Forumet - Varför är det alltid krig i mellanöstern?

Varför är det alltid krig i mellanöstern?

10650 2 98
Följande har hänt senaste 2 dagarna:

Israel förstärker gränsen mot Gaza
www.svt.se/nyheter/varlden/israel-forstarker-gransen-mot-gaza

Jihadister erövrar oljefält i Syrien
www.svt.se/nyheter/varlden/jihadister-erovrar-oljefalt-i-syrien

Turkiska chaufförer frisläppta i Irak
www.svt.se/nyheter/varlden/turkiska-chaufforer-frislappta-i-irak

Klanområde i Pakistan helt omringat
www.svt.se/nyheter/varlden/klanomrade-i-pakistan-helt-omringat

Israel bombar Hamas-mål i Gaza
www.svt.se/nyheter/varlden/israel-bombar-hamas-mal-i-gaza

Islamister gripna för bombdåd i Egypten
www.svt.se/nyheter/varlden/islamister-gripna-for-bombdad-i-egypten

Talibaner i självmordsdåd i Kabul
www.svt.se/nyheter/varlden/talibaner-i-sjalvmordsdad-i-kabul


Bilder från Syren/Irak kriget:

isis3-400x300.jpg
ISIS-truck-convoy-Anbar-Province.jpg
isis-syria.jpg
SYRIAN-CIVIL-WAR-07.jpg
140207-syria-homs-600_7b15a4f780e7134220

Film om kriget i Syrien: https://www.youtube.com/watch?v=aWSOIXS5o3c
Film om kriget i Irak: https://www.youtube.com/watch?v=vocm-dK0zzU
Senast ändrad 4 Jul 2014, 07:34 av amsi

Spana också in:


Insolent Upstart:
Det är inte kristna som krigar i mellanöstern.


Flördar en del rykten om att USA/Israel/Saudi sponsrar ISIS (numera IS).

Skulle inte förvåna mig, skulle inte förvåna mig om suadiarabien och isreal arbetar med varann, saudiarabien har dödat fler oskyldiga muslimer än israel, lr iaf väldigt mycket

"..... om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet....."

[5:32]
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jihadistiska-isis-utropar-kalifat_3700444.svd

Att jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) strider för att upprätta en egen stat baserat på en extremt sträng tolkning av sharia, alltså islamisk lag, har länge varit tydligt. Men i ett officiellt uttalande utropar Isis nu officiellt ett kalifat, alltså en islamisk stat. Gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, utnämns till statens ledare.
Gruppen skriver också i uttalandet att den ändrar namn till Islamiska staten.
Isis kontrollerar också redan omfattande områden i Syrien och Irak, bland annat har det förekommit fall där personer som befunnits ha brutit mot deras lagtolkning korsfästs eller fått händer avhuggna.

Isis utropande av kalifatet är ”troligtvis den viktigaste utvecklingen inom jihadiströrelsen sedan den 11 september”, skriver Charles Lister, ledande expert på jihadistiska grupper och forskare vid Brookings-institutet i Doha, i ett mejl till TT på söndagskvällen. I backspegeln är det, skriver Lister, tydligt att Isis arbetat mot detta mål i flera år, medan gruppen lagt under sig territorier.

”Den har utvecklat ett allt mer effektivt styrelseskick, kapabelt till att samtidigt införa sträng medeltida rättvisa och en omfattande bredd av samhällstjänster”, skriver han.
 
Isis har i princip obehindrat ryckte fram och tog över flera irakiska städer.


ISIS jagar kristna:
http://www.christianpost.com/news/christian-father-commits-suicide-after-isis-members-rape-wife-and-daughter-in-front-of-him-because-he-couldnt-pay-poll-tax-122220/

http://www.trunews.com/convert-islam-face-sword-iraqi-christians-flee-cities-captured-extremists-known-kill-non-muslims/

http://www.gatestoneinstitute.org/4365/christians-most-persecuted
Till att börja med tänkte England och Frankrike inte till ordentligt när de drog gränserna. Enskilt största orsaken till att det alltid är krig i Mellanöstern är förmodligen att det just alltid är krig där. Det har under hela den moderna tiden (1900-talet fram tills i dag) knappt funnits något andrum alls, och det är klart att det leder till en pessimistisk befolkning som varken har tid eller energi att bygga upp samhällen som bara kommer att förstöras igen, till att korrumperade och krigsivrande politiker som totalt skiter i sagda befolkning får eller roffar åt sig makt - nu senast Assad i Syrien, men det finns mååånga exempel - varpå kanske lite mindre korrumperande men mist lika krigsivrande politiker i både väst och öst reagerar och antingen invaderar, "ingriper" och försöker "tillrättavisa", eller bistår de som verkar vara de "goda krafterna" med vapen. Skitmycket resurser, tid och energi läggs på att försvara sig mot gamla och nya fienden, med resultatet att bara ännu fler människor dör eller skadas och den redan utbredda fattigdomen blir ännu mer påtaglig. Det skulle ju vara väldigt konstigt om stabilitet, fred, rättvisa, tolerans osv. på något magiskt sätt växte fram ur ett sådant kaos.

Religiositeten och de extrema avarterna av den är endast ett symptom, ett försök att finna tröst, styrka och någon sorts mening i en brutal och djupt orättvis vardag. Den förvärrar visserligen problemen och leder till nya problem, men det är knappast den springande punkten...