Forumet - Varför droger?

Varför droger?

1325 0 23

Spana också in:

Av samma anledning folk besöker nöjesparker, anordnar hedonistiska hemmakvällar, lyssnar på musik, läser böcker, tar ett varmt bad, springer maraton, äter godis, paddlar kajak osv. Den gemensamma nämnaren är behovet av upplevelser och vad jag gör med min kropp har inte du med att göra.
Varför människor väljer att bruka droger är ganska självklart. Vissa tar det för att de tycker att det är skoj, andra tar det för att de är beroende på ett eller annat sätt, vissa tar det för att de tycker att det är intressant, andra tar det för att lindra smärta, och några tar det för att det är gott, o.s.v. Det finns massor med anledningar. Det beror helt på personen och val av drog.

När det gäller legalisering så brukar väl de flesta falla inom en eller båda av dessa grupper:

1. De som tycker att det rent ideologiskt borde vara deras rätt att göra vad de vill med sin kropp. Helt enkelt, varför ska någon annan få säga vad man ska få göra med sin kropp? Fett i större mängder är ohälsosamt, men vi slänger inte fetton i fängelse. Vissa tycker att droganvänding bör behandlas på samma sätt.

2. De som tror att en legalisering skulle minimera drogers skadeverkan, av ett flertal olika anledningar:
- Om polisen slutade spendera resurser på att jaga haschrökare så kunde de pengarna istället läggas på utbildning och vård av de som behöver vård.

- I vissa länder har en legalisering av droger minskat antalet brukare (framförallt missbrukare). Se exempelvis Portugal.

- Ser vi till Sverige så har vi ett oproportionerligt högt antal drogrelaterade dödsfall. Om folk inte var rädda för lagens långa arm kunde de enklare söka vård.

- Om droger såldes via någonting i stil med systembolaget skulle man kunna säkerställa att produkterna var säkra (i jämförelse med att köpa en tablett ecstasy av en langare, där tabletten lika gärna kan innehålla maskindiskmedel och bakpulver).

- Om droger såldes via någonting i stil med systembolaget skulle i övrigt laglydiga brukare inte behöva komma i kontakt med kriminella element.

- Om droger såldes via någonting i stil med systembolaget skulle det vara enlare att kartlägga brukandet, och på så sätt snabbare kunna erbjuda hjälp till de som behöver det.

Det är de argument jag kan komma på på rak arm.
Fortsatte aldrig, men provade en gång. Hade sån sjuk ångest över det att det var helt galet efteråt. Kände mig verkligen som ett klassiskt exempel också: var full och umgicks med en kille som höll på med det. Han erbjöd, jag tackade ja. Fast jag kände inte att jag provade för hans skull eller för att han frågade, jag ville faltiskt prova.. Men ah, som sagt brutal ångest efteråt :P
Jag tar inte droger. Men jag är för legalisering. I alla fall av milda droger. Vad har regeringen för rätt att säga åt dig vad du ska göra med din kropp? Tyngre droger kan inte bara vara en fara för dig utan även för andra i vissa fall. Så jag kan förstå varför folk är emot det. Men cannabis är lugnt så länge man inte kör. Kör man när man är påverkad av cannabis så ska man självklart straffas men om man bara röker på för skojs skull utan att köra så har jag inget problem med det. Du ska inte straffas för något så ofarligt.
Homer:

Men cannabis är lugnt så länge man inte kör. Kör man när man är påverkad av cannabis så ska man självklart straffas men om man bara röker på för skojs skull utan att köra så har jag inget problem med det. Du ska inte straffas för något så ofarligt.


Men om man röker på mer och mer, så man tillslut känner att men behöver ha mer för att uppnå "ruset " då? då kan de ju bli från milda droger till tyngre..
high.blogg.se:

Men om man röker på mer och mer, så man tillslut känner att men behöver ha mer för att uppnå "ruset " då? då kan de ju bli från milda droger till tyngre..


Med tanke på att cannabis måste köpas på den svarta marknaden så kommer folk som köper cannabis ofta i kontakt med tyngre droger även om dem inte sökte det från början. Legalisering hade snarare minskat antalet som går från cannabis till tyngre droger. I Holland där cannabis är lagligt använder färre folk tyngre droger än i USA där det är olagligt. http://www.csdp.org/research/dutch.pdf nu är visserligen den här statistiken gammal men så är det än idag. http://drogdebatt.wordpress.com/2009/09/20/myt-2-marijuanabruk-leder-till-bruket... Den här sidan kan du gå in på för att lära dig mer.
Jag förstår alla ovan nämnda skäl, men i kontrast med konsekvenserna och kostnaderna av/för många droger tycker jag att det är ganska tragiskt att många väljer att använda droger. Själv tycker jag det känns som att många försöker fly från något de inte klarar hantera i en emotionellt utsatt tillstånd och därför flyr. Förstår att många droganvändare går igenom hemskheter jag inte ens kan föreställa mig, eller ens behöver föreställa mig, men jag önskar att det fanns medmänniskor att få stöd från snarare än droger. Eftersom de flesta droger skapar ett sådant enormt beroende och gör den vanliga grå vardagen outhärdlig utan droger så lär ju inte de flesta plötsligt ta i tu med sina problem, leva ett sunt liv och på ett kontrollerat sätt få sig några trippar med droger endast när de otvunget väljer att göra det?