Forumet - välja typ folkhögskola [tard]

välja typ folkhögskola [tard]

169 0 27

Spana också in:

passaro:

Vad behöveru hjälp med?


Välja folkhögskola gymnasiet gick åt pipsvängen :/ Intagningen är ju fan när som helst... Hittar bara tardskolor... Behöver råd!!! Ringde till kommunen som någon sa i min andra tråd men där fanns ingen hjälp om man var över 18 så finns ingen som kan hjälpa mig...har inga smarta vuxna i min närhet o har bara rätt så korkade kompisar. Enda skolan jag hittat är en katolsk ([tired]) men jag e ju inte det...men söker det ändå om jag inte hittar någon annan för behörighet orkar inte söka blir tokig fattar ju inget. Så får jag ingen hjälp här...då får ni räkna med katolska predikinlägg i framtiden...
passaro:

Men va? Det finns väl en hel del folkhögskolor i Sthlmsområdet?


jo jag vet men jag vet ju inte om den jag söker till ens är bra? [crazy][crazy] o jag måste ha utbildning så jag får behörighet så jag kan söka in till högskola tyvärr o vet ej om det finns så många av den sorten
Angelize:

Behöver råd!!!


Själv går jag på Birkagårdens folkhögskola på Sveavägen, den är väldigt bra och lagom liten/stor.

Men det är knepigt, jag vet, jag sållade skolor länge innan jag sökte till två av alla skolor som finns.
Det du kan börja med att titta på är ju vem som är huvudman på skolan. Ibland är det någon religiös gren eller så, och är du inte intresserad av det/inte vill stötta det så kan du ju utesluta de skolorna.
Sedan får du väl gå på känsla helt enkelt. Titta vilka som verkar bra och trevliga, vilka som är lätta att ta sig till eller har internat om du är intresserad av det.
Du kan ju söka flera, och de flesta kallar till intervju, det är ju ett tillfälle för både skolan och dig att ställa frågor och få en känsla av hur det är.
Sök hellre några för mycket än ingen alls, du kan alltid tacka nej. [smile]

http://www.folkhogskola.nu/
XMinGrönaLampaÄrDödX:

Sedan får du väl gå på känsla helt enkelt. Titta vilka som verkar bra och trevliga, vilka som är lätta att ta sig till eller har internat om du är intresserad av det.


Tack så mycket:) Jag hittade en nu som ligger rätt så nära och hade 3 olika allmäna kurser som verkar intressanta http://www.skeppsholmensfolkhogskola.se/default.asp?sID=1675&mID=0&pType=0 tror du den verkar bra? och några frågor...
1. Hur mycket får man i studiestöd? Är det säkert att man får det för man måste väl ansöka? [crazy]
2. Det står att det endast finns 16 platser... då är det väl svårt att komma in? Hur väljer de vilka som får komma in eller inte? Kan jag söka alla 3 kurserna när det är EN skola?

MVH
Angelize:

studiestöd


Det är studiemedel du ska söka, eftersom det inte är grundskole- eller gymnaseutbildning det gäller. Hur mycket man får tror jag varierar på hur många procent du läser, dvs om du läser helfart, halvfart, hur många poäng osv. Allt sådant kan du läsa på CSNs hemsida.
Jag är väldigt osäker på hur det egentligen ligger till med folkhögskolor, vilka kurser man får poäng för och om det gör någon skillnad när man söker studiemedel.

Man kan ju också gå in på studera.nu och söka utbildningar, men det är bara högskolor och universitet som är anslutna, så om det är specifikt folkhögskola du vill gå på är det kanske onödigt. Kan dock hända att de folkhögskolor som har kurser som ger högskolepoäng är listade.
Angelize:

1. Hur mycket får man i studiestöd? Är det säkert att man får det för man måste väl ansöka? [crazy]


Jag är under 18 och har alltså inget att göra med lån och tjoho, så det har jag faktiskt ingen koll på. Tyvärr.
Men sådant kan du ju alltid fråga skolan, intervjun hålls ofta av SYV på skolan som ju har koll på sådant. Annars måste det väl finnas fristående SYV att kontakta, eller så kan du ringa CSN och fråga.

Angelize:

2. Det står att det endast finns 16 platser... då är det väl svårt att komma in? Hur väljer de vilka som får komma in eller inte? Kan jag söka alla 3 kurserna när det är EN skola?


Det beror ju på hur många det är som söker, de kanske bara har 16 platser för att få söker?
Folkhögskolor brukar vilja ha in mycket olika människor, det är lite idén, att man ska lära känna olika sorters människor så att alla kan lära sig av varandra och att acceptansen ska öka.
De går inte särskilt mycket på tidigare betyg, utan mest på intervjun helt enkelt. Oftast har de något form av test för att testa kunskapsnivån eller potentialen eller liknande, det går det förmodligen också efter.

Det verkar vara ett bra skola, deras hemsida är i alla fall bra och lockande, vilket ju är det man får gå efter. [smile]

Miceparade:

Det är studiemedel du ska söka, eftersom det inte är grundskole- eller gymnaseutbildning det gäller.


Man kan ju läsa gymnasienivå på folkhögskola (även grundskolenivå), och Allmän Kurs är ofta på gymnasienivå. Det var väl Allmän Kurs TS skulle läsa, om jag förstod rätt.
Mow Skwoz:

om man besitter högskolekompetens?


Menar du, om man har tagit någon form av examen? Eller att man har behörighet att studera vid högskola?
Om det är det senare alternativet så tror jag att man bör kunna läsa allmänna kurser, om de innefattar sådant som att läsa upp gymnasiekurser man inte klarat. Det finns säkert en del kurser och utbildningar vars behörigheter kräver kurser man kanske inte haft tillgängliga under gymnasietiden, de borde man förhoppningsvis kunna läsa upp. Och vice versa.