Aviseringar
Rensa alla

Vegetarisk julmat?


Vision

HAHAHA Läste vegetarisk julmust och såg ut så: [chocked]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vision:

HAHAHA Läste vegetarisk julmust och såg ut så: [chocked]

Har du aldrig druckit julmust med köttbitar? [blush]


   
SvaraCitera
Vision

SSIR:

Har du aldrig druckit julmust med köttbitar? [blush]

Låter nice [wink]

Men onT: Du borde göra rätter av quorn, falafel, tofu, tzay och soja. Man kan ju blanda i lite "julkryddor" etc. [crazy]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vision:

Men onT: Du borde göra rätter av quorn, falafel, tofu, tzay och soja. Man kan ju blanda i lite "julkryddor" etc.

Bara det inte blir för likt sånt jag äter nu, ska ju vara lite speciellt [bigsmile]


   
SvaraCitera

Det här är min specialitet!!! [bigsmile]

stanna kvar i fem minuter så ska du få: världens lista!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

internet:

Det här är min specialitet!!!

stanna kvar i fem minuter så ska du få: världens lista!

Ååh! [surprised][surprised]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

detta äter jag och min familj till hjul:
Potatissallader, bönsallader, jansons utan skinka, stekta sojakorvar, gourmebullar, grönkålssås, grekisk sallad, mjölksyrat .. nu vet jag ej mer


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Dåren:

hjul

Hehe

Dåren:

Potatissallader, bönsallader, jansons utan skinka, stekta sojakorvar, gourmebullar, grönkålssås, grekisk sallad, mjölksyrat

Åh tack! [bigsmile]


   
SvaraCitera

Hemgjorda qournköttbullar, grytor, ugnsbakade grönsaker, gröt avokado som sill


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SSIR:

Åh tack!

[bigsmile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sagitta:

gröt avokado som sill

Gröt avokado som sill?[tard]


   
SvaraCitera

SSIR:

Gröt avokado som sill?

Men åååh, bara gröt till frukost, typ marinera avokado till middag


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sagitta:

Men åååh, bara gröt till frukost, typ marinera avokado till middag

Aha [rolleyes]
Aldrig smakat detta [smile]


   
SvaraCitera

Julskinka på seitan (gluten) ser i princip ut som en vanlig julskinka, smakar på ett ungefär likadant. Är ganska enkel att göra, om man hittar ingredienserna och skiter i formen på den. Det enda är att den tar (sjukt) lång tid att göra. Räkna med fyra timmar, säkert. Men det är värt det. Absolut.

Recept och instruktioner finner du: här http://www.oxon.se/seitan/recipe.html

Där finns det även recept på "juliga seitanbullar" någots om enligt min erfarenhet inte alltid blir jättelyckat. Värt att testa dock, se till att få tag på bra sojagranulat bara. Tror det är därför mina blev kassa.

Julskinka på kålrot. Enligt min erfarenhet inte alls lika gott, eller roligt, eller exotiskt. Men ett smidigare, simplare och billigare alternativ, absolut.

Recept finner du: här http://veganmage.se/2008/12/16/vegetarisk-julskinka-approved-by-katta/

Seitankorv finns i flera olika varianter, jag har gjort de här http://vegandad.blogspot.com/2008/03/homemade-sausages.html ett par gånger, med varierande resultat (blev bra andra gången, vet inte varför det blev dåligt första gången). Kan varieras, smaksättas i oändlighet. Kryddpeppar ger t.ex. en julig smak.

Tillhör du de som föredrar kalkon på julbordet finns här ett recept på seitanbaserad kalkon, inget jag har testat dock. Kanske ska göra det i jul, beroende på hur mycket tid jag har. Den ser cool ut http://vegandad.blogspot.com/2008/09/hickory-smoked-veggie-turkey-lunchmeat.html

Sill kan göras på flera sätt. Inlagda morötter är ett exempel, mer silliknande är aubergine som man skalar, skär loss "kärnorna" (det porösa i mitten, lite som kärnorna i en gurka) och sedan kokar lätt i saltvatten innan man låter svalna och lägger i lag.

Förslag på lager har du: här http://www.receptbanken.com/recept.php?sub=y&text=y&links=y&recept=1538
och: här http://www.vegankrubb.se/?p=9

går även att köpa en påse "sillkryddor" på mataffären och följa instruktionerna.

Vegansk grönkålspaj:

3 dl mjöl
0,75 dl olja (naturell utan smak, t.ex. majs)
lagom mycket salt
lite vatten

rör ihop, tryck ut i form, låt vila i kyl 20 min, förgrädda 10 min.

grönkål, lagom mycket, färsk eller fryst
2-4 rödlökar beroende på storlek
sojagrädde
valnötter
salt/peppar

ev. tofu

skala och hacka löken, fräs till lätt färg. rensa grönkålen om den är färsk, förkoka fem minuter, fräs sedan (eller direkt om det är fryst) ihop med löken. Salta och peppra. Vill du ha tofu i, smula bara i ca 200-300 g. Häll i pajformen och täck med 2.5 dl sojagrädde. baka i ugnen i 20-30 minuter på 225°C

Vegansk jansons frestelse:

Tricket ligger egentligen i att göra en helt vanlig jassons frestelse fast man byter ut grädden mot sojagrädde och fisken mot frästa champinjoner och algkaviar. Utgå från ett vanligt recept men ha i cirka en burk svart algkaviar och 10-15 skivade frästa champinjoner.

Övrigt gött att ha på julbordet är ju annars en god sallad, man kan göra paté på korn, vegansk lax, avokado med algkaviar, saffranswokade morötter med cashrewnötter, rödkål etc.


   
SvaraCitera

SSIR:

Ååh! [surprised][surprised]

[smile]

Sagitta:

Hemgjorda qournköttbullar

varför väljer man quorn när man gör hemgjorda bullar?

Just det, även risgrynsgröt. Det är precis som vanligt fast på kokosmjölk, blir faktiskt skitgött.


   
SvaraCitera