Forumet - varför mest tv serier, film på tv i sverige är från USA, liten från andra länder

varför mest tv serier, film på tv i sverige är från USA, liten från andra länder

407 0 16

Spana också in:

vinson:

från USA


Det är störst marknad helt enkelt, folk vill kunna förstå vad som sägs utan att behöva läsa något text för att kunna göra det. Är tv-serierna och filmerna på engelska så gör folk det, dock måste jag påpeka att de tv-serier och filmer som visas definitivt inte alltid är från USA bara för de är på engelska, Det finns funnits massor av brittiska, kanadensiska, australenska, nya zeeländska etc. sådana också, för marknaden är (tyvärr) språket en väldigt stor del i deras val av tv-serier och filmer, även om det händer att det slinker in några andra lite då och då (speciellt på film-fronten)..

Tyvärr är jag personligen också väldigt selektiv erfarenhet av tv-serier på andra språk än Svenska och Engelska, den största anledningen är förmodligen att jag inte har letat något speciellt efter några, Filmer därimot finns det extremt många.
Därför att det största utbudet av iögonfallande engelskspråkig media är som störst från USA. Det är där resurserna finns och därmed möjligheterna till att få till en mer påkostad slutprodukt.

Sverige har ingen möjlighet att göra en svenskspråkig tung actionfilm därför att profiten är för liten. Därför är vi fast med deckare som Wallander, Beck, Hamilton.

Däremot finns det en hel del bra filmer från östasien. Japan, Kina men framförallt Korea. Felet ligger väl i att de har en liten annorlunda berättarkultur som inte tilltalar den västerländska befolkningen. Men de få filmer jag sett så har tycker jag att de är helt klart godkända, men lite annorlunda mot vad vi är vana med naturligtvis.
vinson:

varför mest tv serier, film på tv i sverige är från USA


Det där stämmer ju bara delvis, SVT visar ju filmer och serier från alla håll, tex damernas detektivbyrå från Botswana.

Men generellt efterfrågar ju svenskar fler dokusåpor och mer CSI, vilket bevisas av att kanaler som visar just detta går bra.

Tror också det har med feghet att göra, reklamkanalerna har inte råd att chansa på en udda serie, utan kör säkra amerikanska kort varje gång. Annars blir väl aktieägarna arga..