Forumet - Varför är inte svenskarna religösa som Amerikaner?!

Varför är inte svenskarna religösa som Amerikaner?!

3582 0 43
I USA har religionen mycket stor betydelse i livet.

Här hör och ser man "God" överallt..

T.ex här har alla skolor morgonbön, och man blir tvungen att stå upp och säga "pledge of alligance, to the flag, one nation, under God" etc. VARJE morgon.

Dessutom är USA:s motto "IN GOD WE TRUST" - Vi litar på Gud - och står även på USA:s sedlar och mynt.

Massvis med bilar runtom har kors vid backspegeln, och du ser kyrkor överallt, massvis utav, nästan en kyrka varannan gata. Vi har även religösa skolor, som Catholic schools. Presidenten måste också vara religös, annars röstar ingen på personen.

76 - 86% av USA:s befolkning är kristna, 2% Judar och 0.6% Muslimer. Mer än 90% är religösa. Runt 40% av Amerikaner går till kyrka (nästan) varje söndag.
Vi har t.o.m biblebelt i vissa delstater i USA där allt handlar om Gud i vardagliga livet, samt stark mormon i Utah. Glömde nämna Sunday school!

Varför kan inte Sverige vara religös och ett starkt troende land?!
T.o.m skandinaver som bor i USA är religösa, medans de som bor i Skandinavien inte är det.
New York City:

T.ex här har alla skolor morgonbön


Antingen är du ett troll eller så har du ingen aning om vad som händer i ditt land för den federala regeringen har beslutat att bön i skolor strider mot First Amendment of the United States Consitution, det beslutades för aslänge sedan. Så länge du inte går på en privat skola förstås, vilket de absolut flesta amerikaner inte gör.

New York City:

Vi har även religösa skolor, som Catholic schools.


Det har vi här också, enda skillnaden är att läroplanerna i USA påverkas på lokalnivå, så att den till och med blir städernas ansvar. I Sverige är läroplanen på nationell nivå så vi har större kontroll över dem och de har svårare att smyga in jobbiga kommentarer på biologilektionerna till exempel.

I och med att du bor i New York City, som nyligen fick homosexuella äktenskap och har en lång tradition av sekularisering så att alla känner sig välkomna, oavsett religion, så måste jag påpeka att du verkar väldigt dåligt påläst.

New York City:

Varför kan inte Sverige vara religös och ett starkt troende land?!


Det kallas "kultur". Olika länders befolkningar bestämmer sig för vad de tycker borde vara normen. Vi bestämde oss någon gång att ett sekulärt samhälle borde vara normen. Bra eller dåligt? Det är irrelevant.

Spana också in:

Även om TS må vara ett troll är själva frågeställningen intressant. Varför är amerikaner i överlag mer religiösa än svenskar?

Sverige blev först en sekulär stat när kyrkan skildes från staten, men än i dag är Svenska kyrkan nämnd i grundlagarna, än i dag måste statschefen bekänna sig till den lutherska tron. USA har varit sekulärt sedan USA:s konstitution (grundlag) ändrades första gången i slutet av 1700-talet.

Kanske det är anledningen?

När folk har frihet att välja och söka sin tro, omvärdera den, och tänka kritiskt kring den -- då har de ingen anledning att behöva fastna i ett konformistiskt tänk, de har friheten att bilda sin egen uppfattning i dessa frågor.

När folk måste tillhöra en religion, minskar inte då deras benägenhet att reflektera över den tron? De blir kristna av vana, inte av tro.
qazedctgb:

du vet att det inte är sant. det är olagligt att ha det i statliga skolor....


Jag fattar inte var du får det ifrån?! Alla som går på elementary, middle och high school måste stå upp varje morgon och alla tillsammans säger "Pledge of alligiance, to the flag, of the United States of America, of which it stands, one nation, under GOD bla bla....."

Det är det jag menar med morgonbön. Inte bön man ger som på kyrkan!

Ja, USA är sekulärt land sedan 1776 (självständigheten) men vi har kristna kulturen och allt med kristendomen att göra.
New York City:

Vi har t.o.m biblebelt i vissa delstater i USA där allt handlar om Gud i vardagliga livet, samt stark mormon i Utah.


Men ser du, ett sådant har vi här i Sverige också. Delar av Jönköpings län i Småland är fyllda av en massa frikyrkor och annat skräp. Dessa representeras bl.a. av den här herren:Sen har vi ju i Sverige en tvättäkta, tungotalande televangelist slash framgångsteolog också, jag talar givetvis om det vidriga kräket Ulf Ekman:Vilken rationell människa skulle ärligt talat vilja se mer av religiositet av en sådan vedervärdiga art?

Pansarvalp:

Hinner inte gå i kyrkan på söndagar, brukar vara upptagen med att knulla din mamma.


[love]
Du kanske inte vet hur konjuktioner fungerar? De binder ihop två stycken olika satser i en mening, varav den vanligaste är "och". Här används den av dig:

New York City:

T.ex här har alla skolor morgonbön, och man blir tvungen att stå upp och säga "pledge of alligance, to the flag, one nation, under God" etc.


Vilket borde betyda att man ber, vilket då blir en egen sats med sin egna information, och att man säger The Pledge of Allegiance, även det en egen sats med sin egna information som behöver en konjukion för att bindas samman med "morgonbön" i sammanhanget.