Forumet - Vad menas med "Dipol", "polär" och "opolär"?

Vad menas med "Dipol", "polär" och "opolär"?

17297 0 8
Jag sitter och skriver lite kemi och har läst massa i boken och lite på internet men har typ inte riktigt fattat iaf. För mig är det mest ord och förklaringar svart på vitt men jag vill veta lite sammanhang och typ lite mer målande så jag får ett begrepp om vad det är. Altså

- Polär molekyl
- Opolär molekyl

Sen även hur man förklarar vad Dipol är, låt oss säga för tex en 10åring. Så hemma känner jag min inom den kemin jag läser nu. Tack på förhand! Välsigne Er! Dold text: Även om detta kanske inte är det mest passande forumet for these kinds of questions men kategorin fanns så jag tar chansen! Hähähä^^
Wikipedia ger en rätt bra förklaring "En polär kovalent bindning är en kovalent bindning i en molekyl där de ingående atomerna har olika elektronegativitet och därför attraherar bindningselektronerna olika starkt, vilka kommer att förskjutas åt den mest elektronegativa av atomerna. Om denna förskjutning tillsammans med andra laddningsförskjutningar inte är symmetriska i molekylen, kommer molekylen att bli en dipol, med en mer negativ och en mer positiv ände.

Vattenmolekylen består som exempel av två väteatomer och en syreatom, vilka är kovalent bundna till varandra. Emedan syreatomen har högre elektronegativitet än väteatomen, kommer molekylens "syre-ände" att erhålla en negativ laddning och dess "väte-ände" en positiv laddning."


Helt enkelt så har en dipol (polär) molekyl t.ex Vatten en mer "positiv" och en mer "negativ" sida. Elektronerna i atomerna lixom förskjuts åt ett håll.

Spana också in: