Forumet - våldtäkt, "det värsta som finns", eller samma som misshandel?

våldtäkt, "det värsta som finns", eller samma som misshandel?

1978 1 88
funderar på och fascineras lite smått över hur folk resonerar

"2. Folk må säga grova och elaka saker till Guidetti men några hot om våldtäkt behöver han nog inte utstå iaf.
Jämför "hoppas du bryter ett ben och att din karriär förstörs" med "jag kommer knulla dig din lilla hora""

där är människor alltså rörande överens kring att det som skrivs till zara larsson är mycket värre än det som skrivs till guidetti, och jag undrar nu varför det är så?

självklart är det allas rättighet att ingen har sex med en mot ens vilja, men det är ju i samma mån allas rättighet att ingen möblerar om ens ansikte mot ens vilja? i bägge fall är man ju en stackars hjälplös individ, helt utelämnad till någon/några svinaktiga personer som har makt att t.o.m döda dig.

om vi nu utesluter att "kvinnan är det svagare könet och mer känslig" varför skulle det intrinsikalt vara mer traumatiserande/hemskare att bli våldtagen än misshandlad?

(en trolig teori är att detta påverkar något oerhört i att våldtäkt upplevs som hemskare än misshandel är detta: http://www.nononsenseselfdefense.com/bodysacrosanct.htm

"I know of no greater psychological
trauma than experiencing first-hand
that your core beliefs about the world --
and your place in it -- are not absolute."

Är våldtäkt värre än misshandel per definition?

folk tycker så pga sexualmoralism och gamla patriarkala värderingar som skambelägger kvinnlig sexualitet. feminismen är en patriarkal rest.


våldtäkt ska inte vara ett specifikt brott utan täcks in av frihetsberövande, hot, misshandel etc. detta är en självklar teknikalitet om man betraktar saken opartiskt och med något mått av hänsyn till grundläggande rättsprinciper. endast irrationella affekter och stereotyper kan motivera våldtäkt som ett särskilt brott. våldtäkt består av tvång och våld.

thl*kt N.: folk tycker så pga sexualmoralism och gamla patriarkala värderingar som skambelägger kvinnlig sexualitet. feminismen är en patriarkal rest.
den som uppfann tolkningsföreträde borde skjutas

och den som gjorde så att tolkningsföreträde behövde uppfinnas borde skjutas 2 ggr

alltså det är ju exakt samma symptom eller vad man ska säga som könsdebatten

Spana också in:

Helt sjukt att feminismen gått så långt att folk nu argumenterar för att våldtäkt inte ska ses som allvarligare än misshandel bara för att något sådant är ett tecken på "patriarkala strukturer". I feminismens namn ska vi nu försöka bagatellisera våldtäkter och offer och jämföra dessa med att få ett fysiskt slag i ansiktet. 

Våldtäkter ska naturligtvis betraktas som otroligt mycket värre än en vanlig misshandel. Det kräver mycket mer grymhet från gärningsmannen, det inskränker offrets integritet på ett helt annat sätt och är självfallet otroligt mycket mer obehagligt och skadande psykiskt. 

NiklasW: Helt sjukt att feminismen gått så långt att folk nu argumenterar för att våldtäkt inte ska ses som allvarligare än misshandel bara för att något sådant är ett tecken på "patriarkala strukturer". I feminismens namn ska vi nu försöka bagatellisera våldtäkter och offer och jämföra dessa med att få ett fysiskt slag i ansiktet. 

Våldtäkter ska naturligtvis betraktas som otroligt mycket värre än en vanlig misshandel. Det kräver mycket mer grymhet från gärningsmannen, det inskränker offrets integritet på ett helt annat sätt och är självfallet otroligt mycket mer obehagligt och skadande psykiskt. 
tror du att misshandel är någon lek eller?

NiklasW:
Misshandel kan vara allt ifrån ett slag till ren tortyr. Så i många fall är misshandel inte särskilt allvarligt. Inte jämförbart med våldtäkt. finns utrymme för spektrum inom alla brottsrubriceringar, "misshandel" är inte hur allvarligt brottet är utan vad brottet är.


dina erfarenheter och ditt hederstänk kring olika brott är helt irrelevanta.

NiklasW:
Misshandel kan vara allt ifrån ett slag till ren tortyr. Så i många fall är misshandel inte särskilt allvarligt. Inte jämförbart med våldtäkt. 


den glad gopnik: man kan dö av en smäll, man kan dö av en knuff
precis, och i princip all våldtäkt närmar sig tortyrskalan...argumenterar bara för att våldtäkt och misshandel inte är väsensskilt..inte att det alltid är samma sak :P

thl*kt N.:
man kan klassificera det som en väldigt grov misshandel och på så sätt motivera ett grövre straff. men i princip ligger våldtäkt inom spektrumet för mer grundläggande brottsrubriceringar - inte bara misshandel utan även frihetsberövande, olaga hot, trakasserier m.m.

it's covered. onödigt är onödigt.
Det finns ingen brottsrubricering idag där själva våldtäkten som sådan ingår, alltså att man tvingar sig på någon sexuellt och genomför något som går att beteckna som samlag, eller liknande. Misshandel handlar specifikt om att orsaka fysisk smärta hos en annan person.

Däremot hade jag gärna sett att man döms för samtliga brott man gör sig skyldig till och att straffsatsen läggs ihop för varje brott. Vid en överfallsvåldtäkt hade exempelvis frihetsberövande och grov misshandel också varit aktuellt, men själva våldtäkten som sådan ska naturligtvis också vara ett straff. 

thl*kt N.:

detta ord är ditt enda argument, men det är inte ett argument.
Nej. Huvudargumentet var att handlingen, själva våldtäkten, inte ryms i någon annan brottsrubricering. Misshandel är något annat. Frihetsberövande är något annat. Olaga hot är definitivt något annat. Ert/ditt argument att brottet våldtäkt är onödigt och överflödigt stämmer alltså inte. 

Dessutom finns det också anledning till att skilja olika gärningsmän åt vad gäller benämning på deras brott. Olika handlingar kräver olika mått av grymhet från gärningsmannen och dessutom så finns också anledning till att skilja på brotten av statistiska skäl. Finns absolut ingen mening med att klumpa ihop alla brott till ett. Isåfall hade man kunnat ha brott utifrån skalan "Mindre allvarligt brott" "Allvarligt brott" "Väldigt allvarligt brott" där alla typer av brott räknas in. Det finns alltså orsaker till varför man skiljer olika typer av brott åt. Det är helt enkelt skillnad på att dömas till ett sexualbrott jämfört med att dömas till ett våldsbrott och det ska också visa sig i vad gärningsmannen döms till. 

NiklasW: Nej. Huvudargumentet var att handlingen, själva våldtäkten, inte ryms i någon annan brottsrubricering. Misshandel är något annat. Frihetsberövande är något annat. Olaga hot är definitivt något annat. Ert/ditt argument att brottet våldtäkt är onödigt och överflödigt stämmer alltså inte.
du säger ju ingenting här, en misshandel innehåller i många fall frihetsberövande och "olaga hot" ca 100% av fallen?

den glad gopnik:
du säger ju ingenting här, en misshandel innehåller i många fall frihetsberövande och "olaga hot" ca 100% av fallen?
En misshandel kan innehålla frihetsberövande och olaga hot, men frihetsberövande och olaga hot kan inte täcka upp för misshandeln. På samma sätt som våldtäkt kan innehålla misshandel och frihetsberövande, MEN misshandel och frihetsberövande täcker fortfarande inte upp för den specifika handling som innebär med våldtäkt. Misshandel är alltså något specifikt som inte går att förklara med "frihetsberövande". Våldtäkt är något specifikt som inte går att förklara med döma någon till misshandel. 

NiklasW: En misshandel kan innehålla frihetsberövande och olaga hot, men frihetsberövande och olaga hot kan inte täcka upp för misshandeln. På samma sätt som våldtäkt kan innehålla misshandel och frihetsberövande, MEN misshandel och frihetsberövande täcker fortfarande inte upp för den specifika handling som innebär med våldtäkt. Misshandel är alltså något specifikt som inte går att förklara med "frihetsberövande". Våldtäkt är något specifikt som inte går att förklara med döma någon till misshandel.
inser du att jag skulle kunna bli våldsamt övertygad om att alla angrepp mot en människas fötter är mycket allvarligare än annan misshandel och då precis som du gör nu propagera för att "fotmisshandel" ska vara en egen brottsrubricering för att "fotmisshandel är något specifikt som inte går att förklara med att döma någon till misshandel"

våldtäkt = fittmisshandel? :)