Forumet - VAD I HELVETE?!

VAD I HELVETE?!

434 0 30

Spana också in:

passaro:

Lulz, vart tog gnället på samerna vägen då?[bigsmile]


Kom på att Mimmi är lite same, ville ej förolämpa henne. [blush]

Imoon:

Jäääävligt idiotiskt.


Minst sagt.

dazed_and_confused:

Fast de gör väl iofs mer skada än vargen, fast det är väl högern som vill ta mark i det röda norrland antar jag. [confused]


Säkert, dåligt. [n]
Imoon:

[tard][tard]


Överdrift. Men de som jag har träffat personligen har varken varit trevliga eller speciellt snälla mot sina djur. Dessutom erbjöd de min farfar tusentals kronor för att skjuta en järv (som är starkt hotade i Sverige), men farfar avböjde som tur var. Farfar har nämligen jobbat åt samerna under en kort tid och sett allt de håller på med.
Tyvärr har ju djur inte förmågan att kommunicera på samma sätt som vi har, så man har ju inte så många alternativ. Tänk på att det är folk som investerat både tid och pengar i att föda upp sina boskap uppe i norr och försörjer sig på det. Hade man kommit fram till en fredlig lösning så hade ju det givetvis varit att föredra, men lodjur begriper inte vänliga uppmaningar och har inte en historia av att vara goda förhandlare. Att snällt be dem avlägsna sig lär därför inte fungera.
Hattmakaren:

Tänk på att det är folk som investerat både tid och pengar i att föda upp sina boskap uppe i norr och försörjer sig på det.


Bor uppr i Norr, har träffat samer och vill verkligen inte påstå att de lägger ned någon tid på sina djur. De springer fritt ÖVERALLT, t.o.m på folks gårdar där samerna anser att det är "renbetesland" dessutom har de ofta anställda som tar hand om deras renar. Hade man varit så jävla rädd om sina djur så hade man kunnat ha dem i hägn, skyddade från rovdjur. Men det är ju klart, då får man ju inga försäkringspengar om djuret "råååååkar" bli överkörd av ett tåg/bil/whatever.

Självklart finns det samer, om än få, som har sina renar i hägn och tar hand om dem själv.


Hattmakaren:

Hade man kommit fram till en fredlig lösning så hade ju det givetvis varit att föredra, men lodjur begriper inte vänliga uppmaningar och har inte en historia av att vara goda förhandlare. Att snällt be dem avlägsna sig lär därför inte fungera.


Lodjuren fanns här före samerna och deras renar, så jag tycker att de gott kan ta och flytta på sig lite samt stoppa upp hagar till sina renar. Lodjuren är dessutom väääldigt rädd för människor och ingen fara för oss, endast för renarna som går fritt och förstör.