Forumet - Vem har sanningen??

Vem har sanningen??

281 0 23

Spana också in:

PlasticNeon:

Är det den som har sanningen som har makt, eller är det den som har makt som har sanningen?


Den som har sanningen har den riktiga makten, för att han har sanningen.
Den som har makt har en påhittad sanning, för han har anledning att hitta på den.

Sanning är iförsej subjektiv.
Sanningen är ju absolut, det finns bara en. Det spelar ingen roll om man säger att något är sant, det blir ju ingen större sanning för det.
Det spelar ju ingen roll om man har makt, sanningen förblir ju sanning endå. Det man uppfattar som sanning däremot. Det är en helt annan sak. För den kan man forma som man själv vill. Man kan ju missa vissa delar, och på sådant sätt skaffa sig makt. men makt genom den riktiga sanningen tror jag är väldigt svårt, då vi inte kan uppfatta den totala sanningen, den är alldeles för komplex och svåruppfattad för att vi ska förstå den. Tänk på alla smådetaljer som krävs för det allra enklaste minnet.
Jag har en nice liknelse. Tänk er att vi har en man som pratar ett språk ingen fattar. Sen har vi en tolk också. Denna tolken har all makt över vad mannen säger då vi inte kan hans språk. Men mannen har sanningen. Han vet ju vad han själv sa. Men han kan inte bevisa vad han säger. Tolken har då makten att manipulera sanningen så den passar honom bättre. Mannen med sanningen har den riktiga sanningen men har ingen makt över huvud taget.

Alltså - Sanningen och det som är sant kanske inte alltid är samma sak, då vi tror att tolken ger oss sanningen, men den utan makt vet vad som är sant.