Forumet - Vet ni vart skatten går?

Vet ni vart skatten går?

3250 0 18
Enligt en opinionsundersökning som genomförts så tror majoriteten av svenskarna tror att mindre än hälften av kommuner och landstings kostnader går till vård, skola och omsorg.

Även av mina egna erfarenheter att döma så tror många människor att vi betalar skatt till en massa skit. Allianspartierna brukar ofta anklaga de rödgröna för att de vill använda skattepengar till massa dumheter istället för att satsa på "välfärdens kärna". Så motiverar de också sina skattesänkningar, de lurar i människor att sänkta skatter främst innebär att massa odefinierat "skit" försvinner, men välfärden är förstås lika bra som innan.

Men i verkligheten så går 90% av kommuner och landstings utgifter till vård, skola och omsorg. Vilket endast 3% av svenskarna trodde enligt opinionsundersökningen. Resten går i huvudsak till infrastruktur, sophämtning, brandkår, polis, snöskottning och sånt där. Några ören går till kulturverksamhet och utav de går en bråkdel till någon teaterpjäs som gör narr av könsroller. Men det är just den där tiondelens öre som får diverse högerfolk att säga "skattepengar går bara till massa skit, nu ska politikerna pracka på oss såntdär genus queer, nej fy fan jag har slitit och varit arbetsam i trettio år och nu ska jag skattas till döds för att finansiera deras politiskt korrekta projekt om 'könsrollernas dekonstruktion och moralens upplösning'!"


Här är diagram över vart den totala skattesumman går:
Image

Vad är det som är "skit"? Förutom försvaret då. Men de som klagar på att ören försvinner till kulturen tycks sällan lika upprörda över att kronor försvinner till soldater och krigsmaterial.
Spartakus:

Vad är det som är "skit"?


Alla miljarder som går till muslimerna i Sverige! Vad tror du att "de" kostar i form av socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag, skolor - som de dessutom med jämna mellanrum bränner ner, sjukvård, pensioner o alla brott de begår med polis, advokater o fängelser o brottsoffer som resultat mm mm mm. Listan kan göras hur lång som helst. [mad]

Spana också in:

Ingemarsdotter:

Kan man få källan?


http://storstad.wordpress.com/2010/08/27/vad-kostar-valfardens-frukt/


Chryseus:

Ett mer rättvisande diagram. Här är den offentliga sektorns utgifter per krona (i ören).


På många sätt ett bättre diagram då den är mer detaljerad. Men det är missvisande att skildra socialförsäkringssystemet som en kostnad för det är ingen utgift utan bara en transferering (som dessutom är mycket gynnsam för samhället som helhet).
Det förvånar mig inte att sidan "Ekonomifakta" - skaparna av ditt diagram - är en del av Svenskt Näringslivs propagandagren.


För er som inte vet så är Svenskt Näringsliv än förening av svenska företagare och andra rika människor. De är ungefär om LO fast för kapitalister istället för arbetare. De har de senaste 40 åren arbetat hårt för att genomdriva ett sk. systemskifte i Sverige, dvs. de vill avskaffa den svenska modellen och införa en nyliberal modell utan kollektivavtal och välfärdsstat.

I början av 80-talet så stod följande på Svenskt Näringslivs önskelista:

Sänkta löner, större löneklyftor och prestationslöner, högre vinster inom industrin och högre aktieutdelningar, en arbetsmarknadspolitik som flyttar människorna till fabrikerna, automatiserad produktion med risk för ökad arbetslöshet, försämrade lagar i arbetslivet, nej till löntagarfonder, privata arbetsförmedlingar, sämre sjukförsäkring, försämrad ATP, hårda åtgärder mot offentliga sektorn, privatisering av sjukvård och skola, effektivare betygssystem, utbildning och forskning för näringslivets behov, mer kärnkraft, reklam i radio och tv, fler arbetsgivare i riksdagen, fri prisbildning på bostäder och ny skattepolitik.

I dag har nästan allt på den listan bockats av och mer därtill. Svenskt Näringsliv har under de senaste 30 åren varit den överlägset starkaste kraften inom svensk politik, långt starkare än något enskilt parti. Även starkare än LO och deras huvudfokus har varit just att vidga maktklyftan mellan LO och de själva.

Och då ska tilläggas att Svenskt Näringsliv också har massa andra mäktiga intresseorganisationer på sin sida, så som Almega, SFN, UOK, Timbro, Captus, Fores, Clapham, Skattebetalarnas förening med flera. Sedan måste man också räkna dit megafonerna, den borgerliga pressen.

Moderaterna har alltid varit under tummarna på kapitalet, men även Centerpartiet är i dag ett parti som helt går näringslivets ärenden. Deras gamla bas, bönderna, har blivit för få och svaga och gick näringslivet in och tog över partiet helt enkelt. KD och FP tror jag har en annan bas, de är fortfarande i viss mån folkpartier men är ändå insnärjda i Alliansen.

Socialdemokraterna var som alla vet LO:s parti men kapitalisterna utövar ändå ett enormt inflytande på SAP och det är SAP som genomfört de flesta av deras krav. Sossarna fungerar som ni vet väldigt dåligt som parti, de har misslyckats i valrörelsen trots att de har alla förutsättningar att lyckas då Alliansen inte skött sig bra. Att sossarna fungerar så dåligt är för att det inte är ett enat parti utan att trasigt parti som håller i hop mest av lojalitet till partiet.

I Socialdemokraterna finns det en majoritet som är arbetare och som är vänster och som har en klassinstinkt. Sedan finns det en stor minoritet (som är en majoritet på högre poster) som ofta tillhör mellanskikten och inte har samma klasskänsla, många har inte ens arbetat utan är riktiga politiker. Dessa har förstås mycket lättare att ta till sig borgerlig ideologi, speciellt då arbetarklassen liksom inte är tillräckligt vakna och välorganiserade för att dra i andra riktningen.
Således har vi ett parti som ingen riktigt är nöjd med, som drabbats av massa olika hemliga fraktionsstrider hur länge som helst men som ändå inte vill inse sina problem.

Miljöpartiet är likt Folkpartiet ett liberalt akademikerparti och som sagt, klasskänslan kommer inte by default till mellanskikten utan de måste skaffa den på något sätt, tex. genom arbetslivet, umgänget, lokalområdet eller genom bildning.

Men segregationen ökar hela tiden, i dagens Stockholm så separeras arbetarklassbarn från mellanskiktsbarn senast efter årskurs nio - i regel tidigare än så pga. boendesegregation. Arbetarklassen och mellanskikten glider ifrån varandra socialt, ekonomiskt och kulturellt trots att de egentligen skulle de kunnat vara en enda stark klass.

Vår tid är i behov av en renässans för arbetarrörelse. Det är mycket viktigt för annars kommer Sverige att bli ett allt sämre land att leva i för majoriteten av befolkningen.

Det kräver tid och engagemang men en enkel sak som ändå kan göra viss nytta är att rösta i valet. En rödgrön valseger hejdar kapitalets offensiv en aning, det finns som sagt en del motstånd inom de rödgröna mot idén att kapitalet ska få organisera samhället helt efter sina egna behov.
Spartakus:

Men det är missvisande att skildra socialförsäkringssystemet som en kostnad för det är ingen utgift utan bara en transferering (som dessutom är mycket gynnsam för samhället som helhet).


Vänta här nu.. det är ingen kostnad eftersom att det inte är en utgift utan bara en transferering? Vilket ekonomiska språk pratar du nu?
:

Alla miljarder som går till muslimerna i Sverige! Vad tror du att "de" kostar i form av socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag, skolor - som de dessutom med jämna mellanrum bränner ner, sjukvård, pensioner o alla brott de begår med polis, advokater o fängelser o brottsoffer som resultat mm mm mm. Listan kan göras hur lång som helst.


Skadestånd de får för "kränkningar" via DO. Får inte jag skadestånd när jag blir kränkt av muslimer? Man skyddas inte av lagen hets mot folkgrupp som finsk heller, då jag är vit.
passaro:

Plz nigga'. Börjar bli ensidigt och väldigt, väldigt tröttsamt. Kan ni inte komma med något nytt?


Han har ju rätt, förutom att det går till just muslimer, för det går ju till samtliga invandrare, även kristna.

Nu till saken.

Väldigt mycket går till "skit". Det allra främsta är våran massinvandring och mångkultur. Undra varför ingen statlig institution har gjort beräkningar på det förresten? *L*
Jag tänker lista lite länkar nedan, med dragna citat ur länkarna, så att folk själva får avgöra om det är för mycket skattepengar som går åt till denna verksamhet.

http://w​​​ww.svd.se/opinion/brannpunkt/vad-kostar-invandringen_61728.svd

Publicerad: 21 augusti 2002. Senast ändrad: 23 september 2007.

För att riksdagen ska kunna föra en saklig debatt om prioriteringar måste även kalkylen över invandringen vara fullständig och inte ges en partiell karaktär med utelämnande av vissa kostnader, som är det vanliga i Sverige och USA.
Invandringens kostnader uppgick enligt mina beräkningar 1999 till 267 miljarder kronor. Kostnaderna fördelas så här:
1. Centrala samhällsfunktioner, 32 mdr
2. Offentlig konsumtion, 123 mdr
3. Transfereringar, 84 mdr
4. Inkomstförluster, 28 mdr


http://www.friatider.se/ha​​​r-ar-s-hemliga-sd-strategi

Publicerat 22 augusti 2010 kl 22:37

Kostnad för invandringen
Ett helt avsnitt avsätter Socialdemokraterna till att beräkna hur mycket invandringen kostar Sverige. Det räknas på hiskeliga miljardbelopp hit och dit i ett långt resonemang. Man talar om uppgifter på 250 miljarder per år som vissa SD källor uppger och professor Jan Ekbergs siffror 30-40 miljarder per år. Det konstateras att det är svårt att räkna på kostnader. Men en sak erkänner Socialdemokraterna, invandringen kostar, och den kostar miljardbelopp.

Om invandringen stoppades helt under ett år skulle statens budget stärkas med cirka 19 miljarder, gissar Socialdemokraterna.


http://kvp.​​​expressen.se/nyheter/1.1778038/har-anlander-flyktingarna

Publicerat 13 november 2009

Vi får 1995 kronor per barn och dygn av Malmö stad. Jag kan inte säga exakt vilka kostnader vi har, men de har ökat på grund av säkerhetskraven, säger Jonas Morian.

http://www.bgf.nu/vinden/ovr/dnins.html​​​ [Artikeln verkar inte finnas kvar på DN, blogg var det bästa jag fick fram]

Insändare i DN den 2/1 -04:

Bidragen till icke arbetande invandrare är nu uppe i 40-50 miljarder. Även om alla som kommer hit kan och vill jobba så finns det varken efterfrågan eller vilja att ta emot dem på våra arbetsplatser. Givetvis kan man lagstifta om att "tvinga in" dem på arbetsplatserna. Detta skulle givetvis medföra stora kostnader för företagen. Alternativt skattehöjningar om staten skall subventionera kostnaderna för dem på arbetsplatserna. Detta skulle inte vara politiskt genomförbart.

​​​http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?link=Pdf%2Frapporter+fakta​%2FInva​ndring.​pdf

Förövrigt väldigt bra länk, när jag läsluser ser jag att ett par studier ovan finns källhänvisade i rapporten

I dagsläget ger invandringen enligt modellen
en kostnad på 30-40 miljarder om året.


http​​​://www.dn.se/nyheter/politik/flyktingamnesti-kostar-miljarder-1.382246

Publicerat 2005-08-29

Men regeringen säger nej till samarbetspartiernas krav. Enligt beräkningar från regeringskansliet, som TT tagit del av, omfattar en sådan amnesti omkring 34 000 personer. Kostnaden skulle bli åtta miljarder kronor de första två åren, varav hälften utgörs av "integrationskostnader", till exempel socialbidrag.

http://www.ne.su.se/ed/pdf/31-2-ewho.p​​​df

Förvisso Danmark, men säger en hel del ändå var invandringskostnader ligger på.

Tabell 5 Totala nettoöverföringar till den offentliga sektorn i miljoner danska kronor till följd
av en invandring av 10 000 personer från västliga och 10 000 från icke-västliga länder år 1998


Diskonteringsränta procent: 0 , 1 , 2 , 3.5
Invandrare från västliga länder: 6 718, 6 314, 5 697, 4 717
Invandrare från icke-västliga länder: –15 446, –11 062, –8 325, –5 864


http://www.louisep.com​​​/ekonomi/fantasiljarder/propaganda[Artikeln är 15 år gammal och kan ej finnas på Finanstidningen]

1995-02-11

"As for the rest, immigration should be reduced to as close as zero as possible. Here it should be pointed out that the cost of immigration is not 11 billion kronor, as even the director of Riksrevisionsverket seems to think. It is between 35 and 100 billion kronor per year. For example, the lower figure is obtained immediately from the budget of the immigration department, plus förtidspensionering, socialhjälp, arbetslöshetsunderstöd and bostadsbidrag. I would also like to inform the politicians of this country that unless they are prepared to wipe out the Swedish welfare state in its entirety, the economy of this country will never come into balance if immigration remains at the average level of the past five years." -- Ferdinand Banks. Finanstidningen
Spartakus:

Men segregationen ökar hela tiden, i dagens Stockholm så separeras arbetarklassbarn från mellanskiktsbarn senast efter årskurs nio - i regel tidigare än så pga. boendesegregation.


Får arbetarklassbarnen bättre ställt för att de går i samma klass som mellanskiktsbarnen?

Efter årskurs nio får man välja vilket program man vill gå, om arbetarklassbarnen inte vill gå teoretiska linjer vad ska man göra då för att undvika denna "segregering"?