Forumet - vad kan man göra för att det man har pluggat ska fastna i huvudet?

vad kan man göra för att det man har pluggat ska fastna i huvudet?

6365 1 9
Jag brukar glömma massor av saker, t.ex. varje gång jag pluggar i flera timmar så kan jag allt men när jag ska göra provet glömmer jag bort allt. Den 19 maj ska ja ha ett omprov och jag måste klara det och veta allt så jag måste göra något åt det. Finns det typ något tips ni vet som man inte glömmer så lätt typ, drick mjölk eller nåt. Drick mjölk var bara ett exempel men ja, SKRIV TIPS TACK OM DET FINNS NÅGOT.. :)

Inga kommentarer

Senast ändrad 5 May 2014, 15:37 av André Vifot Haas
Tråden har 9 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Finns ett par saker som underlättar inlärning:

1) Ta rast. Sitt inte i flera timmar. Plugga intensivt en timme och ta sedan frisk luft. Arbeta successivt igenom det du ska lära dig, del för del, dag för dag.


2) Din hjärna kan inte processa feta mängder information på kort tid. Det är lika dumt som att inte äta på två dagar och sedan äta alla missade portioner i ett svep. Det är inte bra. Så se till att börja plugga i tid. Måste du stressa för att lära sig saker riskerar du att glömma nästan allt.

3. Din hjärna processar information då du sover. Se till att sova tillräckligt. Sover du inte tillräckligt försämras ditt minne och du blir inte heller lika alert.

4. Testa dig själv. Man lär sig bäst om man pluggar i samma situation som när man gör provet. Se därför till att göra ett ''eget prov'', därför att då ställs du direkt mot väggen och måste besvara de frågor som ska besvaras. Det är lätt att tro att man kan allt när man läser i en bok, men när det väl kommer till kritan kanske du inte kan förklara vad du har läst i ord på ett papper.
Gör nyckelord, när jag pluggade hemkunskap och skulle kunna de här med animaliska, vegetabiliska, mättade och omättade fetter, då satte jag alltid order tillsammans. Animaliska fetter kommer ju från djur, så Lejon tex, för mig var det lättare att sätta det i andra ord.

Min farsa förhör mig ibland, på de saker som jag inte kan gör han nån konstig rörelse eller ett ljud, hjärnan kopplar då det ordet till minnet som sedan kopplar det till ljudet eller liknande :)

Och japp det låter löjligt, men i dont give a fuck ;)

Spana också in:

Associera det du ska lära dig med bilder, rörelser, sånger, allt som gör det lättare att komma ihåg. Om jag ska komma ihåg ett nummer t ex så ritar jag det stort på ett papper och kanske fyller i det med en färg som påminner om någons namn jag ska komma ihåg. Jag gör liksom kedjor av bilder, ibland bara i huvudet, men ibland måste jag rita dem.

Om du t ex ska komma ihåg ett förlopp i ett krig eller nåt, gör själv rörelser som du associerar med förloppet. Ska du tex kunna olika grundämnen; byt ut orden i Bä bä vita lamm mot alla ämnen du ska kunna osvosvosv. Möjligheterna är oändliga. Låter aslöjligt men sånt där funkar för mig och jag har precis läst en bok om hjärnan där det stod att associationer är väldigt bra vid inlärning, du aktiverar båda hjärnhalvorna samtidigt.

Jag tycker också att det är lättare att berätta allt högt för någon, för katten eller för ingen alls. Bara en säger orden högt själv så du använder ett till sinne, hörseln, för att minnas.

I den där hjärnboken stod det också om något som kallas Spridningseffekten som några forskare arbetat fram. Den går ut på att repetera lärostoff med en gradvis ökande spridning. Och det bästa enligt denna metod var att repetera 1-4-10. Alltså efter en dag, sedan efter fyra dagar och sedan efter 10 dagar. Detta skulle vara bättre än en jämn spridning, t ex 5-5-5. En ska repetera när en har 90% av lärostoffet i minnet. Så fuck Björklund och alla betyg, allt handlar om repetition och engagemang.
onanera samtidigt som man skriker ut texten/det man ska lära sig.