Forumet - Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

1558 0 19

Spana också in:

Detta svaret är beroende på vad du har för lånevillkor såklart! Om du har ett lån som skall avbetalas med ränta den 27 juni och du inte betalar innan dess så sker följande på de flesta banker!
Systemuppdateringen i början av månaden (juli) justerar räntor och skickar ut nya avier. När systemet ser att du inte betalat läggs förseningsavgift med mera på. Ny avi med avgifter och nytt avbetalningsbelopp skickas ut. Du har rätt till 2 påminnelser innan Inkasso kontaktas. Innan banken får anmäla det så ska du få ett skriftligt brev där det står att du gått till utredning. Efter detta bör det gå 2-8 veckor innan inkasso är färdiga. När du inte betalat deras krav, får du även där 2 påminnelser och SEN skickas det till kronofogden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Sen ska man vänta hos kronofogden också innan det blir ett beslut! Om du har problem med att betala ditt lån (beroende på vad det är för lån) så har olika banker, olika sorters hjälpmedel för att hjälpa dig. Omläggning av lånet för en lägre månadsavgift (längre avbetalningstid) och sånt! CSN är väääldigt snälla med sina lånekrav!
mopsen:

Kommer KRONORFOGDEN in då? [mad]


Det beror på vad det är för borgen.

Enkel borgen:

Långivaren (borgenären) måste vända sig till kronofogden och mäta ut det som går att mäta ut från dig osv innan han kontaktar den som gått i borgen för dig (borgensmannen).

Proprieborgen:

Kronofogden blir inte inkopplad i första taget, bara om varken du eller borgensmannen kan betala.

De som har lånat ut pengar till dig kan vända sig till din borgensman utan att ens kontakta dig ifall det är en proprieborgen.

En borgensman som har krävts att betala din skuld har regressrätt mot dig och kan kräva tillbaka pengarna från dig, förr eller senare (högst troligt).