Forumet - Varför så få UNIXdatorvirus?

Varför så få UNIXdatorvirus?

100 0 5
Jag hör ofta att det knappt finns några datorvirus i UNIX-miljön. Är det sant? Och framförallt undrar jag vad det beror på om det nu är så att det inte finns unixvirus. Handlar det om att det är svårare att skapa virus som funkar i UNIX-miljö eller handlar det om att UNIXanvändarna är mer hängivna datorpersoner som "never would do it", alltså inte kan tänka sig att förstöra för andra datorgillare?
ska inte säga att jag kan ge ett säkert svar, men det som alla andra kommer svara är väl ungefär:

färre använder dylika system (beroende på vad/hur man räknar), och de som gör det gör generellt sett mer för att skydda sig mot dem. bryr sig om uppdateringar och brandväggar, osv. windows, å andra sidan, har mängder av okunniga och/eller likgiltiga användare som inte riktigt orkar eller har kunskap nog att bry sig, vilket innebär att marknaden för virus är fan så mycket större.
Programmen man anvander ar oppen kallkod som ofta granskas av utvecklare och andra personer. Det ar overklig otur om inte omojligt att stota pa ett program som innehaller skadlig kod (sa lange man inte laddar hem ett program pa en misstanksam hemsida och kompilerar det sjalv)

Majoriteten av datoranvandare anvander Windows, hence virus kommer till Windows.

Det kravs att programmet kors som root for att den ska kunna utfora illfula saker.

Windows-system ar i allmanhet valdigt osakra. Man kan i princip fa virus genom att surfa pa en hemsida om man inte har ratt skydd. Dock sa har de val blivit battre pa detta nu pa senare tid.

Spana också in: