Forumet - varför är kurslitteratur så dyrt

varför är kurslitteratur så dyrt

2537 0 16

Spana också in:

schism:

och skönlitteratur så billigt?

borde det inte vara tvärtom?


Till att börja med så mycket skönlitteratur säljs ju i enorma mängder medan kurslitteratur ofta har en begränsad målgrupp. Ju fler som köper din bok desto billigare kan du sälja den, tryckkostnaden per bok för 3 000 ex är väldigt mycket betydligt högre än tryckkostnaden för 300 000 ex.

Är du författare och ska leva på dina böcker så kan ju 20 kr/bok ge en månadslön om den säljer bra, medan 100 kr/bok kanske inte ens räcker till hyran om den bara når ut till väldigt begränsat med människor.

Slutligen så handlar kurslitteraturer ofta om fakta och enorm sakkunskap. Sådan är inte gratis. Många av de böcker jag läst på högskolan (inte ovanligt med tegelstenstjocka) är ju skrivet av proffs på området som lagt ner årtionden på att lära sig sitt ämne och bli bland de bästa i världen på det.
Man läser oftast bara en bråkdel av kurslitteraturen dessutom. En bok på 1000 sidor kanske kursen täcker 200 sidor av på sin höjd.

svartarosen:

2000 kr per termin är ungefär vad jag lägger på kurslitteratur, det är väl inte så farligt? Tänk vad mycket mer kunskapen man får är värd.


Läser inte du på gymnasiet?