Forumet - Varför är vi så jävla svenska av oss?

Varför är vi så jävla svenska av oss?

3199 0 46
Det kanske inte passar in här, men tycker ändå att det angår samhället. Det är ju vi som är samhället. Om ni anser att den ska flyttas så flytta den.

Har till en stor del av livet haft massa problem av människor, jantelagsmänniskor och mobbare med mera.

Jantelagen som finns i det här landet är en del av det typiskt svenskhet vi kan bli. Du ska inte tro att du är något - från att du är jättebra på matte, geografi, fotboll till att träffa dina idoler. Du är svensk, vad har du att komma med?

Varför är vi så? Varför är det så?

Jag gick på en skola, i en typiskt arbetarklasstad som heter Gävle. När jag skulle börja där så hade jag massa goda förhoppningar, men redan första dagen blev jag mobbad. Utfryst, no respekt. När jag tänker på det där så inser jag att det kan ha varit för att jag visade större mognad och var mycket bättre än alla de andra på många saker.

Allmänbildad och hade kanske "bättre ställd" familj, om man ska berätta specifikt om en person som tröck ned mig.

Men åter till det svenska, det är svårt att prata med folk. Pratar man med en man inte känner så uppfattas man som konstig. En tjej (oftast) tror att man är intresserad utav dem när man pratar med dem. Killar kan vara lite bättre på att prata men oftast blir det stelt där med.

Har många olika exempel, kan dra några till men ursäktar röran lite. På pride när jag skulle jobba så var det omöjligt att prata med - framförallt killar - eller med folk jag träffat på nätet och kanske snackat skitmycket med.

Det blev stelt och de tittade på en "vad är det där för allien" när jag pratade med dem. En annan kille som jag hade pratat länge med, men slutat pratat med ett tag innan (var inte "osams" med killen) gick förbi med, vände blicken emot mig i några sekunder och tittade chockförvånat på mig.

Det var inte direkt "Hej hur är läget" utan bara "Vafan gör han här?!". Något jag tror är en del av svenska mentaliteten.


Så frågan är klar: Varför är vi så jävla (rövaktigt" svenska av oss?

Och varför finns den här jävla Jantelagen? Jantelagen är socialitsikt, faktiskt, från början. Inte så konstigt den är störst i arbetarklassorter.
Tror att många hävdar sig på det sättet att folk känner att de förminskas, och att det faktiskt är det sättet man lär sig att känna sig större är genom att förminska andra.

Men fan, vet inte. Det är väl så i Sverige tyvärr, det är fult att tycka bra om sig själv.

Spana också in:

Fan vad snabba ni var, rekord.Budolicious:

Gillar jantelagen, om man tolkar den så som jag gör. Mer "var lite ödmjuk, för helvete"


Man ska väll vara ödmjuk det finns ju dem som är lite divor av sig av en del orsaker. Men jag säger aldrig något illa till dem, för folk har gjort mig illa och det gör otroligt ont ska du veta. Jag skryter aldrig, är alltid ärlig och varit mig själv hela livet. Är man det i janteland så är man stämplad att bli mobbad. Förstår du poängen?

Budolicious:

stör mig som fasen på när rövhål slänger sig med "typsikt jante" när folk klagar på deras rövhålsbeteende.


Jag vet vad jante är, så skulle inte störa mig på det.
Colour Television:

Ja har man aldrig blivit mobbad så är det lite knivigt att förstå andras upplevelser.


Jo, visserligen. Men, uhm. Har änna tappat bort mig lite, spelar dota och dricker öl :(

Colour Television:

The town with no smiley faces


Har bara erfarenheter av kyokushinklubben där uppe, men det är ju världens skönaste människor
Du vill komma fram till att svenskar inte gillar att tala. Vilket stämmer mycket väl, och några större problem har jag inte med det.

Sedan, jantelagen socialistisk? Inte riktigt. Om något så är den nationalistisk då den är något starkt förknippat med vår kultur som helhet. Att den är mest utbredd bland arbetarklassen kan förklaras med att det är vi som främst fått lära oss att livet inte far fram som på en räkmacka och att man ska respektera alla oavsett status.
Colour Television:

På vilka sett då menar du nitendo?


Har ej upplevt något särskilt janterelaterat här (där) och tycker att hela "åh det är så mycket jante i Gävle" är något framhetsad av medier.

På vilka sätt anser du att dina problem har uppstått pga jante?

(obs, menar ej att den icke existerar)
Nintendo:

Har ej upplevt något särskilt janterelaterat här (där) och tycker att hela "åh det är så mycket jante i Gävle" är något framhetsad av medier.


Nu vet jag inte vad du har för band till Gävle men det är nog tre orsaker tror jag.

1, Det är en arbetarkass/industristad.
2, Gick på en skola där de flesta är arbetarklassare, sd är stora där. Trevligt <.<
3, Det är vanligt att man känner att man inte är värt något, många som flyttar därifrån till sthlm och kommer "hem" till Gävle får ofta frågan om de tror att de är något. Kanske inte bokstavligt men det händer.Nintendo:

På vilka sätt anser du att dina problem har uppstått pga jante?


Massor, kan ifs råkat på fel folk. Men jante och mobbning hör ihop.
Ganthuc:

Common sense: Var ingen showoff. Det hjälper en ganska mycket i det här landet.


Vad som är bra med att trycka ned folk som vill vara bra får du gärna formulera.
Colour Television:

Vad som är bra med att trycka ned folk som vill vara bra får du gärna formulera.


Det är så det fungerar bara, finns ingen bra anledning till det. Det skulle väl vara avundsjukan, men jag har svårt att tro det ens. Det är så vår mentalitet fungerar, och det är som en sammanhållande effekt från långt bak i tiden.
Colour Television:

hade kanske "bättre ställd" familj, om man ska berätta specifikt om en person som tröck ned mig.


ja, om du nu va lite "finare" eller va man ska använda för ord o kommer till knegarområden så är det ju uppenbart att dom kör jante lagen på dej.

har no själv aldrig riktigt tänkt på jante lagen då jag alltid har haft andra motgångar mot mej, som gör att jag blev idiot förklara pga dom istället för att man drömde om skit.