Forumet - Vad innebär FRA-lagen?

Vad innebär FRA-lagen?

6552 0 54
CEREAL-KILLER! <3<3<3

Nåväl, för att behålla ett visst mått av allvar så svarar jag kort.

FRA-lagen innebär att all digital kommunikation som passerar över rikets gränser kommer att övervakas av svenska myndigheter.
Vad det innebär rent internationellt är att många utländska företag nu fasar för att investera pengar på att ha sin verksamhet i Sverige. FRA-lagen togs fram som ett beslut att motverka terrorism, men det är lite lustigt då Sverige knappt haft något egentligt terrorhot ö h t om man jämför det med andra nationer som USA, Storbritannien etc.
Å andra sidan är Sverige rätt unikt, i och med det här hittills gjorts skillnad på trådlös signalspaning och signalspaning i kabelnätet. Så är inte fallet i tex Frankrike och andra europeiska länder. Allt som skickas över gränserna kollas garanterat ändå och utnyttjas av underrättelsetjänster i andra länder. USA inte minst.

Spana också in:

Saito:

Vad det innebär för dig som privatperson är kanske inte så märkvärdigt på kort sikt, men allt du gör och säger över nätet kommer att lagras i åratal mot din vilja och det finns inget du kan göra åt det heller:)


Det går ju emot min personliga integritet! Jag börjar ogilla det här påfundet allt mer jag läser om det...
Tyrael:

Och vad spelar det för roll?
Tror de att de ska åtala dig för att du sagt något eller vadå?


Nej, det är sant. Själva idén är väl att få fast "terrorister" och annat otyg om jag har förstått det rätt. Fast hur stor är den chansen egentligen? De man vill få fast kommer man ändå inte få fast, för det känns som om de kommer att hitta en annan väg iaf. Och vad spelar det då får roll att ha lagen överhuvudtaget?
Mega_Carro2:

Och vad spelar det då får roll att ha lagen överhuvudtaget?


helt meningslös..

syftet med lagen är att stoppa terrorister, och för att stoppa terrorister måste man spärra in en massa "oskyldiga" som man inte har bevis emot som "kan" vara farliga.. ifall de är oskyldiga eller inte spelar inte någon roll.

Jag har fått uppfattningen att själva lagen är meningslös, men att det är mer "vi försöker göra något för att stoppa terrorism" som kommer att gå åt helvete. . "spräng riksdagen, al-queda, döda kungen och Reinfeldt.. "

ironi, på det sista alltså.
Satyroth:

Vi har ju så många terrorister i Sverige...


Sverige lär ju vara rätt poppis som terroristbas eftersom de får verka ifred här, har det ju skvallrats om. [rolleyes] Detta är dock inte samma sak som att hoten riktas mot oss direkt. Främsta anledningen till avlyssningen ska ju enligt utsago vara att ha nåt att byta bort till främmande underrättelsetjänster.
Nu när naiviteten verkar vara på topp här inne så kanske vi kan klargöra ett par saker. Tror ni verkligen att man kommer lyckas få fast terrorister, om dom ens existerar i Sverige, för att man har FRA-lagen? Om jag skulle bryta mot lagen så skulle jag först och främst använda mig av pgp-kryptering på mailen (nej, FRA-datorn kan INTE knäcka pgp-kryptering. Inte om det är två användare som vet vad dom pysslar med som använder PGP.). Sen, om jag dessutom visste att dom inte kollar av mina handskrivna brev så är det hur jag hade kommunicerat; genom brev. Då hade 1. FRA inte kunnat se att jag krypterar. 2. arbeta ostört. Den här lagen är bara ett jävla luftslott. Den kommer inte stoppa någon hallick, knark/människohandlare, rånar, "terrorister" etc. Folk som sysslar med illegala grejer skyddar sig förmodligen redan upp över öronen. FRA kommer väl högst kunna användas till att bevaka obekväma politiska åsikter, ni vet, som när man kartlade kommunister etc :)