Forumet - Vem får använda n-ordet?

Vem får använda n-ordet?

4323 1 59
Om man inte är runt 70- årsåldern så är man antagligen uppvuxen med att neger är ett nedsättande ord som inte används av den breda massan (ja det beror förstås på umgänge, var man bor etc men överlag), men det har på något sätt alltid varit mer accepterat för mörkhyade att använda det.
Många jämför detta med hur man får säga vad som helst om sig själv och därför är det okej som mörkhyad använda detta ord även om andra mörkhyade, vilket ju känns lite fel.


 

mens: Ingen men om någon så är det mörkhyade
självklart är det inte nedsättande om dem säger det, andra säger inte det och inte menar nåt illa, det är skitsnack och en lögn, om nån säger det i min närhet skalla ut framtänderna

Bard verkar gilla folk som talar klarspråk och säger vad de tycker och tänker, när det passar honom....https://youtu.be/J15n3YbT6co?t=123

Han vet som vanligt inte vad han snackar om och kommer med helt jävla hjärndöda argument

Spana också in:


Marshall Mathers: om nån säger det i min närhet skalla ut framtänderna

haha nej det gör du inte.

Marshall Mathers:        
Bard verkar gilla folk som talar klarspråk och säger vad de tycker och tänker, när det passar honom....https://youtu.be/J15n3YbT6co?t=123      

vad har det där med nåt att göra? bard sa en grej i videon och det var att snubben var oschysst vilket han också var...

han behöver inte tillåta alla idiotiska påståenden bara för att han gillar klarspråk. att använda ordet "neger" är i sig inte ett idiotiskt påstående.

thl*kt N.:

haha nej det gör du inte.

nej det gör jag inte, sväljer mest :P


thl*kt N.: vad har det där med nåt att göra? bard sa en grej i videon och det var att snubben var oschysst vilket han också var...

han behöver inte tillåta alla idiotiska påståenden bara för att han gillar klarspråk. att använda ordet "neger" är i sig inte ett idiotiskt påstående.
jag tycker att neger och svenne kan vara lika och att det är svårt att använda det och inte bli nedsättande, kan du ge nåt exempel?


Det var frustration mest och jag tycker att det ska bli sedd på så också
Som med alla benämningar som kan uppfattas som skällsord så är det mer accepterat att använda dem om man själv inkluderas i dem skällsordet kan gälla, snarare än dem skällsordet inte applikerar på. 

Jag kan tycka att ordet borde kunna användas av de som inte använder det som skällsord i närvaro av personer som fattar det, men det är så tyngt av historisk laddning att man nog inte kan använda det om man inte är svart. jag klarar mig utan det själv

Marshall Mathers:        

jag tycker att neger och svenne kan vara lika och att det är svårt att använda det och inte bli nedsättande, kan du ge nåt exempel?

jag tror inte att alexander bard hade reagerat på att bli kallad "svenne", det är mest ett argt laddat ord om en viss grupp. rasist-anklagelsen utgör en oärlig debatteknik vilket är farligare.

på samma sätt är det skillnad på att använda ordet "neger" och att påstå att någon omöjligen kan prestera för att den är mörkhyad.

det är påståenden och sanningsanspråk och argument som är farliga, inte ord i sig. vi borde kritisera varandras resonemang mer istället för specifika ordval. jag tror att kampanjande kring ord dels håller kvar ordens laddning och försvårar en "historisk läkningsprocess" (eller vad man ska kalla det) och dels att det fäster uppmärksamhet vid väldigt ytliga aspekter av förtryck vilket legitimerar att den verkliga problematiken lämnas oberörd genom att folks samveten blir tillfredsställda på enklast möjliga sätt genom de simplaste och tommaste ställningstaganden.
jag är väl av åsikten att alla får använda vilka ord som helst, det handlar väl mer om i vilka sammanhang det sägs och vad innebörden är. jag kommer ändå undan med att kalla folk jag står nära för "bög", det är väl ca 1% moget, men vilka ord jag väljer att använda handlar inte alltid så mycket om innebörden, utan snarare att jag gillar klangen och sammansättningen av bokstäver. känner sällan (aldrig?) för att använda ordet "neger" då det enligt mig är ett onajs ord. känns även som att de flesta som använder det ordet syftar till att vara nedlåtande, men det resulterar snarare i att man bara låter jäkligt efterbliven, det saknar liksom helt slagkraft och är knappast förolämpande?
känns så himla onödigt att använda då ordet faktiskt representerar ett förtryck. finns säkert många som tar väldigt illa vid. tror också att ett förmildrande och neutraliserande av ordet inte hjälper, utan eventuellt stjälper kampen mot rasism. folk som bara måste säga negerboll till exempel, herregud. har inte ord för sådan ignorans
Det är nog i regel dumt och okänsligt att använda n-ordet om man inte är svart själv och försöker återerövra ordet men jag tror inte att man kan säga att det är ett absolut monopol. Men om jag hör en vanlig Jönsson eller Andersson använda det i en mening kommer min gut reaction att vara att undra vad det rör sig om för jävla snöre. Det går inte att förbjuda ordet och jag tror inte man bör heller men man kan försöka att föra sig lite, inte för mycket begärt.