Forumet - Vänsterpartiet gör det igen... "skriv av Greklands skulder"

Vänsterpartiet gör det igen... "skriv av Greklands skulder"

1774 0 105
2011-06-16 10:47

Grekland: Vänsterpartiet vill att Greklands skulder skrivs av
(SIX) Vänsterpartiet vill att Greklands skulder skrivs av. "Det är dags att skriva av Greklands skulder. Det är inte hållbart att låta landet fortsätta att pinas av oöverstigliga skulder och höga räntekostnader som enbart ökar på statsskulden. Det är rimligt att tro att Grekland kommer att klara av att få sin budget i balans - inom en snar framtid - om skuldavskrivningen blir ett faktum", uppger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt, ledamot EU-nämnden. "Låt bankerna stå för notan, inte skattebetalarna. I dagsläget verkar det dock vara som att skyddet av bankerna är viktigare för många europeiska finansministrar, än att bistå Grekland på bästa sätt. Tydligen är även Anders Borg inne på den linjen", säger Ulla Andersson enligt ett pressmeddelande. Enligt Jonas Sjöstedt är en skuldavskrivning mer rationellt och mindre kostsamt än att fortsätta på den inslagna banan. "Grekland bör också ges möjlighet att lämna euron om de så önskar. En devalvering skulle underlätta för landet. Det är dags att lyssna på det grekiska folket; vi lever i en demokrati inte en ordning där bankerna ersatt folkstyret, hoppas jag", säger Jonas Sjöstedt.

Johan Lind, Nyhetsbyrån SIX


Vilket resonemang![bigsmile] Det är ju skattebetalarna som kommer i kläm och får betala notan när bankerna närmar sig konkurs. Skicka räkningen direkt till Sjösteedt och Ohly istället, så kan de betala om de är sugna.

Ytterligare ett taffligt försök till utbredd socialism har misslyckats totalt i Grekland. Pension vid 55 års ålder, 13 månadslöner per år istället för 12, sky höga avgångsvederlag... låter det sunt? Om man ska skriva av Greklands skulder så ska de rätta in sig i ledet precis som övriga världen. Det är smått komiskt att se grekerna demonstrera och förvänta sig sympatier från övriga världen. De har nog missat att övriga världen lever efter de reglerna som Grekland håller på att införa.
Marmoth:

Pension vid 55 års ålder, 13 månadslöner per år istället för 12, sky höga avgångsvederlag... låter det sunt?


Ja det låter extremt sunt för de som arbetar, i relation till hur vi har det i Sverige. Man är ju dum i huvudet om man hellre jobbar till 69, som Alliansen utreder att höja pensionensåldern till.

Det är inte vi arbetare som skapat krisen, vi ska inte behöva betala den. Inte i Grekland och inte någon annanstans heller.

Marmoth:

Det är smått komiskt att se grekerna demonstrera och förvänta sig sympatier från övriga världen.


Du är den enda jag känner till som inte sympatiserar med grekerna... [confused]
Rödingajäveln:

Det är inte vi arbetare som skapat krisen, vi ska inte behöva betala den.


Sluta snacka "vi", det är otroligt löjligt.

Och jo, Grekland och deras arbetarrörelse har definitivt orsakat sin egen situation. För att deras ekonomi ska ha kunnat gå runt har de tillsammans med grekiska politiker sysslat med ohälsosam finansiell politik. Det fungerade innan de själva bestämde sig för att gå med i EURO-samarbetet. Sen dess kan de inte kunnat manipulera sig ur deras budgetunderskott, utan nu måste de låna för att deras totalt puckade politik ska gå runt.

Det är deras EGET fel, helt och hållet. Samma sak kommer hända i Portugal och ett par andra Medelhavsländer.

Rödingajäveln:

Du är den enda jag känner till som inte sympatiserar med grekerna... [confused]


Det säger ju faktiskt inte ett skit med tanke på att du inte verkar kunna umgås med folk av andra åsikter än dig själv.
Jag föreslår att alla i Sverige som har bolån träffas på Sergels torg i morgon och gör uppror. Om alla ställer upp så kanske vi kan ha lånen avskrivna redan nästa vecka efter att vänsterpartiet har gjort ett smart uttalande. Det vore ju kanon! Vi låter tyskarna betala, eller fransmännen, eller varför inte kineserna?!?!? Sen kräver vi samma saker som grekerna gör!

Dold text: ironi

Spana också in:

Marmoth:

Sluta snacka "vi", det är otroligt löjligt.


I din lilla värld kanske bara "JAGJAGJAG!!!!" finns, men människor utanför den använder begreppet "vi" när det handlar om en grupp människor med gemensamma intressen. Jag menar att alla som lönearbetar, eller utgör arbetskraftsreserven, har gemensamma intressen utifrån vår klassposition. Alltså "vi arbetare".

Marmoth:

Och jo, Grekland och deras arbetarrörelse har definitivt orsakat sin egen situation. För att deras ekonomi ska ha kunnat gå runt har de tillsammans med grekiska politiker sysslat med ohälsosam finansiell politik.


Tvingat till sig reformer av politikerna snarare. Reformerna har föregåtts av strejker, blockader, ockupationer, upplopp, m.m.

Marmoth:

Det är deras EGET fel, helt och hållet. Samma sak kommer hända i Portugal och ett par andra Medelhavsländer.


Krisen kommer till Sverige snart också ska du se, många länder med kapital i Sverige börjar krisa nu.

Det är det ekonomiska systemet som är problemet, inte att arbetare kräver att bli behandlade som människor istället för som en handelsvara. Men människohatanade extremister som du vill hålla kvar oss i vår situation och skydda systemet och de som tjänar på det, så ni skyller över ert misslyckade ekonomiska system på oss arbetare och vår kamp.

Marmoth:

Det säger ju faktiskt inte ett skit med tanke på att du inte verkar kunna umgås med folk av andra åsikter än dig själv.


Jag har vänner som är både höger och vänster. Men jag skrev i vilket fall som inte "den enda jag känner", utan "den enda jag känner till". Men rättar mig lite; det är du och några enstaka extremister på DN:s ledarsidor som bryr er mer om marknaden och ekonomiska system än om människorna i det.
låter som ett utomordentlige resonemang när det i Grekland inte ens är bankerna som varit grundorsaken till krisen.

Men att V resonerar så där är inte särskilt förvånande eftersom att vi vet att skulle V sitta vid makten så skulle riksbanken bli världens största papperskonsument.
Vart ska pengarna komma ifrån när bankerna ska stå för notan? Juste, skattebetalarna.

Men anyway så håller jag faktiskt med vänsterpartiet att det är bankerna som ska stå för notan eller skriva av delar eller hela skulden. Det är bättre att hjälpa ett land på ett vettigt sett än att kräva dem på en massa pengar som de troligen aldrig kan betala tillbaka.

Deras pensionsålder är väldigt låg, blev tjafs i Italien när pensionen ökade till 60år.. jösses. Tycker inte vi ska öja pensionen i Sverige dock.
Rödingajäveln:

I din lilla värld kanske bara "JAGJAGJAG!!!!" finns, men människor utanför den använder begreppet "vi" när det handlar om en grupp människor med gemensamma intressen.


Det där lät nästan religiöst. Det är inte bara arbetarrörelsen i Grekland som motsätter sig reformerna. I stort sett alla gör det. Alla kommer få det sämre när de återgår till normala samhällsåtgärder. Och bara för att några blinda liberaler i Grekland inte förstår att deras system är ohållbart så betyder det inte att jag är lika blind för det.

Rödingajäveln:

Tvingat till sig reformer av politikerna snarare. Reformerna har föregåtts av strejker, blockader, ockupationer, upplopp, m.m.


Det är ju inte speciellt konstigt. Grekland och dess befolkning är som en bortskämd bratunge som får pengar av pappa EU. Klart som sjutton att de inte vill ändra på det.

Dessvärre är pappa (hela EU och dessutom nästan hela världssamfundet) nu överens om att snorvalpen borde börja klara sig själv. Kanske börja betala för sin egen mat till en början?

Rödingajäveln:

Krisen kommer till Sverige snart också ska du se, många länder med kapital i Sverige börjar krisa nu.


Jo, vi lever i en globaliserad värld. Men om du menar kris á la upplopp så får du nog lugna ned ståfräsen en aning. Annars riskerar du att få blue balls, eftersom att det aldrig kommer hända.

Rödingajäveln:

Men rättar mig lite; det är du och några enstaka extremister på DN:s ledarsidor som bryr er mer om marknaden och ekonomiska system än om människorna i det.


Ja vi säger väl det. Du har omvärlden på din sida[wink] Jag kan bara konstatera att det är lite synd om dem som inte förstår vilket katastrofalt politiskt system som Grekland har haft de senaste 30 åren.

Rödingajäveln:

extremister som du


Åh rödingajäveln, när ska du få lite självinsikt och sluta beskylla andra för det du själv är? Du är den lilla minoritetsextremisten här. Hör av dig när du har insett det.
Marmoth:

Och jo, Grekland och deras arbetarrörelse har definitivt orsakat sin egen situation.


Det där stämmer inte.

Det handlar fortfarande om samma gamla skitsystem där rika män fattar beslut över arbetarens huvud, om samma gamla skitsystem där arbetaren får slänga iväg den större delen av det mervärde de skapar, om samma gamla skitsystem där arbetare jobbar 8 timmar om dagen för att sedan slänga i väg 4 timmar av det värde som skapats, om samma kapitalister vars främsta mål är sitt eget vinstintresse och inte arbetarens hälsa, om samma gamla äckliga människor som ger sig in i marknaden och försätter länder i kris medan ett fåtal rika klarar sig.

Detta är kapitalismen i ett stort jävla nötskal; det är beroende av konjukturer för sin fortsatta existens, men kom ihåg att det är inte de rika som betalar en lågkonjuktur - det är och har alltid varit arbetarna.

Vem fan bryr sig om vilka som nominellt härskat i ett land när livet ändå sett ut likadant, genom socialistisk, liberal eller konservativ politik? Därav är det ens onödigt att påpeka vilket styre Grekland har, likväl som vilket styre Norge, Finland eller USA har, när allting i grund och botten ser ut likadant.
Colour Television:

Vart ska pengarna komma ifrån när bankerna ska stå för notan? Juste, skattebetalarna.


Nej, är ju just räddningspaket till bankerna man är emot. Staten ska inte ge bankerna bail outs, skattepengar finansierade genom nedskärningar och försämringar för den grekiska arbetarklassen.
Colour Television:

Det är bättre att hjälpa ett land på ett vettigt sett än att kräva dem på en massa pengar som de troligen aldrig kan betala tillbaka.


Absolut! Dock ska det enbart ske om Grekland ser till så att de rättar in sig i ledet så att deras ekonomi går runt utan massiva lån. Höja pensionsåldern och sluta betala ut lön för en månad som inte finns.. etc etc.
Rödingajäveln:

Nej, är ju just räddningspaket till bankerna man är emot. Staten ska inte ge bankerna bail outs, skattepengar finansierade genom nedskärningar och försämringar för den grekiska arbetarklassen.


Well, jag menar att pengar alltid går runt. Sedan är jag inte hundra procent insatt i Grekland-krisen, det är bara ett argument till hur dåligt det är med låg pension. Att de har EURO gör inte saker bättre.
Japp jag är EMU-fientlig.
Marmoth:

Jo, vi lever i en globaliserad värld. Men om du menar kris á la upplopp så får du nog lugna ned ståfräsen en aning. Annars riskerar du att få blue balls, eftersom att det aldrig kommer hända.


Krisen kommer att komma till Sverige, staten kommer försöka baila ut bankerna här med och pengarna kommer att tas från oss arbetare (de utreder som sagt redan möjligheten att höja pensionsåldern till 69). Det kommer att smälla i Sverige precis som i Grekland, Spanien, Italien, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Portugal, USA och resten av de västerländska länder där vi arbetare tröttnar på att bli pissade på för att kapitalismen är ohållbar.

Ta en titt på Sveriges arbetarrörelse genom historien. Sverige var det land man trodde att det skulle bli revolution i först, inte Ryssland. Svenska arbetare strejkade, plundrade affärer och beväpnade sig i början av 1900-talet, det var så vi en gång i tiden tvingade till oss det sociala skyddsnät vi idag har. När högern nu kommer att angripa detta för att rädda bankerna och resten av överklassen ska du se att klasskampen i Sverige kommer att blossa upp igen.

Marmoth:

Åh rödingajäveln, när ska du få lite självinsikt och sluta beskylla andra för det du själv är? Du är den lilla minoritetsextremisten här. Hör av dig när du har insett det.


Om extremism är att kräva att bli behandlad som en människa och inte en handelsvara är jag en stolt extremist, extremism för mig är snarare alla ni psykopater som är för ett samhälle där vi arbetare reduceras till att vara arbetskraft som säljs på en marknad.
Colour Television:

Well, jag menar att pengar alltid går runt. Sedan är jag inte hundra procent insatt i Grekland-krisen, det är bara ett argument till hur dåligt det är med låg pension. Att de har EURO gör inte saker bättre.
Japp jag är EMU-fientlig.


Låg pension (om du menar pensionsålder) är ju skitbra, sänk pensionsåldern med 10 år, halvera arbetsdagen, förbjud bemanningsföretag och lägg ner meninglösa och icke-samhällsnyttiga låglöneyrken som telefonförsäljare, så kan vi bli av med den skyhöga ungdomsarbetslösheten.
Rödingajäveln:

Krisen kommer att komma till Sverige, staten kommer försöka baila ut bankerna här med och pengarna kommer att tas från oss arbetare


Nej... De svenska bankerna är i en helt annan finansiell situation nu än 2007. Innan du fortsätter häva ur dig massa gissningar kan du ju läsa lite om reformerna som har skett inom bankerna och regleringen av bankernas verksamhet sedan 2007.

Samt hur deras faktiska ekonomi ser ut och hur mycket täckning de har för sina skulder till deras kunder.

Rödingajäveln:

de utreder som sagt redan möjligheten att höja pensionsåldern till 69


Nu är jag inte heller för en höjd pensionsålder... Men det har ju dock till största del att göra med att Sverige blir äldre och äldre och vi har färre och färre som kan försörja våra pensionärer.

Din lösning är alltså till en början att sänka pensionsåldern?[confused] Låter vettigt.... jag väljer nog hellre att jobba än att få en skitdålig pension.

Dessutom är min erfarenhet ute i arbetslivet att många gärna jobbar kvar lite grann efter pension. De flesta i den åldern är van vid och tycker det är kul att jobba. Att bara sluta jobba direkt är en rejäl omställning.

Rödingajäveln:

När högern nu kommer att angripa detta för att rädda bankerna och resten av överklassen


Du spekulerar ju bara.... Svenska staten kommer inte behöva rädda bankerna en gång till.

Rödingajäveln:

extremism för mig är snarare alla ni psykopater som är för ett samhälle där vi arbetare reduceras till att vara arbetskraft som säljs på en marknad.


Nu är jag visserligen inte intresserad av vad du anser är extremism. Det måste vara jobbigt för dig att leva i en värld full av till största del, enligt dig, psykopater.[rolleyes]
Marmoth:

Låt bankerna stå för notan, inte skattebetalarna.


Och vilka banker har råd att att avskriva skulder på ca 200 miljarder euro?

Marmoth:

Det är dags att lyssna på det grekiska folket; vi lever i en demokrati


Det Grekiska folket har valt pajaspolitiker när de själva fått välja, nu är det dags att förmynda Grekerna som uppenbarligen inte klarar av demokrati på ett ansvarsfullt sätt.

Grekland är i en liknande situation som Belgien var för ett par år sen, skillnaden är att Belgarna bet ihop och löste problemet, medan Grekerna bara whinar.

Marmoth:

De har nog missat att övriga världen lever efter de reglerna som Grekland håller på att införa.


Typ så. + att resten är världen hatar Grekerna som åkt räkmacka med lånade pengar och nu tycker att andra skall betala. Tvivlar på att det kommer avskrivas en krona, speciellt Tyskarna lär vägra.
Att vänsterpartiet med dagisfröknar, brevbärare, tågkonduktörer och sotare i spetsen skulle föreslå något sånt här är ju inte så förvånande. Vänsterpartisterna är säkert jätteduktiga på att passa barn, dela ut brev, pricka av biljetter och göra rent i skorstenar, men ekonomi kommer de aldrig att förstå sig på. I socialisternas värld finns allt till alla, när som helst, hur som helst och i obegränsad upplaga. Vänstern tycks alltför ofta tro att vi har en satans massa pengar att lägga på att lata oss istället.

acadi:

Bankerna skapade krisen och de ska betala for den. Nu skapade bankerna krisen som skadade grekland och nu ska grekerna betala det som bankerna forlorade. Helt sjukt.


Greklands kris skapades inte av bankerna. Greklands kris skapades inte av

Diamond:

kapitalister


, utan av det grekiska socialistpartiet som levt över sina begränsade tillgångar, hör och häpna, och anlitat externa byråer för att frissa till siffrorna tills det helt enkelt inte höll. Det enda som orsakat denna kris är den förda politiken i landet. Ett land får inte sin skuld till 115% av BNP för att ett par "företagare är giriga", utan man måste ju förstå att det är galen klassisk socialist-spenderarpolitik som ställt till med detta

Det lån man nu ska få igenom kommer att räcka till september, eller vad det stod på DI tidigare idag. Det vore intressant att veta vad Marmoth anser, men personligen är jag rätt kritisk till att man återigen tar ett gigantiskt lån som bara skjuter upp problemet ett par månader och gör det ännu större.