Forumet - Vad tycker du om värmen maj/juni 2018 - bra eller dåligt? [POLL]

Vad tycker du om värmen maj/juni 2018 - bra eller dåligt? [POLL]

2102 0 98
Att värmen slagit till i Sverige under maj och juni har väl knappast någon missat. Bränder rasar och tom skolorna har fått stänga p gr av för höga inomhustemperaturer. Men vad tycker du om värmen?

Btw, idag (lördag 2 juni) ska det springas Stockholm Maraton 4,2 mil, det kan bli en svettig upplevelse för löparna.  Mycket glad

Vad tycker du om värmen maj/juni 2018 - bra eller dåligt?


Plejadisk Panda: Har alltså inte utbildning för att hantera någon med din diagnossamling men okej:
Samtidigt så verkar du själv ha lässvårigheter...
Plejadisk Panda: Däremot är det fortfarande fullt legalt att grilla där 90% av all grillning sker - d.v.s. i anslutning till ditt hem.
Ja, i anslutning till ditt hem - men många vill inte eller kan inte grilla i anslutning till sitt hem och ska därför göra det i någon park eller skog eller nåt - som inte är tillåtet om det råder eldningsförbud - detta är typ femte gången nu som jag upprepar detta.
Plejadisk Panda: Det är alltså tillåtet att grilla i hela landet
Nej det är det fortfarande inte - inte på offentliga platser - och således borde allra minst engångsgrillar förbjudas där det råder eldningsförbud. Det går liksom polisiära resurser på folk som grillar trots eldningsförbud = förbjud engångsgrillar vid eldningsförbud så lär dom resursåtgångarna minska. Markant.


Hjärta

Storchen84: detta är typ femte gången nu som jag upprepar detta.

JA DET ÄR DET. OCH VAR I HELA HELVETE HAR JAG MOTSATT MIG DETTA?????? SNÄLLA FÖRKLARA VAD FAN DU HÅLLER PÅ MED.
Storchen84: Nej det är det fortfarande inte
När man pratar om "hela landet" så menar man inte att det är okej att grilla i t.ex. ditt eget vardagsrum, även om detta faktiskt också ligger i Sverige(ja jättekrångligt jag förstår).


Plejadisk Panda: JA DET ÄR DET. OCH VAR I HELA HELVETE HAR JAG MOTSATT MIG DETTA?????? SNÄLLA FÖRKLARA VAD FAN DU HÅLLER PÅ MED.
Frågan är snarare vad fan du själv håller på med. Du tycker att det är idiotiskt att förbjuda försäljning av ens engångsgrillar pga "det är okej att grilla i hela sverige" när det i själv verket bara gäller på privat mark - vilket väldigt många inte har tillgång till. Du verkar leva i din egna alternativa verklighet där alla som kan grilla bara behöver ta fram grillen/engångsgrillen o köra igång. Antingen tror du att alla har tillgång till privat mark eller så fattar du bara inte skillnaden.

Det råder eldningsförbud nästan överallt = grillförbud nästan överallt. Inte motsatsen.

Jag kan hålla på o upprepa det för dig i några timmar till om du villGladFast om nåt annat plötsligt dyker upp får du tålamodigt sitta o vänta på att jag ska svara Icke!


Hjärta

Spana också in:


Plejadisk Panda: Okej du tycker grillförbud nästan överallt förutom där den mesta av grillningen sker är lika med ett förbud mot grillning, och jag håller inte med.
Du tror alltså att den mesta av grillning sker hemma hos folk. Varför är jag inte förvånadSoverDet förklarar varför du tror att det är allmänt tillåtet att grillaTumme upp
Plejadisk Panda: Antingen tror du att alla har tillgång till privat mark eller så fattar du bara inte skillnaden.
Nailed itMycket glad

Oh btw, även om man grillar hemma så får man inte använda engångsgrill om det är eldningsförbud (vanligt eldningsförbud, INTE utökat sådant). Fast det visste du väl redanBlink


Hjärta

Storchen84: Men du fattar väl att när det är sådan torka länge pga konstant värme och inget regn så att gräset gulnar så blir situationen att minsta lilla räcker för skogsbrand. Hur bränderna som inte går att släcka uppstått vet jag inte - men det finns bränder som orsakats både av blixnedslag och bränder som är anlagda. Och hur ofta orsakar blixtnedslag bränder i Sverige? Sällan - förutom nu tack vare denna ändlösa torka. Trollar du eller ser du på fullaste allvar inte sammanhanget mellan bränder och lång period av värme?Skeptisk Det är liksom bränder på flera ställen i Europa. Och... du fattar väl varför det inte brinner i öknen? Eller tänker du be mig förklara varför det inte gör det? xDDDD
Jag har både öppen spis och ved- och pelletspanna i källaren så jag vet hur virke beter sig vid olika temperaturer och fuktigheter.  Glad

Naturligtvis fattar jag att antal bränder ökar med högre temperaturer. Förutsatt naturligtvis att dessa bränder uppstått av blixtnedslag. Vilket är det mest troliga då det varje minut eller varje timma startar en brand på vår planet där inga människor finns.

Däremot är det naturligtvis totalt oansvarigt att elda, grilla, röka cigaretter ute i naturen och tom att köra bil i högt gräs då katalysatorn som håller en temp på 500 - 600 grader lätt kan tända eld på fnösketorrt gräs.

Inte Jung: orelaterat så fattar jag inte varför folk ska envisas med att grillning är något fantastiskt. Vad är så bra med det? Ojämn tillagning? Smaken av brandrök och tändvätska? Nej, grillad mat är värdelöst ur annat än något "jag värmer maten med riktig eld"-självbildstjafs
Är själv ingen grillfantast vilket mest beror på att jag inte KAN grilla. På min vanliga elspis vet jag exakt hur varm plattan är och hur många minuter en fisk- eller köttbit ska steka. Men på grillen har jag noll koll.

Däremot tycker jag att det är gott att ÄTA helgrillad spädgris och vildsvin när proffs grillar (som ex grannen). Tumme upp

stoner: eldning.png

Större bild: https://s6.postimg.cc/8r58f88oh/eldning.png

Arg   Arg   Arg

OBS! bilden är redigerad av mig dvs all reklam från Ölandsbladet är bortklippt!
Komiskt Facebookinlägg, uppenbarligen är dom från rumänien för att dom... kör en ”oskyltad skrotbil”??Mycket glad Sen så... kan man verkligen sälja plockade bär direkt till en affär som Ica på det sättet? Har inte dom rutiner på att det måste komma från en leverantör av diverse olika skäl? Jag litar aldrig helt på sådana där luddiga Facebookinlägg.

Intressant grej: jag trodde bärplockare kom från Östeuropa men tydligen är en jävla massa av dom från Thailand???

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Mg8w4J/torra-och-fa-blabar-vantar-barplockare


Hjärta

stoner:
Är själv ingen grillfantast vilket mest beror på att jag inte KAN grilla. På min vanliga elspis vet jag exakt hur varm plattan är och hur många minuter en fisk- eller köttbit ska steka. Men på grillen har jag noll koll.
Det är egentligen inte svårt alls. Det sätt som jag gör på är att skära köttbitarna (gärna en ganska fet bit så som fläskytterfilé) i ca 2cm tjocklek och sen marinera dem någon timme i valfri grillolja i kylskåp. Sätt igång grillen genom att slänga på lite grillkol, hälla på en skvätt tändvätska, och tänd. Vänta tills tändvätskan brunnit bort och lägg sen på locket samt öppna div ventiler öppe och nere. Vänta tills grillen uppnätt en temperatur av ca 75 grader, men gärna lite högre, 100 är bra. Sen lägger du bara på bitarna där det är som varmast och det glöder. Stäng locket och vänta ca 10 min, sen kollar du hur bitarna ser ut under, har de den ytan du vill ha så är det bara att vända på dem, annars väntar man några minuter till och kollar igen. Man kan ofta behöva flytta runt lite på köttbitarna då det är olika varmt på olika ställen, försök bara få jämn fördelning av grillning bland bitarna. Gör detta sen på andra sidan och du är klar! I princip samma sak gäller för grönsaker, ostar (rekommenderar grillad haloumi) och rotfrukter.

Att veta temperaturen är lättare med en grill lik den här:
https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/grill/kolgrill/weber-original-kettle-premium-57-cm/249605.9270/
och lock är nästan ett måste.