Forumet - Välja och designa barn, okej eller inte? (KLICKA)

Välja och designa barn, okej eller inte? (KLICKA)

10714 0 54
Nu äre såhär att jag har en uppgift i biologi där vi ska skriva en argumenterande text om just rubriken på forumet. Så jag ville fråga er, vad har ni för tankar och åsikter om det ?

Är det rätt att använda såna metoder för att välja och designa vilka gener och egenskaper ens
barn ska ha? Vilka egenskaper kan det i så fall vara rätt att påverka? Ska staten sätta upp regler
eller ska varje förälder få bestämma själv?

TACKSAM för svart, tips & hjälp :)

Spana också in:

En nackdel med det är ju att man riskerar att vissa egenskaper föredras i så stor utsträckning att det skapar problem i samhället - ungefär som Kinas situation gällande fördelningen mellan män och kvinnor.

Ett annat potentiellt problem är att det kan skapa ökade klassklyftor, i och med att de personer som har råd att designa sina barn lär skapa barn som är bättre anpassade för att lyckas i samhället än de flesta icke-genmodifierade barn lär vara.
okej men om jag då säger såhär..

Är det rätt att använda sådana metoder för att välja och designa vilka gener och egenskaper våra
barn ska ha? Vilka egenskaper kan det i så fall vara rätt att påverka? Ska staten sätta upp regler
eller ska varje förälder få bestämma själv? Är svaren på dessa frågor detsamma för
fosterdiagnostik, embryodiagnostik och tillförsel av nya gener?

vad tycker ni..?
tycker det är en väldigt obehaglig fråga som jag inte riktigt vet var jag står i.

jag gillar inte tanken på att man ska välja hur ens barn ska bli, men på något vis kan jag ändå tycka att man bör kunna få veta i förväg om ens barn har vissa svåra handikapp eftersom det i så fall kommer kräva betydligt mer av föräldrarna än vad ett "friskt" barn skulle. det är svårt.
Det är ingen mänsklig rättighet att ha ett barn till att börja med. Om man är mogen nog att fatta beslutet att få barn, ska man också vara mogen nog att kunna acceptera de konsekvenser det kommer leda till.

Tycker inte ens om iden. Det är naturen och ingenting annat som ska avgöra avkommans egenskaper.
Blivande_japan:

jag gillar inte tanken på att man ska välja hur ens barn ska bli, men på något vis kan jag ändå tycka att man bör kunna få veta i förväg om ens barn har vissa svåra handikapp eftersom det i så fall kommer kräva betydligt mer av föräldrarna än vad ett "friskt" barn skulle. det är svårt.


aa det var precis det jag skrev! Håller verkligen med dig
bosnagirl:

Vilka egenskaper kan det i så fall vara rätt att påverka?


I naturen sållas svagare individer ut, djur som ser dåligt eller har andra genetiska defekter överlever inte.

Detta är inte sant för människor på gott och ont. Som människa behöver man inte svälta ihjäl bara för att man ser dåligt eller har ett annat handikapp av något slag, de allra flesta klarar sig utmärkt och kan skaffa egna barn som då för de dåliga generna vidare.

Resultatet är att det naturliga urvalet har upphört att gälla för människor och även personer med svaga gener överlever och kan föra sin arvsmassa vidare.

Med detta som bakrund tycker jag att det är helt ok att införa "konstgjort" urval istället där man kan sortera bort svaga eller oönskade gener. Kan man på det sättet bli av med ärftliga sjukdomar och funktionsnedsättningar är väl det bara bra?

Att kunna designa sina barn utseendemässigt har dock vissa problem. Det största är väl att toleransen mot människor som inte är perfekta kommer minska. Ett annat är att denna teknik troligen bara kommer vara tillgänglig för rika som har råd med avancerad medicinsk teknik. Risken att det uppstår en genetiskt förbättrad överklass är stor.

Å andra sidan är livet ett orättvist lotteri där människor som är vackra ofta får bättre och lättare liv. Om du är vacker/snygg är folk trevligare och mer hjälpsamma mot dig, du får bra jobb oftare och du kan lättare attrahera en partner. Om man genom att designa sina barn kan ge dem en bättre utgångspunkt i en värld där utseende är viktigt är väl detta inte enbart dåligt.

Sen är det ett faktum att detta kommer hända oavsett vad folk tycker. Finns möjligheten att designa sina barn kommer föräldrar att göra det, oavsett förbud och annat. Man kanske inte gillar det rent etiskt, men när en förälder får möjlighet att välja bort Downs-syndrom eller andra handikapp kommer nog ytters få avstå.

Om jag fick chansen att välja bort handikapp, hjärtproblem, cancer eller ärftliga sjukdomar för mina barn skulle jag göra det då? Troligen.

Om jag fick chansen att säkerställa att mina barn fick ett fördelaktigt utseende med högre intelligens än genomsnittet och bra atletiska förutsättningar skulle jag göra det då? Troligen.
Tycker att styrandet av vår egen utveckling bör ses som den logiska slutsatsen av vår evolution och att möjligheten att skräddarsy vår avkomma är ett steg på vägen mot den posthumanistiska övergången från människa till häftig galax-utforskande cyborg med intellekt uppladdat till internet, vilket är eftersträvansvärt.

Bör begränsas tills problemet klassamhället är löst imo.
respons:

Bör begränsas tills problemet klassamhället är löst imo.


Går det att få bort klassamhället utan att samtidigt kväva valfrihet och variation? Vissa individer kommer alltid vara mer framgångsrika än andra, med tex högre social status eller snyggare partner, nån form av överklass som har det lite bättre än andra kommer nog alltid finnas, även om det inte är ekonomisk överklass.

mediakatt:

Bara om man förutsätter att ärtfliga sjukdomar och funktionsnedsättningar inte fyller någon funktion och alltid är oönskade.


Jag har svårt att se några fördelar med närsynthet eller downs syndrom. Eller medfödda hjärtfel eller barncancer.
Frippe96:

Vissa individer kommer alltid vara mer framgångsrika än andra, med tex högre social status eller snyggare partner, nån form av överklass som har det lite bättre än andra kommer nog alltid finnas, även om det inte är ekonomisk överklass.


Klart att sociala strukturer och konstruktioner alltid kommer att existera. Pratar om klassamhället som i den klassiska ekonomiska konstruktionen, det gör mig ingenting att vissa människor är snyggare eller har fler kompisar än jag. [crazy] Men det är väl en diskussionen för en annan tråd kanske.