Forumet - Vårdnadsbidrag

Vårdnadsbidrag

5681 0 35
Idag har vissa kommuner sk vårdnadsbidrag. Det är en ickepensionsgrundande summa på 3000 man kan få om man har ett barn mellan 1-3 år som inte är inskriven på heltid inom barnomsorgen (reglerna kan se lite olika ut beroende på kommun så i vissa kommuner får barnet inte gå i förskola alls).
Varken du eller någon du bor med får ta emot andra bidrag under denna tid och du måste ha tagit ut minst 250 dagar föräldraledighet. Man får dock plugga/jobba under denna tid.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20254715.ab
Alltså jag vet inte riktigt här.  Å ena sidan är det ju ett fult knep för att slippa rusta upp förskolan och anställa fler förskollärare men å andra sidan så ger det ju kanske vissa råd att gå ned i arbetstid för att vara hemma lite längre med sin unge, vilket ju är bra. Men eftersom det är lägre än många bidrag så kanske samhället tjänar lite på detta? Venne.
isola: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20254715.ab
Hörde en debatt om detta på radio där en sosse som var mot vårdnadsbidraget argumenterade genom att säga att personer som tar vårdnadsbidraget blir utsatta och riskerar att hamna i ett utanförskap, genom att exempelvis hamna längre från arbetsmarknaden. Som om föräldern själv inte kunde ta hänsyn till olika besluts konsekvenser och vad som passar bäst för dem utan måste ha en sosse som bestämmer över deras familjeplanering. 

Spana också in:

Fördelen är ju att fler föräldrar kan vara hemma med sina barn vilket jag tror är bra för barnen. Sedan finns ju integrationsproblemet där invandrarkvinnor fastnar i hemmet och inte lär sig språket eller kommer ut i arbetslivet. Kanske man kan ha vårdnadsbidrag med krav? Fast då kanske det blir särbehandling och det är inte bra.

NiklasW: Hörde en debatt om detta på radio där en sosse som var mot vårdnadsbidraget argumenterade genom att säga att personer som tar vårdnadsbidraget blir utsatta och riskerar att hamna i ett utanförskap, genom att exempelvis hamna längre från arbetsmarknaden. Som om föräldern själv inte kunde ta hänsyn till olika besluts konsekvenser och vad som passar bäst för dem utan måste ha en sosse som bestämmer över deras familjeplanering. 
Hörde också detta, och det handlar ju inte om speciellt många år - om man nu inte skaffar många barn, sedan tjänar ju samhället på detta då 3 papp är mkt lägre än de flesta andra bidrag och dessa barn lämnar ju plats för andra barn på den redan överfulla förskolan med för få pedagoger.

isola: Hörde också detta, och det handlar ju inte om speciellt många år - om man nu inte skaffar många barn, sedan tjänar ju samhället på detta då 3 papp är mkt lägre än de flesta andra bidrag och dessa barn lämnar ju plats för andra barn på den redan överfulla förskolan med för få pedagoger.
för en individ är det mcket pengar i pention man går miste om om man inte jobbar flera år på raken. det är därför det är kvinnor som är fattig pensionärer oftast liksom. samt att på samma sätt som att det är dåligt att vara långtidsarbetslös för att få ett jobb så är det ju så klart dåligt att stå utanför arbetsmarknaden på det viset med.

qazedctgb:
för en individ är det mcket pengar i pention man går miste om om man inte jobbar flera år på raken. det är därför det är kvinnor som är fattig pensionärer oftast liksom. samt att på samma sätt som att det är dåligt att vara långtidsarbetslös för att få ett jobb så är det ju så klart dåligt att stå utanför arbetsmarknaden på det viset med.
Absolut, men det är ett fritt val och ngt man vill göra för sitt barn.

qazedctgb:
har jag inte örklarat hur det är vansinnigt ur ett ekonomiskt perspektiv? något som du svarade 
på?
men förstår du inte att man, om man har en partner som har råd att ta den större ekonomiska bördan, ofta _vill_ vara hemma med sitt barn? ett år är lite för ungt för att börja förskolan. man tjänar inte på det ekonomiskt men valet ska ändå finnas.

isola: men förstår du inte att man, om man har en partner som har råd att ta den större ekonomiska bördan, ofta _vill_ vara hemma med sitt barn? ett år är lite för ungt för att börja förskolan. man tjänar inte på det ekonomiskt men valet ska ändå finnas.
om du vill vara ekonomiskt beroende av din partner så fine. men det är bla ekonomiskt beroende som får folk att stanna i dåliga relationer ^^

qazedctgb:
va?
du vet att båda parterna kan vara hemma med barnet va? 
och att man sedan kan lämna barn på denna fantastiska institution som heter dagis. som gör att ingen av parterna behöver bli "fast" hemma och mer ekonomiskt beroende av den andra. 
jag pratade inte om ngt speciellt kön, det var det du som gjorde.
har du läst ngt av det jag skrivit? ett år är en väldigt låg ålder att lämnas bort och det finns som sagt föräldrar som _vill_ vara hemma med sina ungar tills de är lite äldre. min morsa var tjänstledigt tills alla hennes ungar var tre år och det antar jag var rätt frivilligt.

isola: har du läst ngt av det jag skrivit? ett år är en väldigt låg ålder att lämnas bort och det finns som sagt föräldrar som _vill_ vara hemma med sina ungar tills de är lite äldre. min morsa var tjänstledigt tills alla hennes ungar var tre år och det antar jag var rätt frivilligt.
men du inser att hon har gjort det på bekostnad av ekonomisk frihet/jämställdhet? 
isola: jag pratade inte om ngt speciellt kön, det var det du som gjorde.
var i det du citerade har jag skrivit ett kön?