Forumet - Varför är man utseendefixerad?

Varför är man utseendefixerad?

1230 0 25

Spana också in:

patriciaahlin:

Vad beror utseendefixering på?


Det beror i grund och botten på de instinkter som vi har. I djurriket så vill man para sig med friska individer, för det är större chans att ens avkomma lyckas bra då. Det påverkar naturligtvis också oss människor. En "snygg" tjej eller kille är alltså en sådan som har tydliga och friska drag för könet. För en tjej är det exempelvis lagom mycket kurvor. För en kille är det att vara slimmad och vältränad.

Sen så spela naturligtvis även kultur in också, men i grunden så har det med våra instinkter att göra ;> Man vill se "frisk" ut och ha en "frisk" partner.
Våra drifter. Livet går i stort ut på att fortplanta sig. Eftersom människan har begåvats med en större hjärna och ett mer avancerat känsloliv än andra djur spelar attraktion en stor roll när det gäller att skaffa sig partner/fortplanta sig till skillnad från just övriga djur. Därav beror utseendefixeringen.[y]
skulle hellre vilja kalla det "utstrålningsfixerad" isf, hänger ihop med mkt förutom att ha "snygga" drag. man märker oftastganska direkt om man gillar en person när man tittar den i ögonen t.ex, antingen känns det behagligt lr så känns det mindre behagligt. gillar man de vibbarna man får, tycker man personen är snyggare oxå...
Jag tror dels att det har, som många andra föreslagit, med gener att göra.
Men ännu en vinkling på temat är dels flockbeteende, det att vi önskar visa att vi tillhör en viss typ eller grupp, och i samband med det också människor och djurs inbyggda dragning till synkronisering.

Så, min högst oprövade, inte särskilt genomtänkta, men ändå (tycker jag) intressanta teori lyder:
Flockbeteende = en önskan att vissa tillhörighet till vissa grupper oh skilja sig från andra.
Synkronisering = hur snabbt en fixering sprider sig inom gruppen.

Såg ett TEDtalk om det för längesen *googlar*

Edit: Det hade visst inte så mycket med ämnet att göra som jag mindes, men det kanske kan vara intressant att titta ändå.
Dold text: Also, some minor reconstructions.