Forumet - Vår hamster biter för mycket!

Vår hamster biter för mycket!

2368 0 7
Tråden har 7 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

är den ej en guldhamster behöver den sällskap, är jag rätt säker på. testa med det kön du ej testat med.

Det finns många olika typer av färdiga hamsterburar på marknaden. Enligt djurskyddslagen måste buren vara minst 30 x 40 cm stor med en höjd på minst 20 cm för en ensam hamster. Tänk på att detta är minimått, för stort kan det aldrig bli!

Guldhamstern är ett utpräglat ensamlevande djur och bör inte har burkompisar eftersom slagsmål kommer att uppstå. Hamstern är normalt nattaktiv men kan vänjas vid att vara vaken dagtid. Hamstern är dessutom ett väldigt aktivt djur och ställer stora krav på en stimulerande miljö som ger utrymme för mycket motion.

Burbotten ska vara solid (ej galler) vara täckt med någon form av strö. Vanligast och lättast att få tag på är kutter- och olika typer av hyvelspån. Man kan även använda sig av papperspellets eller rivet/strimlat papper. Bottenlagret ska vara djupt nog för hamstern att gräva i, minst 5 cm. Hamstern bör även ha en bolåda fylld med t.ex. rivet hushållspapper att krypa in i. Undvik bomull eller annat material som trådar sig. Hamstern kan sno in sig i dessa och fastna så att blodcirkulationen stryps i benen, fötterna eller tårna.

För att hamstern ska kunna motionerna, kan man ha ett så kallat springhjul. Man bör inte ha hjul av gallertyp som djuret kan fastna i utan ett solitt plasthjul. Hjulet ska vara minst 20 cm i diameter för att det ska passa en guldhamster. Hamstern uppskattar dessutom långa rör att springa i, inredning att klättra på och material att gnaga på, t.ex. grenar eller träklossar. Finns inget annat att bita i, kommer hamstern att gnaga på inredningen med risk att skada sina framtänder. Tänk också på att hamstern är mycket duktig på att klämma sig in i små trånga utrymmen och kan fastna med sina små fötter i smala sektioner av burgallret.

Normalt sett har man hamstrar i vanlig rumstemperatur. Skulle de hållas i svalare utrymme kan de gå in i en form av dvala för att spara energi.

Utfodring

Vad en hamster i det vilda äter, är ännu inte i detalj klarlagt men de är allätare och kan äta mycket av det vi människor äter. Eftersom det kan vara svårt att komponera en bra diet själv, är det lämpligt att som basutfodring ge de färdigproducerade pellets som finns för hamstrar och gnagare. Observera att pellets inte ska förväxlas med förekommande fröblandningar av olika slag. Dessa blandningar har en för hög fetthalt och tillåter djuret att plocka ut de godaste bitarna. De flesta hamstrar är väldigt matglada och de blir lätt överviktiga om de får fri tillgång på gnagarblandningar. Bitar av fröblandningarna kan ges som godis då och då men bör inte vara en del av den dagliga utfodringen.

För att göra maten mer varierad och intressant kan man komplettera pelletsdieten med grönsaker, husmanskost och lite frukt. Man kan ge det mesta som är nyttigt för människor och har man lite sunt förnuft kan man låta hamstern smaka på mycket av det man äter själv. Flertalet våra grönsaker går att ge samt lite ris, pasta, kokt potatis, magert kött, kyckling och frukt. Sötsaker, feta produkter, stekt/friterad mat, salt och starka kryddor ska man undvika helt. Man bör heller inte ge frukt i för stora mängder. Generellt gäller att ju mer man varierar desto bättre är det.

Ger man en bra kost till hamstern behöver den inga vitaminer eller mineraltillskott.

Utmärkande för hamstern är att den samlar mat i sina kindpåsar och gömmer innehållet på olika ställen i buren. Detta för att ha ett litet reservlager i händelse av dålig tillgång på föda eller svält. Om man ger hamstern färsk föda måste man rensa bort dessa små matförråd dagligen så att det inte ligger rutten eller möglig mat i buren.

Som alla djur måste hamstern ha tillgång till rent vatten dygnet runt. Eftersom det snabbt kan bli skräpigt i en öppen vattenskål, väljer många hamsterägare att ha en vattenflaska i stället. Viktigt att tänka på då är att man ändå måste byta vattnet dagligen och diska ur flaskan noga, framför allt i pipen.

Normalt sett sköter en hamster sin päls själv. Långhåriga hamstrar kan dock behöva hjälp med kamning eller borstning.

Kloklippning brukar inte vara nödvändigt men naturligtvis ska man titta till klorna regelbundet och åtgärda dem om de skulle bli för långa.

Tänderna ska normalt sett inte klippas. Om de blir för långa bör man söka veterinärhjälp.

Burhygienen är emellertid mycket viktig. Man bör städa minst 1-2 gånger i veckan beroende på ur stor buren är. Stark urinlukt retar luftvägarna och ansamlingar med avföring är en bakteriehärd som i värsta fall kan leda till infektionssjukdomar.


Spana också in:

så länge buren är i rätt storlek och du inte kan tänka dig något äckligare än ättika att smeta på gallret så är det nog bara att vänja sig. en utav mina fyra råttor är likadan och brukar ägna sisådär en halvtimme på kvällen åt att bara gnaga galler, oavsett hur mycket sysselsättning jag kan ge henne i och utanför buren. jag tror inte du kan lyckas dressera bort behovet av aktivering/utrymme/att få tugga på saker, bara försöka tillgodose det i mån av tid.