Forumet - valet 2018

valet 2018

437 0 8

Spana också in:

Det går ju inte att säga hur resultatet FAKTISKT blir men hur man TROR att det blir. Jag tror att både KD och MP riskerar att åka ur riksdagen, L ligger nära inpå, de har stödröster från M som skulle kunna hoppa tillbaka till partiet, precis som det är för KD, kanske folk upplever att det är värt att rösta KD.
KD brukar ofta underskattas och i enstaka fall överskattas av opinionsinstiuten (har fått i flera mätningar närmare 2.6% på senaste tiden, ansågs vara under spärren 2014 av flera opinionsinstitut, något opinionsinstitut ansåg att de hade 5.5%), MP brukar tvärtom överskattas ganska grovt (ansågs ha 10% i valet 2014 men fick 6.89%).
Alla opinionsinstitut över eller undervärderar samtliga partier, frågan är hur mycket eller lite och hur nära det faktiska resultatet är. Jag har sett att Yougov, United Minds, Skop och SVT Valu ger resultat som stämmer mycket bättre överens med verkligheten än flera andra opinionsinstitut. De som jag har identifierat som ger absolut sämst resultat är Statistiska centralbyrån (SCB), Novus och Ipsos som ofta är flera procentenheter ifrån det verkliga resultatet.
De som är ganska bra är Demoskop och Sifo, som är ganska nära et faktiska resultatet.
Jag grundar detta på 2014års opinionsmätningar och inte historiskt.

major:
Vinna hur? Som när S "vann" 2010?
SD vinner valet genom att att lyckas att samla på sig 20%+ av rösterna, de går alltså starkt framåt i valet. Sen är det ju ingen reel vinst om de ändå inte får igenom sin politik så på så sätt har de inte vunnit, men kanske M ändrar sig och vill samarbeta med SD men kanske det blir någon slags mittenregering med S, M, C och L, om KD kommer in i riksdagen kanske det blir en S, M, L och KD regering om partierna kan acceptera ett samarbete dvs. M har ju trots allt försökt att räcka ut handen till S vid flertalet tillfällen.