska fritt och de blandar in roliga personliga historier ibland. De är inte överdrivet strukturerade men det är ändå ordning på lektionerna. Båda två är överens om att betyget inte är det viktiga utan kunskapen. Det gör inget om diskussionerna i klassen tar en vändning åt ett annat håll för vi lär oss ändå

Den lärare jag hatar är så satans betyg fixerad. Så fort man säger nått så ska hon säga typ "nämen bra, nu ser ni nu att pelle har med detta svar uppnått målet med att ta diskussionen vidare" och så.... allt handlar om betyg betyg betyg. Och sen så ä hon så tråkig å bara trycker in information. Hon är sämst, och det har hon tydligen alltid varit. Fast jag säger som min mattelärare "Hon är ju förstelärare så det kanske inte är så konstigt att hon är en av de sämsta lärarna..." 

Det är svårt att beskriva exakt vad de gör bra/dåligt men hoppas du fattade....
Och vi var inte särskilt jobbiga egentligen, mest bara prata lite för mkt o så ibland.

Blir verkligen ledsen över hur man sett på klipp från högstadie-klasser idag o ba... tkr så synd om lärarna. Verkar så mycket värre idag.. rentav hemskt typ

Tror att man lär sig väldigt tidigt att en lärare inte kan straffa en!

Tror oxo ungdomar blivit hemskare me hjälp av intrnet.. veta att dom kan skriva/säga vad som helst utan någon större risk för att något händer. Så gör dom det irl oxo.. även om kanske ej är lika grovt o så

läskigt :(åh minns favvoläraren
hur glad hon blev
hur glad hela skolan blev

när det började en ny liten kille från typ somalien

första mörkhyade killen på hela skolan
första mörkhyade de flesta av oss sett irl

alla ville springa efter honom o tyckte han var så söt :P

typ hela skolan blev harmonisk ett tag

fast har nå minne av att ja kan ha sett en mörk karl på affärn innan de .. kanske var den första