Forumet - Vår rösträtt i samhället

Vår rösträtt i samhället

3303 0 44
Det pratas så mycket om oss tonåringar bland vuxna idag. De har åsikter om hur vi klär oss, vad vi lyssnar på för musik, vad vi gör på vår fritid, hur vi beter oss (trots att det inte alltid är orättvisa bedömningar, det måste vi medge) och självklart, diskuteras även vår mognad.
Är vi till exempel tillräckligt mogna för att rösta?
De flesta tycks tro att vi inte är det. De ifrågasätter hur mycket vi vet, hur medvetna vi är om vad som händer omkring oss, de aktuella frågorna, och hur mycket vi bryr oss.
Ursäkta, men vi bor faktiskt också här. Vi är en stor del av det som utgör dagens samhälle, och vi hör era tysta kommentarer.
"Vad vet väl de, som inte ens har levt en femtedel av sina liv." "Hur ska de kunna ha en lösning på någonting som de inte ens är tillräckligt gamla för att förstå sig på?"
Dessa tankar, dessa åsikter, är någonting man som både tonåring och barn snabbt blir väldigt medveten om. Hur lite våra idéer betyder, på grund av vår ålder.
Att försöka bli tagen på allvar. Att kämpa för att bli hörd. Att stöta på hinder efter hinder i ett försök att bevisa att vi också har betydelse. Att vi faktiskt har någonting viktigt att säga. Att våra åsikter, tankar och idéer faktiskt betyder något! Hur lätt är det, när vi ständigt behandlas som barn.
Och det ska vara så? Kallas det rättvisa? Att inte ens få en chans?
Man utgår så mycket från vår ålder. Som om den säger någonting om vår mognad! Hur stor betydelse har åldern egentligen? Vad exakt är det den säger om varje individuell person? Ska man bli märkt bara för att andra i ens egen ålder ligger på en viss mognadsnivå i snitt? Det är ju löjligt!
Många av dagens problem behöver bara nya, kreativa synsätt för att lösas. Ska de vuxna nu komma och påstå att vi inte har det heller? Kreativitet? Att vi inte har någonting att erbjuda som hjälp, bara för att vi är för unga? Gissa vad, åldern är faktiskt på vår sida.
Nej, vi ser inte saker som vuxna ser dem. De har mer utvecklade hjärnor, de har varit med om mer saker, de vet helt enkelt mer. Men det betyder inte att de ser allt. Vi ser saker de missar, vi ser nya möjligheter i sådant som de redan klassat som ogenomförbart, just för att de, genom sitt sätt att se på saken, inte kan hitta någon lösning. Det kanske vi kan.
Så vad är problemet med att ge oss en chans? Låta oss ta del i samhället. Bara att hitta ett jobb är svårt nog för någon som är 18, för de som är yngre är det rena mardrömmen! Allting handlar inte om meriter och livserfarenhet, man måste få börja någonstans. Vi måste få försöka.
Det pratas ju så mycket om vår generation. Vi är de smartaste människorna hittills, och vi ska rädda världen. Om de vuxna redan satt den pressen på oss, vad spelar då vår musiksmak eller klädstil för roll?
Så hur tänker de då, när de säger att våra röster inte är värda att ha med i ett val? Det är ju ändå vi som följaktligen ska leva i den här världen, borde man inte fokusera mest på vad vi tycker då? På vad vi tycker är viktigast? Borde inte vi få tycka till om hur vi vill att saker ska vara?
Våra åsikter borde iallafall vara värda någonting!
Alla kanske inte bryr sig om just politik, men även i vardagen händer det för ofta att folk ser ner på oss och behandlar oss som yngre än vi är. De lyssnar inte på oss och tar oss inte på allvar. Så vi borde iallafall få ta den plats i samhället som vi förtjänar, och vi borde få samma chanser som alla andra, för vi är lika mycket värda,
om inte mer!
Maniacx:

De lyssnar inte på oss och tar oss inte på allvar


De lyssnar mer än du kanske tror.


Men åldersgränserna finns för just precis mognaden, den generella mognaden, inte den individuella.
Det säger inte att folk under 18 är sämre och kan mindre, men den generella bilden av ungdomar har varit att man är ganska så omogen tills man blir myndig.

Sen behöver an inte påverka på riksnivå direkt utan man kan börja med att påverka i sin kommun, oftast där det börjar med att politiker och vuxna lyssnar.
Det är just den generella mognaden som blir ett problem för dem som inte hör till den gruppen. För de får fortfarande samma behandling som resten. Jag pratar inte om underbarnen med en IQ på 140 eller så, jag menar bara att många kan känna sig åsidosatta och oviktiga för att de ses som barn för länge. Som om det finns två sätt att se på oss innan vi blir vuxna enligt lag. Antingen är vi barn eller tonåringar och behandlas därefter. Det finns ingen "ung vuxen"-kategori av något slag, trots att det är just vad en tonåring är. Men man behandlas sällan som det.
Och det finns inget som säger att när man fyller 18 blir man tillräckligt mogen för att "bli hörd". Just åldersgränsen till rösträtt tycker jag inte borde bestämmas av vuxna, som ju ändå ser oss på ett annat sätt, utan vi unga borde få påverka genom att säga om vi bryr oss eller inte. Om vi som bryr oss borde få samma chanser att påverka. Om inte genom val borde man uppmärksamma de chanser vi har att påverka på annat sätt, för det är svårt att veta hur när det är så pass osynligt.

Crypto:

De lyssnar mer än du kanske tror.


Det är inte lika mycket att de lyssnar som att de inte förstår.

Spana också in:

Buddah:

Skulle egentligen vilja ha IQ-gräns för att rösta också.


Faktiskt, det verkar mer logiskt att gå efter än ålder, även om jag i långa loppet skulle se det som diskriminering av de som hamnar under gränsen. Dock, någon med en IQ på 70 skulle förmodligen inte vara intresserad av politik i vilket fall. Men IQ är mer mognad än ålder. Ålder är bara en siffra och säger ingenting om en specifik individ, IQ är logiskt tänkande och intelligens.
Maniacx:

Det finns ingen "ung vuxen"-kategori av något slag, trots att det är just vad en tonåring är. Men man behandlas sällan som det.


Tonåring är tonåring, ung vuxen klassas man som när man gått ut gymnasiet :p

Maniacx:

Och det finns inget som säger att när man fyller 18 blir man tillräckligt mogen för att "bli hörd".


som sagt, den generella bilden.

Maniacx:

Det är inte lika mycket att de lyssnar som att de inte förstår.


tror de förstår mer än du tror också faktiskt. de har faktiskt varit i din ålder. o alla är inte 55+
Anarkandi:

Håller med. Tror det största problemet är att allt kretsar kring erfarenhet och att människor blivit konservativa och rädda för att unga ska göra misstag, och att de därför inte låter oss göra saker överhuvudtaget. Skrämmande, dock.


Yoo. Tror inte att så många under 18 är så insatta i politik att jag skulle våga låta dom rösta. Tror att dom antingen kommer rösta som sina föräldrar (vilket inte är bra) eller att dom kommer rösta på ett parti som dom tror att dom håller med för att dom inte har erfarenheten av vad partiets åsikter egentligen betyder, t.ex. röstar på moderaterna för dom vill ha lägre skatter, utan att veta varför vi betalar skatt.

Men, det här kanske bara är mina spekulationer.
Ensamvargen:

Men, det här kanske bara är mina spekulationer.


Tror att människor gör bra ifrån sig ifall man ger dem chansen. Idag lever vi inte i ett samhälle som varken uppmuntrar eller vågar ge människor chansen att tänka själva och ha en åsikt. Allt ska vara objektivt till 100%, o.s.v.
Anarkandi:

Tror att människor gör bra ifrån sig ifall man ger dem chansen. Idag lever vi inte i ett samhälle som varken uppmuntrar eller vågar ge människor chansen att tänka själva och ha en åsikt. Allt ska vara objektivt till 100%, o.s.v.


Tja. Jag är nog för trött för att föra den här diskutionen. Men det finns helt klart unga människor som kan tänka igenom sitt val ordentligt.
Ensamvargen:

Tja. Jag är nog för trött för att föra den här diskutionen. Men det finns helt klart unga människor som kan tänka igenom sitt val ordentligt.


Återkom, vetja. :) En av de största demokratireformer som skulle kunna genomföras här i den närmaste tiden, flera andra länder har redan hunnit utvidga, sverige ligger dock efter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Crypto:

Fast med tanke på alla fjantar som är kära i SD vid den åldern så säger jag bara nejnejnej


Källa på det?

Den typiska sverigedemokraten är ungefär 50 år gammal. Unga är mycket mer positiva till mångkultur än vad den äldre generationen är. SD och nazism är dock mer vanligt bland unga, men det är ändå extremt isolerat.
Anarkandi:

Källa på det?


[zzz]Anarkandi:

SD och nazism är dock mer vanligt bland unga


Ger dig väl svaret du söker som källa nästan [crazy]
ta bara Facebooks val 2010, SD ligger 2.a o jag tror nog att de flesta svenskar som röstat där är under 18.
Dessutom här på UM tror jag att många valde SD i ngn valtråd för ett tag sedan.
Att SD dessutom hade en hel del röster på mitt gamla gymnasium visar att de är populära, eller folk bara dumma och inte vill rösta seriöst.
Crypto:

Dessutom här på UM tror jag att många valde SD i ngn valtråd för ett tag sedan.
Att SD dessutom hade en hel del röster på mitt gamla gymnasium visar att de är populära, eller folk bara dumma och inte vill rösta seriöst.


Faktum är att de inte är så seriösa. Ge mig en riktig opinionsundersöjkning på hur 16-18 åringar skulle rösta och jag kan visa dig att SD inte är nämnvärt större än de är i sverige i övrigt.
Crypto:

Ger dig väl svaret du söker som källa nästan


Alltså, det jag menar är att politisk extremism är mer vanligt bland unga.