Forumet - Vad skiljer dystimi från ‹vanlig› depression?

Vad skiljer dystimi från ‹vanlig› depression?

4417 0 69

Spana också in:

trötthet, både kroppslig och mental

ökat eller minskat behov av sömn

ökad eller minskad aptit

störs av (o)ljud
svårigheter att koncentrera sig

svårt att fatta beslut

blir lätt irriterad över småsaker

ofta spänd i kroppen

drar sig undan social samvaro
kroppsliga symtom som ont i magen eller muskelvärk

tecken på dysymi.

jag har gjort jätte mkt tester för vanlig depression
men har aldrig stött på
störs av (o)ljud eller ofta spänd i kroppen, svårt att fatta beslut.
Det heter inte vanlig depression, utan den ‹officiella› översättningen av det som DSM-IV kallar ‹major depression› på engelska heter på svenska ‹egentlig depression›. Både dystimi och egentlig depression är s.k. affektiva sjukdomar. Det betyder att de påverkar ens känsloliv, och båda resulterar i nedstämdhet.

Dystimi är en, så vitt jag förstått det, en kronisk sjukdom. Det betyder att den är väldigt långdragen och oftast aldrig går över. Nedstämdheten och håglösheten (orkeslöshet) vid dystimi är något mildare än den vid depression. Många med dystimi blir aldrig diagnostiserade då de tror att det bara gör till deras personlighet.

Egentlig depression är djupare nedstämdhet och leder ofta till att man är så trött på livet och orkeslös att man struntar i att göra saker man normalt skulle roas av, eller så enkla saker som att duscha, äta, eller bortsta tänderna. Depressioner kan bli så djupa att den som är sjuk inte ens orkar gå upp ur sängen och blir helt apatisk.

Wikipedia har väldigt bra artiklar om både dystimi och egentlig depression.
ti-92:

så man kan inte ha självmords tankar med denna diagnos?=


Kan och kan, skulle väl säga att om man har diagnosen dystimi och får självmordstankar så kanske man har insjuknat i en egentlig depression. Dystimi i sig är ju inget skydd mot depression. Om du tänker på döden mycket och funderar på att ta ditt liv bör du söka hjälp hos din psykiater om du har någon alternativt din husläkare som kan remittera dig till en.
ti-92:

jo har redan


Bra. Har du någon form av samtalsterapi också? Självmordstankar är rätt jobbiga att bära på och det är viktigt att man tar i tu med det ordentligt. Eftersom du är 18 så finns det fler mediciner att välja mellan och om den du äter, om du äter någon, inte fungerar. Kanske intensivare terapi? Lugnande tabletter om du har mycket ångest eller kanske remiss till KBT för att lära sig hantera ångest.

Det är dock väldigt bra om man som patient läser på och ber om att få hjälp. Psykiatrar brukar vara lite skumma men brukar ofta uppskatta att man själv föreslår saker samt utvärderar hur den pågående behandlingen går.
ti-92:

trötthet, både kroppslig och mental

ökat eller minskat behov av sömn

ökad eller minskad aptit

störs av (o)ljud
svårigheter att koncentrera sig

svårt att fatta beslut

blir lätt irriterad över småsaker

ofta spänd i kroppen

drar sig undan social samvaro
kroppsliga symtom som ont i magen eller muskelvärk

tecken på dysymi.


kan lika gärna vara tecken på vad fan som helst så inget sånt här trams tack
dystymi är en tramsdiagnos
ti-92:

tror inte ens det funkar. när jag tog fluexetin hjälpte det inte så när jag kommer till läkarn säger han ah men de lindrar bara i några timmar på morgonen


Alla människor och alla reagerar olika på olika mediciner. Vissa har tur och får en som fungerar bra direkt, andra får testa sig igenom flera. För vissa är framaka (medicin) inget alternativ.

Om du inte tror på medicinen så finns det en risk att det ger en så kallad noceboeffekt. Nocebo är motsatsen till placebo. Det betyder att den negativa attityden man har gör att kroppen inte tillgodogör sig medicinen och att man inte mår bättre.

Att Fluoxetin (eller Fontex som den ibland kallas) bara verkar i några timmar på morgonen var det dummaste jag hört. Antidepressiv medicin är långtidsverkande medicin som man skall äta i minst 3-6 månader för att det skall fungera. Det är viktigt att man tar sin medicin (ungefär) samma tid varje dag och verkligen tar den varje dag för att den skall fungera. Och det tar tid. Medicinen gör en till en början sämre för att sedan efter ett par veckor göra att man sakta men säkert mår bättre. Full effekt av antidepressiv medicin kan ta upp till två månader att uppnå.

Det är viktigt att veta vad man kan förvänta sig av den: du kommer inte bli glad av att ta den. Du kommer inte känna något slags ‹rus› eller något liknande utan effekten kommer smygande, sakta men säkert. Den får en inte att må bra, utan snarare gör den att man mår lite mindre dåligt, en liten putt i baken upp för den branta backe som det är att må dåligt.
Hänskapt:

kan lika gärna vara tecken på vad fan som helst så inget sånt här trams tack
dystymi är en tramsdiagnos


Dystimi finns med i både ICD och DSM-IV, hos den senare med följande kriteria:

During a majority of days for two years or more, the adult patient reports depressed mood or appears depressed to others for most of the day.
When depressed, the patient has two or more of:
decreased or increased appetite
decreased or increased sleep (insomnia or hypersomnia)
Fatigue or low energy
Reduced self-esteem
Decreased concentration or problems making decisions
Feels hopeless or pessimistic

During this two-year period, the above symptoms are never absent longer than two consecutive months.
During the first two years of this syndrome, the patient has not had a Major Depressive Episode.
The patient has not had any Manic, Hypomanic or Mixed Episodes.
The patient has never fulfilled criteria for cyclothymic disorder.
The depression does not exist only as part of a chronic psychosis (such as schizophrenia or delusional disorder).
The symptoms are often not directly caused by a medical illness or by substances, including drug abuse, or other medications.
The symptoms may cause significant problems or distress in social, work, academic, or other major areas of life functioning.

Det är alltså inget du bara klistrar på någon som har tråkigt på jobbet och stressar lite för mycket.