Forumet - Vad tyckte ni om Hijabuppropet?

Vad tyckte ni om Hijabuppropet?

6216 0 89

Spana också in:

"Med anledning av det inträffade kommer vi härmed att utlysa ett hijabupprop. Vi uppmanar alla medsystrar i Sverige – religiösa som icke-religiösa – att under i morgon den 19 augusti beslöja sig i syfte att visa solidaritet med alla muslimska kvinnor som alltför ofta får utstå trakasserier och våld. Vi hoppas på att ni tar debatten på jobbet, på bussen, på banken. Vi önskar att ni tar ställning för kvinnors rätt att få klä sig precis som man själv vill i det offentliga rummet utan att riskera påhopp.

De kan slå ner en ensam höggravid kvinna på grund av hennes tro, men de kan omöjligt slå ner oss alla om vi tillsammans står upp för rättvisan."

http://www.aftonbladet.se/debatt/article17314519.ab


dazed: Det finns frivilligt och ickefrivilligt hijabbärande det är en sak, att stå upp för rätten att få uttrycka sin religiösa tillhörighet genom val av klädsel utan att bli nedklubbad är däremot garanterat något som vore önskvärt i något slags demokrati.
kan tänka mig att den dagen var riktigt förvirrande för hardcore feminister :D

Slöjan står för olika saker för olika människor, en del ser det som förtryck och andra som en trygghet och så finns det allt där emellan. Allt är relativt och det är förtryck att ta ifrån någon deras trygghet, oavsett vad man själv har för åsikt.

Bortsett från filosofin och värdet man väljer att lägga bakom slöjan så tycker jag att det var en fin gest. Poängen med hijabuppropet var att visa stöd till de kvinnor som väljer att bära slöja, att de ska ha rätten till det utan att bli diskriminerade eller misshandlade. Jag tycker det är absurt och sjukt att det ser ut som det gör idag.

Hon är en av många muslimska kvinnor som utsatts för liknande händelser under de senaste åren. Oftast är angriparna vita, svenska män.

Denna typ av hatbrott har ökat i takt med att islam och muslimer beskrivs i media och av politiska partier som ett problem och hot mot den svenska demokratin.

Så här passade det sig att betona etniciteten. Om medias skapade bild av muslimer är problematiskt för deras omdöme, vad är då inte detta?

Inte så att man förvånas. Men likväl är det värt att betona varje gång det dyker upp.


Blivande_japan:
Jag har läst om en studie som sa att när kvinnor bär bikini så ser män dem i större grad som ett objekt. Betyder inte det då att bikini går emot jämställdhet?
jag har ingen aning, dock tror jag inte att  bikini  hittades på för att du ska'' skydda'' dig själv från att bli våldtagen som är egentligen ditt fel och beror på vad du har på dig, och att du ej skaattrahera andra män, eftersom det ska ej kvinnor göra, det har du inte rätt till. 
att du ska dölja dig själv som människa för att du råkade vara född till en kvinna är inte rätt tycker jag. om man nu inte kan låta bli att tafsa på kvinnor för att de visar hals hår och armar så kan man lika gärna skära snoppen av sig själv.