Forumet - Vän med planer

Vän med planer

763 0 38
Alltså, jag vill att mina vänner ska prova allt dom vill etc så länge det inte skadar dem för mkt, man lär av erfarenhet etc. MEN. Nu har jag en vän som har planer utöver det vsnliga. Han har rymt förut, men hittades då och fick hänga lite hos psykologer. Nu ska han rymma igen, till ett ensligt ställe för att se hur länge han överlever. JAG VET INTE HUR SERIÖS HAN ÄR eftersom han säger en del knasiga grejer och så, men jag blir jätteorolig när han säger att han inte ska leva så länge till och att han vill dö där han ska rymma till. Vad ska jag göra? Vad KAN jag göra? Blir som sagt riktigt orolig över att han kommer försvinna, känner mig riktigt maltlös, samtidigt som jag någonstans hoppas att det bara är ett skådespel liksom. Åh. Hjelp, um [sad]

Spana också in:

framtidskon:

om det va min vän skulle jag nog anmäla och försöka fixa vårddet är inte ok att hota att ta livet av sig oavsett graden av seriositet, om man inte använder det som ultimatum och uppmuntrar ingripande.


Hur gör man detta, vart vänder man sig? Han är ju vuxen och får ju tacka nej till vård han inte känner att hanär i behov av
elverpigen:

Hur gör man detta, vart vänder man sig?


jag har bara ringt 112 när folk hotat att ta sitt liv i akuta situationer och har då kopplats till polisen, det är väl dem som i första hand är ansvariga för själva omhändertagandet av personen.
så det är nog till polisen du ska vända dig ifall du vill anmäla. de får väl fixa resten.


elverpigen:

Han är ju vuxen och får ju tacka nej till vård han inte känner att hanär i behov av


han kan ju hända att han blir inlagd enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.
Låt honom? Vem är du att hindra honom från att göra det han vill. Sålänge han inte skadar någon annan än sig själv så har du inget med det att göra [no-no]

framtidskon:

om det va min vän skulle jag nog anmäla och försöka fixa vård
det är inte ok att hota att ta livet av sig oavsett graden av seriositet, om man inte använder det som ultimatum och uppmuntrar ingripande.


Hemskt [sad] Ska man inte få bestämma över sitt eget liv utan att andra ska lägga sig i? [sad][sad]
framtidskon:

han har redan skadat henne och kommer skada henne mycket mer ifall han tar sitt liv. särskilt ifall hon har stått tillbaka med ett ingripande när han talat om sina planer.


ser inte att det står att han skadat henne i tråden. menar du psykiskt? för det ska man inte behöva ta hänsyn till. det finns alltid personer som kommer att ogilla de val du gör, men dessa val är helt upp till dig själv att göra. speciellt vad gäller att ta sitt liv, så finns det ingen annan än du som kan bestämma över det.

varför ska du kunna tvinga någon till att leva ett liv han inte vill leva?
Mawns:

ser inte att det står att han skadat henne i tråden. menar du psykiskt?


om vi ponerar att han är seriös med sitt hot är det han som involverat henne i sin död, han har ingen rätt att välja hennes reaktion, hon har all rätt att välja vilket val hon anser sig kunna leva med sen.
framtidskon:

om vi ponerar att han är seriös med sitt hot är det han som involverat henne i sin död, han har ingen rätt att välja hennes reaktion, hon har all rätt att välja vilket val hon anser sig kunna leva med sen.


Visst får hon göra val som kan göra intrång på hennes kompis frihet, men hon ska inte känna sig tvungen eller på något sätt skyldig till detta. Att hindra något från att ta sitt liv är inte samma sak som att hindra någons död.

framtidskon:

och jag är helt fel person att ställa denna fråga till.


Jag ber om ursäkt ifall du har erfarenhet av detta. Jag står dock fortfarande för det jag säger, men det är ett känsligt ämne.
elverpigen:

Hjälper det? Mitt psyke pallar inte att ha en psykiskt instabil vän som säger att han tänker dö och grejer :c


asså, bara visa att du finns där för honom och att du skulle bli ledsen om han dog osv. det brukar nog vara det allra bästa.

och ska man vara helt krasst cynisk så är det ganska vanligt att ha självmordstankar, men mycket ovanligt att faktiskt begå självmord. dessutom så är det av uppenbara själ inte så vanligt att berätta om sina planer i förväg om man faktiskt planerar något seriöst. men det händer ju såklart, så ba visa att han betyder nåt osv, och försök övertala honom till motsatsen :)

framtidskon:


så det är nog till polisen du ska vända dig ifall du vill anmäla. de får väl fixa resten.


mnja, 112 ringer man bara i akuta situationer, som till exempel om man misstänker att någon just nu håller på att begå självmord. att någon bara går omkring med allmänna självmordstankar är inte riktigt grund för varken ingripande eller LPT.

framtidskon:

han kan ju hända att han blir inlagd enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.


men vem skulle tjäna på det egentligen? för någon som inte vill ha hjälp och antagligen redan är mycket olycklig så kan nog tvångsinläggning vara en mycket traumatisk upplevelse. och vad har vi för rätt att utsätta någon för något sådant, bara för att med våld hålla någon vid liv mot dennes vilja?
Aha mawns så jag ska ba "ok min kompis vill svälta ihjäl (eller hur han nu tänkt sig dö) men jaja, lite svinn får man räkna med :))"

Nä, det kan jag inte leva med. Tror inte det finns hopplösa fall, utan ALLA kan må bra igen med rätt vård. Hade han planerat att rymma till ett närområde hade det känts mer ok för mig men nu ska han långt bort liksom.
Mawns:

men hon ska inte känna sig tvungen eller på något sätt skyldig till detta.


nej.

Mawns:

Jag ber om ursäkt ifall du har erfarenhet av detta.


nej, jag menar bara att jag är förespråkare av att alla har rätt att äga sin egen död, så det är slöseri med tid för din del att tilltala mig som någonting annat.