Aviseringar
Rensa alla

Vi representerar er röst på Social Capitalist Award!


Redaktionen:

Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger över snittet för EU. Under årets andra kvartal var 190 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa, vilket motsvarar så mycket som 27 procent. Att inte få ett jobb efter studenten kan leda till ett liv utanför arbetsmarknaden.

Socialisterna på forumet kanske för en gångs skull kan komma med något konkret och ta till vara på tillfället istället för att grina och kräva samhällsstörtning.

Här är ett par punkter att ta upp:

1. I dagens DN Debatt skriver Metta och Tobias Krantz om en ny rapport som visar klara samband mellan ungdomars arbetslöshet och (a) brist på baskunskaper och (b) bristande social kompetens. Vem vill anställa en idiot (idioten är idiot pga skolan, inte pga dumhet)? Skolan lägger en viktig grund för hur vi klarar oss senare i livet. Vi bör bland annat återförstatliga skolan för att få jämnare nivå på prov, läxor och betygssättning. Friskolor och valfrihet är bra till en viss gräns, men det har gått överstyr och leder till för stor variation i kunskaperna. Se mitt inlägg om finska skolan.

2. De som vill läsa praktiska ämnen på gymnasiet - låt dem göra det. Att en av fyra går ut med fullständiga betyg säger väl allt. Väv in praktiska program tillsammans med betald praktik flera gånger i veckan och erbjud företagen kraftigt sänkt arbetsgivaravgift och skattesänkning för att anställa eleverna efter gymnasiet.

3. LAS. "Först in - sist ut" gör att många företag drar sig för att anställa unga människor, vilket bland annat leder istället till sätt att försöka komma runt reglerna istället för att bygga systemet rätt från grunden.

4. Det är för dyrt att anställa unga människor). Visst är arbetsgivaravgiften för unga under 26 år halverad, de rödgröna vill såklart återställa den, men det räcker inte. I kombination med LAS blir svensk arbetsmarknad bland det stelaste vi har och leder inte till någon dynamik.

5. Kommer in lite från punkt 4; det är för dyrt att driva företag. Bolagsskatt 28%, arbetsgivaravgift och sociala avgifter nära 40% utöver lönen, whuut? Är det på något sätt konstigt att man drar sig för att anställa?

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sedan är siffran 27% överdriven. Bland denna statistik står människor som studerar och vill få jobb, 15-åringar som svarat att de vill jobba extra etc. Det ger en liten felvisande bild.


   
SvaraCitera

som gjort för ums alla kapitalister [smile]


   
SvaraCitera
sincan

Image


   
SvaraCitera

jag hoppas att ni håller linjen att inte förstöra ingångslöner för då blir jag ledsen på er!

Pickaboo:

3. LAS. "Först in - sist ut"

way att förenka sönder las den är mer än först in sist ut varför slulle företag anställa unga i mindre utsträckning för att det är först in sist ut?
unga måsste ju rimligt vis ha blivit anställda ganska nyligen så då borde dom ju vara på "först ut" delen i så fall


   
SvaraCitera

qazedctgb:

way att förenka sönder las den är mer än först in sist ut varför slulle företag anställa unga i mindre utsträckning för att det är först in sist ut?
unga måsste ju rimligt vis ha blivit anställda ganska nyligen så då borde dom ju vara på "först ut" delen i så fall

Nu var det särskilt turordningsreglerna inom LAS jag menade, den paragraf som gör att anställningens längd går före kompetens. Det finns möjlighet för småföretag att göra undantag för 2 personer, men det behöver definitivt bli fler.

Anledningen till att företagen anställer mindre pga turordningsreglerna är ju egentligen ganska självklar: dom nyanställda tvingas gå först vid eventuell nedgång i konjunkturen, oavsett företagets behov av kompetens. Många företag vill ha ung, fräsch och nyutbildad arbetskraft men vågar inte ta steget ut och anställa därför att Lennart, 63, som jobbat sedan 80-talet är närmast orubblig. Självklart ska även Lennart, 63, också ha anställningstrygghet; men systemet måste bli mer dynamiskt så att fack och arbetsgivare i större utsträckning kan anpassa till sin specifika situation.


   
SvaraCitera

Pickaboo:

Många företag vill ha ung, fräsch och nyutbildad arbetskraft men vågar inte ta steget ut och anställa därför att Lennart, 63, som jobbat sedan 80-talet är närmast orubblig.

det är ju tramsigt att säga att folk inte vill anställa pga turordningsregler. behöver man arbeskraft och har råd att anställa så gör man väl det. sedan om konjunkturen vänder får man sparka den personen och då kan man tycka det är surt att lennart 63 som bara spelar harpan hela dagarna får vara kvar och inte nytt intresserat och engagerat blod får det, men det har ju inget att göra med själva anställningen.

undomsarbetslösheten är mest arbetsgivarnas fel som är fega att anställa unga för dom inte har någon erfarenhet och det har inget med turordningsregler att göra. långsiktigt tänkande är något de flesta företag är dåliga på för alla investerare vill ha ut pengar så fort som möjligt


   
SvaraCitera

Roll on:

1. "Hej, jag tycker att vi ungdomar bör ha lägre lön"

Fungerar dock bara på arbetsplatser/i branscher där lönen är duglig från början. Om vi tar arbetsplatsen där jag arbetar, så får man ut ca 9k efter skatt om man jobbar 75% och är under 24 år. De flesta på den arbetsplatsen är just under 24 och jobbar 75%.

Själv tycker jag att LAS borde göras om. Villkoren behöver luckras upp litegranna om vi skall få in unga arbetslösa på arbetsmarknaden. Det är många som har haft längre vikariat som inte får fortsätta på grund av de har jobbat för länge och måste erbjudas fast anställning om de fortsätter jobba.

qazedctgb:

det är ju tramsigt att säga att folk inte vill anställa pga turordningsregler.

Tramsigt att påstå att det är hela anledningen, men inte att påstå att det är en del i det hela. Det är en del som är lata, inte jobbar mer än vad som absolut är nödvändigt men som ändå får stanna kvar på sin arbetsplats pga. LAS.


   
SvaraCitera

Buddah:

Det är många som har haft längre vikariat som inte får fortsätta på grund av de har jobbat för länge och måste erbjudas fast anställning om de fortsätter jobba.

jo för det är ju bättre att tvinga unga gå på osäkra vikariat längre i en värld där frihet är att man måste äga sin egen bostad och det kan man bara göra om man får lån och för det krävs fast anställning...


   
SvaraCitera

qazedctgb:

jo för det är ju bättre att tvinga unga gå på osäkra vikariat längre i en värld där frihet är att man måste äga sin egen bostad och det kan man bara göra om man får lån och för det krävs fast anställning

Man måste väl inte äga sin bostad? Om man nu tvunget MÅSTE BO I STOCKHOLM så visst, då kanske det är så. Men är det en rättighet att bo i huvudstaden? Flyttar man till en lite mindre stad utanför är det inga problem att hitta hyresrätt. Ett osäkrt vikariat är dessutom bättre än inget jobb alls, det är dessutom lättare att söka andra jobb när man redan har någon form av anställning.


   
SvaraCitera

qazedctgb:

det är ju tramsigt att säga att folk inte vill anställa pga turordningsregler.

Om man bara pekar på LAS och tror att allt ska lösa sig, ja, men man måste väga in hela arbetsmarknaden med kostnader (skatter), anställningsbarhet (juridiskt), utbildning (skola) vilket var vad jag gjorde i mitt första inlägg. Hela 82% av de tillfrågade småföretagen menar att undantagen i anställningen är mycket viktigt för deras framtid, så uppenbarligen är det inte en fråga som är tramsig i deras värld utan snarare väldigt viktig.

Precis som du skriver är företagen fega att anställa för att unga saknar arbetslivserfarenheten. Och det faktum att det är dyrt. Och det faktum att om de väl blir anställda och gör ett bra jobb får de gå vid nästa lågkonjunktur. Allt detta är faktorer som spelar in när företagen söker en ny anställd.

Vad jag vill är att se ett system som i större utsträckning kan anpassa sig till företagets, den anställdes och fackets situation, utan att vara så satans låst till regler som säger vem och vilken som ska anställas och inte anställas.

qazedctgb:

långsiktigt tänkande är något de flesta företag är dåliga på för alla investerare vill ha ut pengar så fort som möjligt

Det är ju just detta långsiktiga tänkande som hindras av turordningsreglerna, eftersom att den kompetenta ynglingen tvingas gå nästa gång det är lågkonjunktur.


   
SvaraCitera

Buddah:

Man måste väl inte äga sin bostad? Om man nu tvunget MÅSTE BO I STOCKHOLM så visst, då kanske det är så. Men är det en rättighet att bo i huvudstaden?

man måste bo där jobben finns enligt arbetsförmedlingen och där brukar det vara svårt att hyra sin bostad...

Buddah:

Ett osäkrt vikariat är dessutom bättre än inget jobb alls,

fast rövhålet här är ju ändå arbetsgivaren som vägrar anställa...


   
SvaraCitera

qazedctgb:

fast rövhålet här är ju ändå arbetsgivaren som vägrar anställa

Ofta så har de inte råd att anställa. Många av dessa långa vikariaten är inom kommunen. Typ äldreomsorg och dyl. som har väldigt stram budget som det är. Det är dyrare med en fastanställd.

qazedctgb:

man måste bo där jobben finns enligt arbetsförmedlingen och där brukar det vara svårt att hyra sin bostad...

Finns 203 lediga jobb nu på AMS bara i min lilla skitstad. Det är ju inte direkt så att det är överkvalificerade ungdomar som är arbetslösa, utan "normalbegåvade" som passar för lager, affär, kundtjänst osv. Och den typen av jobb finns överallt.


   
SvaraCitera

Pickaboo:

Det är ju just detta långsiktiga tänkande som hindras av turordningsreglerna, eftersom att den kompetenta ynglingen tvingas gå nästa gång det är lågkonjunktur.

man måste satsa sig ur en lågkonjunktur...

eller snarare man måste satsa på unga personer i uppgång för sällan sparkas alla i en ner gång...


   
SvaraCitera

1: Roligt namn.
2: Sluta ta in så många obildade invandrare.
3: Fixa så att ungdomar får en utbildning.
4: Vänta i några år då de äldre går i pension.

Problemet löst. +1


   
SvaraCitera

Buddah:

Finns 203 lediga jobb nu på AMS bara i min lilla skitstad

ok om man tittar på vad som behövs där så är det yrken som kräver universitetsexamen:
Alla yrken (251)
Administration, ekonomi, juridik (28)
Chefer och verksamhetsledare (10)
Data/IT (15)
Försäljning, inköp, marknadsföring (56)
Pedagogiskt arbete (32)

Buddah:

Ofta så har de inte råd att anställa. Många av dessa långa vikariaten är inom kommunen. Typ äldreomsorg och dyl. som har väldigt stram budget som det är. Det är dyrare med en fastanställd.

jag tror det är en brist i planering mer måste bli dyrare i längden att inte ha kompetent personal med fast anställning än nytt folk som vikarierar hela tiden.


   
SvaraCitera