Forumet - Var går gränsen enligt dig?

Var går gränsen enligt dig?

4052 0 68
Jo, först tänkte jag på en sak, som fick mig att tänka på en andra sak, som i sin tur fick mig att tänka på en tredje sak - nämligen det jag tänker skriva om nu.

Var går gränsen för dig mellan barn, ungdom och vuxen?

Notera att jag är ute efter läsarnas åsikter, ej framgooglade siffror.

Min åsikt: Tycker inte att det är helt exakt, barn till ungefär 13 el. 14, därefter ungdom till 20 eller max 22, därefter är man vuxen. I alla fall om man tittar på det rent siffermässigt är det så jag tycker.

Ska man titta på mental mognad går det ju inte att skriva såhär av många faktorer, olika personer mognar olika fort, tjejer (eller nåja, dom flesta iafl.) mognar fortare än killar, och säkert andra faktorer som jag glömmer att nämna.

Edit: Ifall någon undrar så... nej, jag tycker inte att man automatiskt blir vuxen bara för att man blir myndig.

Spana också in:

helutuhle:

barn = melis
ungdom = jag
vuxen = storchen84


[bigsmile]

qazedctgb:

tycker inte det ena utesluter det andra


Lite så jag tänker - även om jag tycker att över 23 är lite väl extremt för att rent åldersmässigt definieras som ungdom.

Sen kan man ju fråga sig också: Vad definierar barn, ungdomar och vuxna? Är det bara 100% ålder?

Ja jag vet, jag var egentligen huvudsakligen ute efter var gränsen går rent åldersmässigt - och det är jag fortfarande, men jag kan lägga till frågan:

Vad definierar enligt dig om man är barn, ungdom eller vuxen?

Enligt mig själv... vet inte om det var tydligt nog, men jag tycker iafl. att det har med mental mognad att göra. Man kan vara 16 och väldigt vuxen. Det var jag, sabbade för mig själv lite på det sättet genom hela gymnasiet nästan[n]
qazedctgb:

om man frågar lagboken är man barn till 18 och sedan vuxen


Fast nu skrev jag faktiskt "vad definierar enligt dig" lite längre ner, även om jag inte tänkte på att göra det första gången.

Slumpartad:

Barn 0-12
Tonåring 13-19
Vuxen 20+


Här kom första förvåningen redan. Trodde inte nån skulle tycka att vuxen är förräns 22-23. Fast... ärligt talat nu, tycker du att man är vuxen vid 20 för att man kan handla på systemet?[crazy]
Storchen84:

även om jag tycker att över 23 är lite väl extremt för att rent åldersmässigt definieras som ungdom.


Min mormor kallar alla under typ 35 för ungdomar :)

Men de där orden går ju in i varandra. Jag tycker jag är ungdom och vuxen samtidigt. Fast i ett annat sammanhang är jag inte vuxen då det då betyder typ arbete och barn, vilket jag inte har.
framtidstron är död:

Min mormor kallar alla under typ 35 för ungdomar


Gillar din mormor[y]Har dock själv en väldigt konstig syn på ålder, och det är att vid 30 blir man gammal. Typ. Vet bara: Vill ej bli 30.

framtidstron är död:

det då betyder typ arbete och barn


Jag har arbete, men ej barn. Vill ej ha barn. Är jag då typ... halvvuxen eller en omogen vuxen människa? ;D
Storchen84:

tycker du att man är vuxen vid 20 för att man kan handla på systemet?[crazy]


Tro det eller ej, men nej. De flesta flyttar hemifrån och ska plugga vid 19-21 (rätta mig om jag har fel). Och jag anser själva självständigheten som det sista steget till att bli vuxen [no-no]

Sen är det ju VÄLDIGT individuellt. Idoufe till exempel är ju rätt mycket yngre än mig, men ack så mycket vuxnare osv [zzz]
Storchen84:

Förstår inte riktigt... har du ändrat uppfattning över tiden? Vad fick dig att göra det? Och när var "då"?


ser 10 åringar utklädda till 16 åringar, på stan.
sen det där med vuxenåldern var väl inget jag iakttagit eller tagit del av men... Det känns som att många går bakåt i utveckligen nu när ungefär allt finns tillgänligt.

Obs att jag syftar på Sverige och inte övriga delar av världen, även om det kanske är likadant på andra håll.
Dberorpå:

ser 10 åringar utklädda till 16 åringar


Detta känner jag igen. Först är man ung, då vill man vara äldre. Sen finns det en ålder man e nöjd med, men sen kommer man upp till en viss ålder då man vill vara ung igen. Detta är inget nytt.

Oftast är det så iafl. Har tex. några i 20-års åldern på jobbet... en av dom är 22 och beter sig... öhm... mer barnsligt än det barnsligaste barnet. Visst, han har sina ungdomliga stunder, men oftast så... Fast det har inget o göra med att han vill vara yngre - utan han är bara knasig ^^

Dberorpå:

Det känns som att många går bakåt i utveckligen nu när ungefär allt finns tillgänligt


Här hänger jag inte riktigt med på vad du menar, på vilket sätt går man bakåt i utvecklingen när allt finns tillgängligt?
Storchen84:

Här hänger jag inte riktigt med på vad du menar, på vilket sätt går man bakåt i utvecklingen när allt finns tillgängligt?


Man blir latare och känner mindre ansvar, kan jag tänka mig.

Storchen84:

Oftast är det så iafl. Har tex. några i 20-års åldern på jobbet... en av dom är 22 och beter sig... öhm... mer barnsligt än det barnsligaste barnet. Visst, han har sina ungdomliga stunder, men oftast så... Fast det har inget o göra med att han vill vara yngre - utan han är bara knasig ^^


Jag är nog en yngre variant av honom d; beter mig dock moget rent tankemässigt, är dock en underhållare som väldigt ofta gör bort sig. Har alltid varit den barnsliga, på något sätt.
Dberorpå:

Man blir latare och känner mindre ansvar, kan jag tänka mig.


Ah, jo men det är ju självklart, målet är ju att man ska kunna göra allting från soffan... känns det som iafl.

Dberorpå:

Jag är nog en yngre variant av honom


Nja, fast... du är ju ändå yngre än honom, du är fortfarande i en ålder då det är ok att bete sig omoget jämnt... tror jag :P Nu vet jag visserligen inte hur gammal du är, men ändå.
Barn = upp till 14-15
Ungdom = upp till ca 25
Vuxen = 25+

Dock kan det variera från person till person, särskilt det med ungdom och vuxen. Finns även något som kallas ung vuxen som är mellan åren 20-32 ungefär. Som vissa pedagoger kommit fram till :)
Finns lite alla möjliga fina ord för olika åldersgrupper m.m. m.m.