Forumet - Varför uppmärksammas mäns våld mot kvinnor mer än kvinnors våld mot män?

Varför uppmärksammas mäns våld mot kvinnor mer än kvinnors våld mot män?

10105 0 215
Varför är det så? Varför tas ej kvinnors våld mot män på lika stort allvar? Är det de gamla könsnormerna som är boven i dramat? Den som säger att mannen är det starka könet och därför kan försvara sig själv emot våldet.. Eller vad är det?

Tråden behandlar fysiskt våld såväl som psykiskt. Diskutera!

Spana också in:

det finns ett stigma när det kommer till män som drabbas av våld (pga. skeva könsroller), vilket nog kan göra att färre anmäler det eller vågar prata om det. det är väl klart att det ej är skillnad på om våldet drabbar en man eller en kvinna i teorin, men generellt sett drabbas kvinnor hårdare då de oftare utsätts för grövre våld. bara att ta en titt på brottsstatistik så ser man tydligt att kvinnor är mer utsatta, även om det såklart inte innebär att våldet som män drabbas för är mindre allvarligt. tycker inte det är särskilt konstigt att mäns våld mot kvinnor uppmärksammas, och tycker det bör uppmärksammas ännu mer. det är ett stort samhällsproblem. att män inte vågar prata om sin utsatthet är också ett stort problem, men jag förstår inte varför man måste ställa grupperna mot varandra och göra det till nån slags tävling. kan man inte tala om och belysa två fenomen samtidigt? 

Zymba: tycker inte det är särskilt konstigt att mäns våld mot kvinnor uppmärksammas, och tycker det bör uppmärksammas ännu mer.
Är det inte våld i nära relationer som man borde uppmärksamma istället? Problemet är ju inte att det är en man som slår en kvinna, utan att det är en person som slår sin partner. Enligt flera undersökningar så utsätts inte kvinnor i nära relationer för mer våld (psykiskt och fysiskt) än män utan det är ganska jämnt.

Däremot utsätts fler kvinnor för dödligt våld i större utsträckning, vilket inte är konstigt med tanke på att majoriteten av relationerna som existerar är heterorelationer. Män är generellt sett starkare än kvinnor och då är det klart att utgången oftare blir värre när det är en man som slår en kvinna. Hur det sen har kommit att tolkas som något strukturellt könsproblem har jag svårt att begripa. 
Statistiskt sett förekommer våld mot kvinnor i större utsträckning än exempelvis kvinnors våld mot män som grupp. Därför talas det mer om det förra jämfört med det senare. Det är inte så konstigt, utan det bör väl uppmärksammas i proportion det förekommer, då det avgör hur stort samhällsproblem det är. 

S3ON: nejkan du förklara varför det är som det är annorlunda?


Chibibbi: Statistiskt sett förekommer våld mot kvinnor i större utsträckning än exempelvis kvinnors våld mot män som grupp. Därför talas det mer om det förra jämfört med det senare. Det är inte så konstigt, utan det bör väl uppmärksammas i proportion det förekommer, då det avgör hur stort samhällsproblem det är.
http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Mans_vald_mot_kvinnor/Mans_vald_mot_kvinnor_amnesguide/

S3ON: Tror mörkertalet är ganska stort, större än vad folk tror pga normerna etc som kind of gör kvinnors våld mot män harmlöst på ytan, effekterna av det hela yttrar sig på andra vis som har negativ effekt i samhället, gissar jag

Om mökertalet är stort när det kommer till kvinnors våld mot män så är mörkertalet alltid större när det kommer till mäns våld mot kvinnor.