Forumet - Vad tycker du om det nya betygssystemet?

Vad tycker du om det nya betygssystemet?

10360 0 82
2011 infördes det nya betygssystemet. MVG till IG blev istället A till  F. Den stora skillnaden var att betygsstegarna blev fler och att elever samtidigt måste uppfylla samtliga kriterier för varje betyg för att kunna få det betyget eller högre. Har en elev uppnått betyget A i fyra områden men C i det sista området  i ett ämne får eleven B. Har eleven uppnått A i fyra områden men bara E i det sista får eleven istället D. Mellanstegarna B och D är alltså till för de som uppnått många men inte alla kriterier i det högre betyget. 

SVT har nu, fyra år senare, genomfört en undersökning där lärare svarar på vad de tycker om betygssystemet. En majoritet är positiva till att betygsstegarna blivit fler. Vissa tycker att betygen blivit tydligare just när det gäller att man måste nå upp till samtliga kriterier för att få ett visst betyg. Andra tycker dock att detta är orättvist då ett dåligt område kan sänka en elev otroligt mycket. Vissa framhåller också att kriterierna är otydliga.

Klart är iallafall att det blivit mycket svårare att få höga betyg än tidigare.
betyg-jpg


Diskussion:
Vad tycker du om det nya betygssystemet? Vilka erfarenheter har du som elev av systemet? Vad säger ni framtida lärare om det? Ska vi ha betyg överhuvudtaget? Isåfall i vilken ålder? Vilket betyg får egentligen det nya betygssystemet? 

Vilket betyg får det nya betygssystemet?

Spana också in:

själva betygssystemet är det väl inget fel på?  Bara södermalmssvin, bortskämda hipsterakademiker som gråter över sina c+, medans jag gjorde piruetter när jag fick E i matte C eller vafan det heter, nåt sånt skit, den enklaste. För klyschigt att säga att skolan borde bli mer individualiserad men säger det indirekt.

Jag kanske suger på matte men bryter armen av dig i dojon
HATAR det. 
Kan dock vara för att jag var första årgången som fick det systemet.(nu avslöja jag min ålder. pft) Allting va kaos HELA tiden. Lärare visste inte vad dom skulle göra. Stuidevägledare hade inga tips. Allting var otydligt som fan för både lärare och elver som ledde till att ingen riktigt visste vad man skulle göra. I allt detta blev det MYCKET svårare att upnå högre betyg. En blanding av svårare krav och kaos i själva utbildningen så gick det inte så bra. Folk i klassen som i tidigare kurser haft MVG fick plötsligt på den nya kursen i samma ämne ett D...

Det nya systemet var inte ioptimerat när man skulle börja kolla på fortsatta studie vilket ledde till att man inte kunde kolla egenom högskolor och program. Studievägledaren hade heller ingen aning och kunde inte hjälpa till med detta på samma sätt som tidigare år.

Vi skickade mail hit och dit till olika högt uppsatta personer men ingen hjälp och inget förtydligande fick man.

Snittbetyget från dom 2 tidigare åren till det sista SJÖNK avsevärt. iallfall i våra klasser. Tror det var 11 av 25 som fick F i svenska det året i min klass och dessa personer är inte dåliga på svenska eller dåliga på att plugga.
Folk som kämpade för ett G i föregående system fick F i ämnet i fråga i min klass.

Men beror säkert på vem man har/hade som lärare, i vlken skola man gick i osv.
Ni som inte kände ngn skillnad är lyckligt lottade :)
Precis som terrormat tycker jag som lärarstudent att det inte är särskilt kul, kriterierna är inte alltid lätta att komma överens om. Tror det svåraste jag gjort hittills på utbildningen har varit just betygssättning. Tröstar mig med att jag ska försöka få jobb i Finland när jag är färdigutbildad så jag inte behöver bry mig om A-F överhuvudtaget. 

time: Precis som terrormat tycker jag som lärarstudent att det inte är särskilt kul, kriterierna är inte alltid lätta att komma överens om. Tror det svåraste jag gjort hittills på utbildningen har varit just betygssättning. Tröstar mig med att jag ska försöka få jobb i Finland när jag är färdigutbildad så jag inte behöver bry mig om A-F överhuvudtaget. 
har ni gått igenom betygssättning? jag blev mest inkastad i det under praktikperioden. satt plötsligt med en bedömningsmatris och ett nationellt prov framför mig och kände mig mer förvirrad än någonsin

terrormat:
har ni gått igenom betygssättning? jag blev mest inkastad i det under praktikperioden. satt plötsligt med en bedömningsmatris och ett nationellt prov framför mig och kände mig mer förvirrad än någonsin
Ja, en del! Tror det kommer bli mer när jag faktiskt börjar plugga pedagogik men vi fick bedömningsmatrisen och lite direktiv och kämpade i grupp med att få ordning och reda på allt...

NiklasW: 4 år är en ganska kort tid för ett helt nytt skolsystem. Det var dessutom inte så att alla elever med betyg fick systemet 2011 utan elever som redan börjat med det förra systemet hade ju kvar det. 
För mig är det inte nytt. Det kom när jag började sjuan så jag har ingen direkt erfarenhet av något annat betygssysstem så det som är nu är det jag är van vid även om det suger.