Forumet - Varför var Sverige neutralt under andra världskriget

Varför var Sverige neutralt under andra världskriget

16348 1 325

Spana också in:

MachM3g5:

Varför var Sverige neutralt under andra världskriget?


Hade vi satt oss emot Tyskland hade de mosat oss.
Hade vi varit på tysklands sida hade de allierade mosat oss.

Tyskland lät oss vara "neutrala" därför att vi hade järn de behövde. Så länge vi inte var uttalat på deras (Tysklands) sida kunde inte de allierade bomba sönder våra järngruvor.
Nintendo:

För det var vi inte


Jo, Sverige var neutrala.

OF 5:

att vi var neutrala är bara lögn.


Nej, det är ingen lögn.

Hampie:

Slippa ockupation.


Just precis, det är extremt smart att välja neutralitet för då finns det en chans att man slipper ruinerade städer, en våldtagen befolkning och en krashad ekonomi.

hixaren:

Så länge vi inte var uttalat på deras (Tysklands) sida


Vi var aldrig uttalat på Tysklands sida, även om vissa neutralitetsbrott skedde från vår sida. (I fördel till både de allierades och axelmakternas mål)

Anarkandi:

För att vi troligen hade samarbetat med nazisterna annars.


De vore ju det mst logiska eftersom Tyskland var/är vår törsta handelspartner, de står extremt nära oss kulturellt och genetiskt blablabla, unt so weiter..
En definition av ordet neutralitet är kanske på sin plats här. I mer juridisk mening var Sverige neutralt och är det fortfarande, och med det menar man att vi inte var bundna av skrivna löften att stötta en part eller en annan i diverse konflikter. Däremot var Sverige inte politiskt neutrala, då vi lät tyskar färdas ostört genom landet, sålde dem järnmalm, kungen brevväxlade med hitler och halva officerskåren var nazister, vi införde judemärkning i passen m.m. [zzz] Angående Sveriges neutralitet idag är vi som tidigare utan något form av löfte gentemot någon särskild part, men vi säljer ändå vapen till en hel del diktaturländer (alt. länder som vi vet säljer vapnen vidare till sådana), samarbetar friskt med NATO inom EAPR etc.