Forumet - vad tycker ni om Cultural Appropriation?

vad tycker ni om Cultural Appropriation?

1240 0 19

Spana också in:


InABox:
Trodde jag lade ut texten alldeles utmärkt om detta i tanketråden. Problemet är att approprierade kulturella uttryck får hög/tillräcklig status medan de i "originalkulturen" har låg.
Jaha du menar så, tänkte att du menade att vissa CA-element får större uppmärksamhet än andra. 
Det ironiska i detta är ju att alla kulturer någon gång är uppblandade eller tagna, vilket gör det ganska konstigt att hävda att man inte får anamma någon annans kultur. 

vonKissekatt: syftade på hur alla kulturer blivit snodda från början?????
Och det är vad jag svarade på. Visst är det tveksamt att först närapå utrota ett helt folk och sedan springa runt med deras attribut, exempelvis, så problematiseringen saknar inte merit, bara att extrapolering och omständigheter kring gör den påtalade praxisen ohållbar.

InABox: Visst är det tveksamt att först närapå utrota ett helt folk och sedan springa runt med deras attribut, exempelvis
Om samma människor som närapå utrotat en ursprungsbefolkning sedan springer runt med deras attribut, så är det det, ja. Eller om man klär ut sig till en nidbild av en individ ur en viss etnisk grupp (tänk lång, krokig näsa, kippa och tinningslockar... eller varför inte blackface o.dyl.). Annars kan det ju lika gärna vara en hyllning att man som individ ur en etnisk grupp använder sig av kulturella attribut från en helt annan grupp - det behöver inte på något vis vara negativt eller rasistiskt. Eller så kanske man bara tycker det är coolt eller kul, det är väl inget fel med det?

Så ja, här beror det ju i allra högsta grad på den däringa knotsexktsen, eller sammanhanget och avsikten bakom.