Aviseringar
Rensa alla

Vad innebär patriarkat?


Ämnesstartare

Någon som kan förklara vad patriarkat är? Har undrat hur länge som helst, sökt upp det men hittade inget som jag riktigt förstod exakt.


   
Citera
Ämnesstartare

Inom sociologi, antropologi och feminism åsyftar begreppet teorier om en samhällsordning som ger fäder och äldre män institutionaliserad makt över kvinnor, barn, yngre män, och egendom, exempelvis som familjeöverhuvuden, klan- ellerstatsledare, ålderman/byäldste, religiösa ledare, etc


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vita heterosexuella män.


   
SvaraCitera

MarcusKing:
Vita heterosexuella män.

Trött ...


   
SvaraCitera
Kudhos

Något om strukturerad makt över kvinnor som män gör medvetet eller omedvetet. Typ. Det är lite konstigt då många definerar termen olika.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Det är typ som gud, det finns överallt och betyder olika för alla.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Simpelt avses helt enkelt mansstyre. I kontext är det I korthet  könsmaktsordningen där "manligt" och "kvinnligt" är uppdelat i en falsk dikotomi (det vill säga två ömsesidigt uteslutande komponenter) där allt som inte är manligt är kvinnligt och vice versa. Inom denna ordning är "mannen" och det "manliga" hierarkiskt överordnad "kvinnan" och det "kvinnliga", vilket bland annat inte bara gör att kvinnan nedvärderas i sig, utan att också män nedvärderas om de beter sig "omanligt", det vill säga "kvinnligt." Patriarkatet är här en reststruktur från när kvinnor faktiskt var legislativt underordnade män och i andra länder ett uttryck för att så fortfarande är fallet.


   
SvaraCitera
Draug

Nåe påhitt som kan tolkas lite olika här och där vad det verkar.


   
SvaraCitera

Stamfader, 100% fast i annan böjning


   
SvaraCitera