Forumet - Vad har ni att säga till skattesystemets försvar?

Vad har ni att säga till skattesystemets försvar?

1903 0 287
Jag är en aktiv motståndare till skattesystemet; detta vedervärdiga system vilket äter hederligt arbetande människors surt förvärvade tillgångar. Det kan vidare utnyttjas av allehanda latmaskar och oduglingar vilka inte önskar förtjäna sina pengar på hederligt vis. Till allt detta kommer att mina pengar måste finansiera behandlingen av människor vilka bevisat sig ovärdiga att samexistera med det övriga samhället, exempelvis uteliggare, alkoholister och anarkister.

Liberalismens axiom om samtligas rätt till frihet ger vid handen att vi, såtillvida vi vill definiera frihet såsom negativ frihet, inte gör oss skyldiga att betala skatt. Med Moderaterna vid makten hade jag, och ett flertal av mina goda vänner, hoppats på skattesystemets avskaffande, men än idag betalar vi ofrivilligen ohyggliga summor för att stödja ett system vi inte kan identifiera oss med.

Därför ställer jag nu frågan till er; socialister, anarkister, kommunister och miljöpartister: Vad har ni att säga till skattesystemets försvar? Varför motsätter ni er individens rätt till frihet?
John Smith:

Vad har ni att säga till skattesystemets försvar?


Skattesystemet har sina brister, men jag tycker det är ett bra sätt att hjälpa andra mindre lyckligt ställda och sådana människor som inte kan klara sig själva. Om skatterna används rätt så bygger det upp vårt samhälle och hjälper på så vis oss. Vi får igen pengarna genom bättre och billigare sjukvård, skolundervisning, underhåll av allmäna platser o.s.v.
Mycel:

Att tro att moderaterna kommer lägga ner skattesystemet är väl lite önsketänkande iaf?


Ja, tydligen var det så. Men har du något att tillföra debatten?

Lucy:

Skattesystemet har sina brister, men jag tycker det är ett bra sätt att hjälpa andra mindre lyckligt ställda och sådana människor som inte kan klara sig själva. Om skatterna används rätt så bygger det upp vårt samhälle och hjälper på så vis oss. Vi får igen pengarna genom bättre och billigare sjukvård, skolundervisning, underhåll av allmäna platser o.s.v.


Jag har redan berört denna aspekt av skattesystemet och dess konsekvenser. Frågan kvarstår: Vad är det med individuell frihet du/ni inte gillar?

Spana också in:

okej så vad är din konstruktiva lösning på problemen med skattesystemet? att vi ska avskaffa det!? Brilliant, staten ska låna pengar och skaffa sig ännu större statslån för att kunna finansiera myndigheter, skola, vård ossåvidare? Fullständigt strålande -_-

Och du kan inte dra alla över en gräns som du ganska starkt gör... tänk på dom som faktigst är för sjuka för att jobba? ska dom behöva bränna ut sig själva för att de inte finns något stöd från staten? SOLIDARITET är ordet... död åt kapitalism, hela det kapitalistiska systemet bygger på att du roffar åt dig så mycket av kakan du bara kan för att överleva - med andra ord skapar de egoism - leder till ignorerande av sunt förnuft ... storföretagens intressen styr samhället mer än politikernas beslut - FEL FEL FEL, Vad har vi idag till konsekvens av kapitalism? JO vi har En ständigt växande växthuseffekt och ett ekonomiskt system är på snudden att falla ihop.. Hela västvärlden går i USAs fotspår...

Okej jag spårade lite från kärnan i diskussionen men med en samhällstruktur som denna går inte skattesystemet att avskaffa bara sådär... hela samhälls strukturen måste raseras, förnyas och sedan kan vi snacka avskaffning av skattesystem.
John Smith:

Vad är det med individuell frihet du/ni inte gillar?


Skatt ska inte handla om berövandet av frihet. Det ska handla om att hjälpa andra människor i sin omgivning. Vi har en hög skatt i detta land, men vi får också mycket för det. Visserligen kan skatterna brukas bättre än de för tillfället gör.
John Smith:

miljöpartister


Håller den äckliga konsumtionen av tusen ipods, datorer, mössor till hundar och dylikt nere till förmån för bra skola, sjukvård och dylikt.
Jag försvarar dock inte skattesystemet helt, skulle gärna ersätta det med en sinnets revolution då vi inser att 1000 prylar inte gör oss lyckliga, för så är det. Vi behöver mat, kläder, närhet, vänskap, vi behöver ett gott liv. Att leva ett gott liv inkluderar inte att du måste ha det senaste inom modé eller den dyraste vasen. Det handlar om att vara nöjd med det man har..

Sen låter det som att du bara vill bråka. Anarkister förespråkar inte det nuvarande skattesystemet, vad snackar du om? och kommunister, om du syftar på marxister, förespråkar ju att pengar inte ska existera alls. Sen förespråkar ju även nyliberaler en viss del av skatt, men då endast till polis och försvar samt bidrag till företag..
Lucy:

men jag tycker det är ett bra sätt att hjälpa andra mindre lyckligt ställda och sådana människor som inte kan klara sig själva


Varför skulle du inte kunna hjälpa andra utan att blanda in skattepengar? Se tex på Läkare utan gränser som varje år hjälper över 10 miljoner människor.

Lucy:

Vi får igen pengarna genom bättre och billigare sjukvård, skolundervisning, underhåll av allmäna platser o.s.v.


Hur kan något bli billigare genom att du betalar det genom skatten än genom avgifter? Det har ju snarare ofta visat sig att skattefinansierade saker blir väldigt ineffektiva och slösaktiga när det gäller ekonomin och mycket försvinner in i svarta hål och genom byråkrati.

Tittar du på vår sjukvård så har du människor som dör i vårdköer, tittar du på vår skolundervisning så betalar vi näst mest pengar av alla länder i världen till vår skola men våra elever är inte i närheten av att få näst bäst resultat, tvärt om har våra elevers kunnande fallit fritt i internationella jämförelser.

Vi talar alltså om andra länder med lägre skatter som har bättre skola och sjukvård än oss.

Lucy:

Skatt ska inte handla om berövandet av frihet.


Fast det är ju just vad den gör om någon tar något ifrån mig mot min vilja. Om jag inte har något att säga till om i frågan.

Lucy:

Det ska handla om att hjälpa andra människor i sin omgivning.


Vem har sagt att skatt är den bästa lösningen för att hjälpa andra människor?
martin312:

om man tjänar bra så använder man väl knappst dessa prylar mer än andra, därför är det odemokratiskt att rika ska betala mer i skatt. [y]


Äh, rika får ju ändå mer pengar över i slutändan så tycker inte de ska klaga. De som har pengar att ta av kan gott bidra så att även andra kan få det bättre.
John Smith:

detta vedervärdiga system vilket äter hederligt arbetande människors surt förvärvade tillgångar. Det kan vidare utnyttjas av allehanda latmaskar och oduglingar vilka inte önskar förtjäna sina pengar på hederligt vis.


Med "hederligt arbetande" så antar jag att du menar arbete för en lön. Nu är det så att många svenskar inte anser sig vara fria under lönearbete. Det är därför vi är social liberaler, människor anser sig ha mer frihet nu. Annars så skulle inte så många rösta på social liberala partier.

Det är även lustigt hur du anser att du passar bättre in i samhället än anarkister, då det svenska folket inte heller delar din åsikt.

John Smith:

Därför ställer jag nu frågan till er; socialister, anarkister, kommunister och miljöpartister: Vad har ni att säga till skattesystemets försvar? Varför motsätter ni er individens rätt till frihet?


Eftersom jag inte anser att liberalism ger frihet. Ni har ingen som helst tanke på att avskaffa staten, orsaken till att folk inte är fria.
Alla människor är inte lika och samhället ska skapas så alla kan ta del av det. Det som du vill göra är att lämna folk att dö och jag förstår inte hur man kan vara så kallhjärtad att göra så. Sen så får du ingen egentlig frihet av att avskaffa skatt osv, blir istället företagen som styr.
Sen är det viktigt att vi har ett fungerande sjukvårdssystem där Alla får vård och inte de med pengar.
Allt går mycket lättare om man hjälps åt att betala.
kladdkaka:

Brilliant, staten ska låna pengar och skaffa sig ännu större statslån för att kunna finansiera myndigheter, skola, vård ossåvidare?


Yay, halmgubbar! Om jag fick ge någon en smäll på käften varje gång jag såg ett halmgubbsargument hade du inte levt nu.

kladdkaka:

Och du kan inte dra alla över en gräns som du ganska starkt gör... tänk på dom som faktigst är för sjuka för att jobba?


Det finns sjukförsäkringar osv.

kladdkaka:

SOLIDARITET är ordet..


Nej, solidaritet är frivilligt. Skatt är tvång.

kladdkaka:

hela det kapitalistiska systemet bygger på att du roffar åt dig så mycket av kakan du bara kan för att överleva


Nej, det bygger på privat ägande.

kladdkaka:

storföretagens intressen styr samhället mer än politikernas beslut


Det där är korporativism, inte marknadsekonomi. Håll käften tills du lärt dig skillnaden.

kladdkaka:

En ständigt växande växthuseffekt


Bullshit.

kladdkaka:

ekonomiskt system är på snudden att falla ihop..


Ja, korporativismen. Den är precis lika vidrig som all annan form av planekonomi.

Tennsoldaten:

Det är därför vi är social liberaler, människor anser sig ha mer frihet nu.


Nej, Sverige är inte socialliberalt.